Čitaj mi!

Nestašica lekova za koronu, direktorka RFZO: Srbija obezbedila dovoljne količine

Srbija je obezbedila dovoljne količne lekova za pozitivne na kovid, izjavila je za RTS direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. Ističe da su ključni lekovi obezbeđeni za sve grupe pacijenata: od najlakših formi infekcije do najtežih, koje zahtevaju hospitalizaciju.

Evropske zemlje već danima beleže porast broja zaraženih od koronavirusa, a dodatni strah se širi jer nema dovoljno lekova.

Srbija, za razliku od pojedinih zemalja u Evropi, kao i u našem regionu, jedna je od retkih koja je obezbedila ključne lekove za sve grupe pacijenata, kao i za sve faze bolesti.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je za RTS da Srbija ima dovoljne količine lekova za koronavirus. "Obezbeđeni su ključni lekovi za kovid, ali i svi drugi lekovi za sve grupe pacijenata: od najlakših formi kovida do najtežih koje zahtevaju hospitalizaciju", ističe Radojević Škorićeva.

Navodi da je naša zemlja u svakom trenutku imala lekove za pozitivne na kovid.

"Osim ključnih lekova, za kovid su važni i ostali lekovi koji se koriste u intenzivnim negama: antibiotici, antihistaminici, anestetici... I ove lekove smo obezbedili u dovoljnim količinama", naglašava direktorka RFZO.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku se najviše koriste antivirusni lekovi, te kaže da i njih ima u dovoljnim količinama za jesen.

"Srbija je na početku kovida stavila prioritet da se nabavi apsolutno sve, ne samo lekovi već i zaštitna oprema, aparati... Svedoci smo da se nije desilo da je u bilo kom trenutku pacijent bez toga ostao", navodi Radojević Škorićeva.

Mutacije virusa i lekovi 

Među prvima smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove. Direktorka RFZO ističe važnost te nabavke, zbog mutacije koronavirusa.

"Ako nemate lek u momentu kada u talasu dominira određeni virus, onda vam taj lek kasnije nije potreban. Zato je bitno da ga nabavite na vreme. Antivirusni lekovi sprečavaju razmnožavanje virusa i nastanak teže forme bolesti i hospitalizaciju", naglašava gošća Jutarnjeg programa.

O vantelesnoj oplodnji

Nedavno je pomerena starosna granica za veštačku oplodnju. Direktorka RFZO kaže da je 50 žena koje su starije od 43 godine upućeno na na vantelesnu oplodnju o trošku države.

Prema njenim rečima, 2019. godine upućeno je 4.300 parova na vantelesnu oplodnju, 2020. upućeno je 300 parova više, a prošle godine skoro duplo više – 7.300.

"Ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, upućeno je 600 parova više na vantelesnu oplodnju", kaže direktorka RFZO.