Čitaj mi!

Italijani se teško opraštaju od maski, deca postala zavisna

Iako su u Italiji, od 1. maja, ukinute zelene propusnice i nošenje maski u mnogim mestima na zatvorenom, Italijanima je teško da se oproste od maski. Nose se ih i dalje u supemerkatima, prodavnicama i na mnogim mestima kao da je obaveza nošenja i dalje na snazi.

Italijani i dalje da nose maske. Nije retko videti ih i na ulicama sa maskama, čak i u automobilima ili na otvorenom, iako oko njih nema nikoga. U zatvorenom ih nose skoro svi.

U mnogim situacijama se dogodilo da sam bila jedina osoba bez maske jer, iako više nije obavezna, Italijani kao da ne žele da je se oslobode.

Svakodnevno srećem osobu koja, osim hirurške maske preko koje nosi FFP2, nosi i vizir, uvija kosu maramom i tako odlazi u kafić.

Na moje pitanje zašto i dalje nose maske odgovori su različiti: "navikli smo se", "osećamo se sigurnije", "pošto su obavezne u prevozu, ne možemo više da ih skidamo i stavljamo, pa nam je lakše da ih stalno nosimo", "mislimo da je bolje zadržati oprez jer je virus još tu", "nikako je neću skinuti", "osećamo se goli bez nje".

Ne tako retko, dešava se da vas oni koji nose maske, gledaju sa podozrenjem jer ih ne nosite ili se udaljavaju od vas.

Deca su navikla na maske, stručnjaci zabrinuti

Posle popodnevnog predaha uz kafu sa prijateljima koji imaju dve ćerke, primetila sam da devojčica od šest godina ne skida masku, iako smo sedeli u bašti.

Kada sam je u šali pitala da li joj je to modni detalj, ona mi je odgovorila: "Navikla sam da je nosim". No, ona nije izolovan slučaj.

U Italiji, naime, veliki broj dece nosi masku koja im služi kao neka vrsta cucle ili plišane igračke, pomaže da se uspavaju i bez koje odbijaju da legnu ili izađu napolje.

Odrasli se, između ostalog, smatraju društveno odgovornima te nastavljaju i dalje da nose maske, sa decom je slučaj različit.

Kako piše dnevni list Republika mnoga deca su izjavila: "Volim da nosim masku jer me tako niko ne vidi".

Stručnjaci su zabrinuti, jer deca nisu u stanju da prepoznaju izraze lica ljudi oko sebe i njihova navika nošenja maski nema nikakve veze sa strahom od zaraze.

U istraživanju, Republika prenosi iskustvo mame devojčice od sedam godina koja je izjavila da joj je ćerka rekla da voli da nosi masku, jer je tako niko ne vidi.

"Kada je pandemija eksplodirala, objasnili smo našoj ćerki zašto je važno da je nosi, sada se osećam prinuđenom da je teram da je skine, jer ona to ne želi".

Slično je i iskustvo jednog oca koji je ispričao da njegov sin ide u školu sa dve maske: hirurškom i FFP2, što čini i kada ide u park.

"Postao je zavisnik. Pre neki dan je urlao na mene da neće da izađe iz kuće ako mu ne stavimo masku. Pokušavamo na sve načine da mu pomognemo".

Direktorka škole Viskonti Pjera Guljelmi je izjavila za Republiku da ima "mnogo đaka koji su potpuno zavisni od maske i sa njom idu da spavaju, te da se roditelji obraćaju psihijatrima ne bi li im pomogli".

Psihološka zavisnost dece 

Prema istraživanjima, najmanje je jedno od desetoro dece razvilo psihološku zavisnost od maski.

"Za decu je maska simbol sigurnosti, života, budućnosti tako da su je bukvalni zamenili sa onim što je nekada bila cucla", izjavio je Emanuele Karopo, regionalni referent Svetske zdravstvene organizacije.

Prema njegovim rečima, psihološka šteta je ogromna, u ove dve godine se proširila hipohondrija i asocijalnost, čak i među decom.

"Ukoliko uzmemo u obzir da se do desete godine života deteta razvija neverbalna komunikacija, i to izrazima lica, sada razumemo koliko je teško najmlađima da razumeju emocije i izraze koji ih prate", rekao je Karopo.

Renata Tambeli, docent psihopatologija u detinjstvu na Univerzitetu Sapijenca, rekla je da je SZO još 2020. godine govorila o mogućoj šteti psihološke prirode ukoliko deca dugo budu morala da nose masku.

"Radi se o aspektu koji politika nije uzela u obzir, a sada plaćamo posledice", rekla je Tambeli. 

Kao da mere nisu ukinute 

U Italiji je od 1. maja je stupio na snagu dekret, koji kaže "adio" zelenim propusnicama, dok će maske biti obavezne samo u prevozu, vozovima, avionima, trajektima, brodovima, bioskopima, školama, zatvorenim koncertnim dvoranama, sportskim centrima, pozorištima i bolnicama.

Na tim mestima je potrebno nositi masku FFP2. U svim ostalim zatvorenim mestima neće više morati da se nose.

Maske više ne moraju da se nose u tržnim centrima, supermarketima, kafićima i restoranima, kao ni u bankama, poštama, muzejima i kod frizera.

Većina Italijana, međutim, maske i dalje nosi, a mnogi od vas traže da ih stavite, npr. kod frizera (iako više nije obavezno), pravdajući se preteranom blizinom i "bolje ostati oprezan".