Čitaj mi!

Kako Nemci pokušavaju da spasu Božić

Dodatno pooštravanje mera kako bi se pokušao spasiti bar tračak normalnosti za Božić. To je izgleda srž nove strategije Nemačke u borbi protiv pandemije koronavirusa za decembar i januar.

Posle poziva nemačke kancelarke Angele Merkel za "zajedničkim pristupom" borbi protiv koronavirusa, premijeri nemačkih pokrajina rade na novim predlozima za period nakon kraja novembra.

Nakon što su prošle nedelje odbacili njene zahteve za pooštravanjem mera, Angela Merkel je pokrajinskim premijerima vratila vruć krumpir kako bi se dogovorili oko koncepta oko kojeg bi svi bili saglasni. Taj koncept bi trebalo da bude predstavljen na zajedničkom sastanku premijera saveznih pokrajina i kancelarke u sredu, 25. novembra.

Sudeći po prvim informacijama koje dolaze s video-sastanka premijera, generalno se planiraju strože mere zatvaranja kao odgovor na rekordni broj novozaraženih od petka. Tada je u Nemačkoj zabeleženo 23.648 novih slučajeva. Ali, osim batine u obliku strožih mera do 20. decembra, političari pripremaju i šargarepu u obliku popuštanja za vreme božićnih praznika.

Ovo su neki od predloga koji su procurili u javnost:

Produžavanje delimičnog lokdauna do 20. decembra. Hotelima, ugostiteljskim objektima, fitnes-klubovima, bioskopima i pozorištima zabranjeno je da primaju posetioce. Restorani smeju da prodaju hranu "za poneti", a hoteli da primaju samo one goste koji su na poslovnom putu.

Građani bi i dalje trebalo da izbegavaju nepotrebne kontakte i da se uzdrže od putovanja.

Od novih mera, uvodi se ograničavanje okupljanja na pripadnike samo dva domaćinstva s ukupno maksimalno pet osoba, u šta se ne ubrajaju deca do 14 godina.

Obaveza nošenja maski ostaje na snazi u prodavnicama, javnim ustanovama i javnom prevozu. Moguće je uvođenje obaveze nošenja maski i na otvorenim prostorima, tamo gde je pojačana koncentracija ljudi, u pešačkim zonama.

Izuzeci za Božić

Mogući su i izuzeci u periodu od 21. do 27. decembra

Dozvoljen susret osoba iz više od dva domaćinstva s povećanjem gornje granice prisutnih na 10. Međutim, nakon tih susreta preporučuje se samoizolacija na nekoliko dana.

Crkvama bi moglo da bude omogućeno održavanje tipičnih božićnih ceremonija, ali bi trebalo izbegavati okupljanje većeg broja vernika.

Biće upućen i apel građanima da se uzdrže od vatrometa i pirotehnike u novogodišnjoj noći, a moguća je i zabrana prodaje pirotehničkih sredstava.

Kada je reč o školama maske će biti obavezne u razredima (trenutno su obavezne samo u slučaju kretanja kroz učionicu ili školu) s učenicima starijim od sedam godina. U školama bez slučajeva zaraze, moguće je izuzeće od te obveze.

U slučaju zaraze, čitav razred bi trebalo da ide u samoizolaciju na pet dana, nakon čega bi trebalo da se testira, a pri čemu test ide na državni račun.

Odluku o nastavi od kuće može da donese svaka savezna pokrajina za sebe.

Ekonomski podsticaji

Savezne pokrajine će saveznoj vladi predložiti produženje finansijske pomoći za posebno pogođene privredne grane, poput turističke, kao i za klubove ili sektor organizacije događaja i to do sredine sledeće godine.

Preporučuje se provera da li je zdravstvenim osiguranjima potrebna finansijska podrška s obzirom na niže prihode, a više izdatke tokom korone.

Političari su produženje i delimično pooštravanje mera obrazložili time što je i dalje veliki broj novozaraženih.

"Ako prekinemo s merama prerano, rizikujemo to da ćemo opet morati da krenemo iz početka. Bolje lokdaun sada, nego totalno zatvaranje za Božić", rekao je bavarski premijer Markus Zeder.

Istovremeno, pokrajine s manjim brojem novozaraženih zalažu se za izuzetak od mera uvedenih na teritoriji čitave Nemačke.

To se posebno odnosi na pokrajine na severu, poput Šlezvig-Holštajna ili Meklenburg-Prednje Pomeranije. Tamo je broj novozaraženih osetno niži nego u ostatku zemlje.

Premijerka Meklenburga, Manuela Švezig, ukazala je da je broj novozaraženih u njenoj pokrajini ispod vrednosti od 50 na 100.000 stanovnika za sedam dana. Prosek na nivou Nemačke je 144, a u nekim pokrajinama, poput Berlina, i preko 240.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">