U Španiji najviše novozaraženih još od 22. maja, zaraženi premijeri Republike Srpske i Federacije BiH

U svetu je koronavirusom zaraženo gotovo 13,6 miliona ljudi, dok je više od 584.000 osoba umrlo od posledica kovida 19. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD saopštio je da je koronavirus stabilan u vazduhu do 16 sati. Novi koronavirus zadržava sposobnost zaraze u aerosolima mnogo duže nego SARS-1 ili MERS, navodi se u izveštaju američkog centra.

Crna Gora: Karantin za kontakte zaraženih od danas traje 21 dan

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore odlučilo je da samoizolacija za kontakte obolelih od kovida 19 od danas traje 21 dana, prenosi RTCG.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da izmeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama obolelim od koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su obolela od ove bolesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Samoizolacija do ozdravljenja, a najmanje 21 dan, određena je i onima koji imaju pozitivan rezultat testa na koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti, navedeno je u saopštenju NKT.

U saopštenju piše i da na snazi ostaje i mera obaveznog smeštaja u karantin ili samoizolaciju u trajanju od 14 dana crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja.

(RTCG)

Koronavirusom zaražen i premijer Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je pozitivan je na koronavirus, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Višković je testiran u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Dalji rad kabineta premijera i članova Vlade biće organizovan prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i epidemioloških službi.

Sve ranije planirane aktivnosti i sastanci premijera Viškovića biće otkazani.  

(RTRS)

Premijer Federacije BiH hospitalizovan zbog upale pluća

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalicć hospitaliziran je u klinici Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prenosi portal Kliks.

Novalićev savetnik Zoran Blagojević je rekao za portal Kliks da je premijer pozitivan na koronavirus i da je klinički tretman potreban zbog upale pluća.

Objasnio je da je Novalić tokom dana osetio povećanu temperaturu i opštu slabost.

(Kliks)

U Španiji najviše novozaraženih od 22. maja

U Španiji je tokom posednja 24 sata potvrđeno 390 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast od 22. maja.

Najviše novozaraženih je u severoističnoj pokrajini Aragon i u Kataloniji.

Ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da je u zemlji identifikovano 171 manje žarište, od kojih je 120 aktivno.

Od početka epidemije u toj zemlji su zabeležena 257.494 slučaja zaraze, a preminulo je 28.413 ljudi.

(Tanjug)

Belgija odlaže ublažavanje restriktivnih mera

Belgijske vlasti odložile su dalje ublažavanje restrikcija na javna okupljanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, prenela je agencija Rojters.

Premijerka Belgije zemlje Sofi Vilms izjavila je da nije isključeno ponovno uvođenje mera karantina u područjima najteže pogođenim pandemijom.

Vilmsova je na konferenciji za novinare saopštila da je stopa reprodukcije koronavirusa u Belgiji ponovo porasla preko jedan i da se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava.

Belgija je pandemiju uspela da stavi pod kontrolu uvođenjem strogih mera karantina, a u utorak, prvi put od 10. marta, nisu zabeleženi novi smrtni slučajevi.

Međutim, u toku poslednjih nedelju dana prosečan broj novoobolelih po danu iznosio je 96, što je za osam odsto više nego prošle sedmice.

Do sada je u Belgiji preminulo 9.788 ljudi. Ukupan broj osoba kod kojih je do sada potvrđen koronavirus u Belgiji trenutno iznosi 62.872.

(Tanjug)

U Crnoj Gori još 78 inficiranih

U Crnoj Gori je tokom protekla 24 sata registrovano još 78 zaraženih koronavirusom, a analizirano je 375 uzoraka, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Od početka juna, preminulo je 16 osoba.

Oporavak je potvrđen kod još 9 slučajeva, čime je ukupan broj oporavljenih povećan na 42.

Broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je trenutno 1.522.

Većina novoobolelih su kontakti prethodno registrovanih slučajeva.

(RTCG) 

U Severnoj Makedoniji preminule još četiri osobe

U Severnoj Makedoniji je tokom poslednja 24 sata registrovano 198 novozaraženih koronavirusom, a četiri osobe su umrle, prenosi portal Plusinfo.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u toj zemlji iznosi 8.530. Ozdravilo je 4.565 osoba.

Broj aktivnih slučajeva je 3.572, a do sada su 393 osobe preminule.

Najveći broj zaraženih, skoro polovina, registrovan je u Skoplju, njih 4.035.

(Plusinfo)

Dobre vesti iz SAD – testirana vakcina stimuliše imunološki odgovor na virus

Vakcina protiv kovida 19 koju je razvila biotehnološka kompanija "Moderna", u partnerstvu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, izazvala je imunološki odgovor kod svih dobrovoljaca koji su je primili.

Rani rezultati prve faze istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine pokazali su da vakcina stimuliše imunološki odgovor na virus sa blagim nuspojavama kao što su umor, peckanje, glavobolja, bolovi u mišićima i bol na mestu davanja.

(Si-En-En)

Foto: EPA-EFE

U Hrvatskoj zaražene još 92 osobe

Tokom poslednja 24 sata, u Hrvatskoj su registrovane 92 novozaražene osobe, čime je ukupan broj povećan na 3.953, a od toga su aktivne 1.204. Preminulih nema.

Kako je saopštio Nacionalni štab civilne zaštite, u međuvremenu se oporavilo 2.639 osoba.

Od početka epidemije u Hrvatskoj su testirane 97.424 osobe, 1.804 u poslednja 24 sata.

Današnji broj novoobolelih je gotovo dva puta veći nego juče, a direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak kaže da nema velikih žarišta.

"Jedino je nešto gore u Karlovačkoj, ali svi slučajevi su vezani za jednu porodicu i ranije pozitivne osobe", naveo je Capak.

(Tanjug) 

Potvrđeno novih 19 slučajeva koronavirusa u Sloveniji

U Sloveniji je potvrđeno 19 novih slučajeva kovida 19, čime je ukupan broj obolelih od početka epidemije porastao na 1.878, objavljeno je na sajtu vlade.

Od trenutno aktivnih slučajeva, njih 16 je hospitalizovano, a u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, prenosi STA.

Iako se bolest proteklih nedelja uglavnom prenosila na privatnim zabavama, čini se da se domovi za stare ponovo postaju potencijalna žarišta na šta ukazuje i podatak da je u domovima u Vipavi i Hrastniku obolelo dvoje štićenika i četvoro zaposlenih.

Najviše aktivno obolelih u Crnoj Gori, slede Severna Makedonija i BiH

Prema izveštajima medija, u regionu nastavlja da raste broj novih slučajeva kovida 19, a najviše aktivno obolelih na 100.000 stanovnika registrovano je u Crnoj Gori, na drugom mestu je Severna Makedonija, a na trećem Bosna i Hercegovina, dok je Srbija na četvrtom mestu.

U Crnoj Gori je registrovan 231 aktivno oboleli na 100.000 stanovnika, u Severnoj Makedoniji 167, a u BiH 109.

Na četvrtom mestu je Srbija sa 66 aktivno obolelih na 100.000 stanovnika, zatim sledi Albanija sa 52, Hrvatska sa 28 i Slovenija sa 13 aktivno obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi Mina, navodi se u pres-klipingu Nina medije.

U regionu je najviše zaraženih koronavirusom u odnosu na broj stanovnika registrovano u Severnoj Makedoniji, na drugom mestu je Crna Gora, a na trećem Srbija.

U odnosu na broj inficiranih najveća smrtnost je u Sloveniji, 5,97 odsto, Severnoj Makedoniji 4,67 odsto, sledi Hrvatska sa 3,14 odsto i BiH sa 2,98 odsto.

Najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika je u Srbiji, 72.616 na milion stanovnika, na drugom mestu je Slovenija sa 56.170, a na trećem mestu je Crna Gora sa 43.440.

(Tanjug

Od zemalja u regionu Srbija ima najviše testiranih na koronavirus

U BiH 223 zaražena, FBiH 137 i tri smrtna slučaja

U poslednja 24 sata u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH potvrđene su 223 novozaražene osobe koronavirusom, a premnule su četiri osobe, jedna u Srpskoj i tri u Federaciji.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testiran je 1.041 uzorak, od kojih je 137 bilo pozitivno na virus. 

Trenutno je aktivno 2.299 slučajeva obolelih od kovida 19, a do sada je u Federaciji zabeleženo 87 smrtnih slučajeva ukupno.

U RS 86 novozaraženih i jedan smrtni slučaj

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je evidentirano 86 novozaraženih koronavirusom, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Prijavljen je jedan smrtni slučaj, a reč je o muškarcu srednjih godina iz Istočnog Sarajeva.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 3.340 slučajeva koronavirusa, a preminule su ukupno 142 osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus.

U Austriji drastičan skok broja novozaraženih

U Austriji je, u poslednja 24 sata, zabeležen drastičan rast broja novozaraženih koronavirusom, čak 133.

Trenutno, prema podacima ministarstva, u Austriji ima 1.175 aktivno obolelih.

Od tog broja 96 je hospitalizovano, za 13 više nego juče, a 10 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Zabeležen je i jedan smrtni slučaj, tako da se broj umrlih povećao na 710.

U poslednja 24 sata izvršeno je 7.512 testiranja.

Austrija ukida upozorenje za putovanje u Lombardiju

Austrija od ponoći ukida najviše upozorenje za putovanje u italijansku provinciju Lombardiju, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Od četvrtka će Austrijanci ponovo moći da putuju u Lombardiju, bez karantina po povratku u zemlju.

Epidemiološka situacija u Lombardiji dozvolila je da Austrija preduzme ovaj korak, ističe ministarstvo.

Južnoafrički ministar pozitivan na koronu

Južnoafrički ministar rudarstva i energije Gvede Manataše pozitivan je na koronavirus.

Ministar i njegova supruga, koja je takođe pozitivna, sada su u izolaciji, a on će nastaviti da radi od kuće, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Milion pušača u Britaniji ostavilo cigarete zbog korone

Više od milion građana u Velikoj Britaniji prestalo je da puši tokom pandemije koronavirusa, pokazuje istraživanje.

Oko 41 odsto onih koji su ostavili cigarete u prva četiri meseca navode da je to direktno bila reakcija na koronavirus.

U odvojenoj studiji Londonski univerzitetski koledž otkrio je da je više ljudi prestalo da puši od početka godine do juna 2020. nego ijedne godine od početka istraživanja 2007. godine.

Više od pet miliona Amerikanaca ostalo bez zdravstvenog osiguranja

Procenjuje se da je 5,4 miliona ljudi izgubilo zdravstveno osiguranje između februara i maja ove godine u SAD nakon gubitka posla zbog pandemije koronavirusa. Posebno su pogođeni nezaposleni radnici koji žive u Teksasu, Floridi i Severnoj Karolini.

U Brazilu skoro 42.000 novoobolelih i 1.300 preminulih

U Brazilu je u poslednja 24 sata registrovano 41.857 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 1.300 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Do sada je u zemlji zaraženo 1,92 miliona ljudi, među kojima i predsednik Žair Bolsonaro.

Virus je odneo 74.133 života, prenosi Rojters.

Mesta na groblju sve manje u najvećem brazilskom gradu

Rekordna 143 slučaja zaraze u Tokiju

Glavni grad Japana, Tokio, registrovao je u poslednja 24 sata 143 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je zaraženo 8.200 ljudi, saopštio je krizni štab.

Gradonačelnik Tokija na Tviteru je napisao da je 70 odsto novoobolelih između dvadeset i trideset godina starosti.

Prateći tragove, mnogi su se zaraziti tokom noćnih provoda, a većina obolelih je posećivala pozorište u centru grada, prenosi Bi-Bi-Si.

Oko 800 ljudi koji su gledali predstave početkom jula u pozorištu "Molijer" pozvano je na testiranje.

(Tanjug)

Virus kovid 19 stabilan u vazduhu i do 16 sati

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD saopštio je da je virus stabilan u vazduhu i da može da se zadrži i do 16 sati. SARS-CoV-2 zadržava sposobnost zaraze u aerosolima mnogo duže nego SARS-1 ili MERS.

Centar upozorava da bi vazdušni put mogao biti glavni izvor zaraze i apeluje da se nose maske, drži distanca i provetravaju prostorije.

Virus kovid 19 se lako prenosi aerosolima

Federalna vlada SAD možda neće biti u stanju da medicinske radnike snabdeva zaštitnom opremom usred najnovijeg porasta slučajeva koronavirusa, piše u dokumentima interne administracije u koje je En-Bi-Si njuz imao uvid.

Strateško nacionalno skladište i Federalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama imaju manje od 900.000 rukavica u rezervi nakon što su otpremili 82,7 miliona – ili samo 30 procenata od zahteva koji traže države i lokalne vlade, od početka krize s kovidom 19, prema podacima koje su u nedelju sastavili službenici Odeljenja za zdravstvo i ljudske usluge za visoke rukovodioce operacija intergencije koronavirusa.

Konkretno, starački domovi i ustanove za dugotrajno zbrinjavanje kažu da postoji veliki manjak lične zaštitne opreme.

Guverner Kalifornije Gavin Nevsom naredio je ponovo zatvaranje svih restorana, vinarija, bioskopa i muzeja. Nevsom je rekao da su nove obustave potrebne kako bi se rešila zdravstvena kriza.

U okrugu Los Anđelesa ima više potvrđenih slučajeva koronavirusa nego u celoj Kanadi, izjavio je gradonačelnik Erik Garseti. 

U ponedeljak je Los Anđeles imao ukupno registrovanih više od 136.000 slučajeva koronavirusa, dok su u Kanadi bila 110.234 potvrđena slučaja bolesti, pokazuju podaci sa Univerziteta "Džons Hopkins", prenosi Si-En-En. 

Zbog porasta slučajeva koronavirusa na Floridi, i Majami Bič je odlučio da smanji frekvenciju ljudi. Ovaj grad od četvrtka obustavlja kratkoročne najamnine i zatvara nekretnine koje najčešće rentiraju posetioci tog grada, a što čini jedan od glavnih prihoda, prenosi Si-En-En.