Čitaj mi!

Ministar prosvete objasnio modele rada škola od 1. septembra

Intencija je da u svim školama u Srbiji nastava krene regularno 1. septembra, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta, a Tim za škole će pratiti situaciju i predlagati promene koje budu neophodne, rečeno je posle sednice Kriznog štaba na kojoj je početak školske godine bila jedina tema. Škole će imati na raspolaganju tri modela nastave koje će moći da primenjuju zavisno od epidemiološke situaciji u jedinicama lokalne samouprave.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je, posle sednice Kriznog štaba, da je urađen detaljan plan za narednu školsku godinu koji je usvojen od strane Kriznog štaba i uz podršku premijerke Ane Brnabić.

"Razgovarali smo sa svim relevantnim institucijama na ovu temu, pre svega sa zdrastvenim radnicima, jer je prioritet očuvanje zdravlja svih nas. Razgovarali smo i sa svima iz oblasti obrazovanja od školskih uprava, direktora, nastavnika do roditelja. Cilj nam je da nastava krene redovno, da nema deljenja u grupe i da časovi traju 45 minuta", rekao je Ružić.

Škola će početi 1. septembra, a u opciji su tri modela o kojima će se odlučivati ukrštanjem parametara o broju vakcinisanih, broju testiranih  i zaraženih u jedinicama lokalne samouprave.

"Prvi model podrazumeva neposrednu nastavu u školi, za sve učenike bez deljenja u školi, gde će učenici nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada je na manjoj udaljenosti od đaka od 1,5 metara", kaže ministar.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Istakao je da je razlika u odnosu na prošlogodiši model za srednje škole da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou.

Naglasio je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do četvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Lokalne samouprave se dele na crvene, žute i zelene

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

"Model semafora crvena, žuta i zelena zona određivaće se na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba. Kada je reč o predškolskim ustanovama preporuke su date ranije i deca neće nositi maske, kao i vakcinisani vaspitači", rekao je ministar Ružić.

"Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave", objasnio je Ružić.

"Imunizacija je civilizacijska tekovina i jedini način da se suprotstavimo ovoj pošasti i zbog toga upućujem još jednom apel na sve prosvetene radnike, ali i sve građane da se vakcinišu. Da na taj način pokažemo solidarnost sa onima sa kojima svakodnevno radimo i sa kojima smo u kontaktu. Kada je reč o prosveti govorimo o 1.500.000 đaka koji imaju roditelje i bake i deke", istakao je ministar.

Kon: Epidemiološka situacija u ovom trenutku nam nije naklonjena

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao da je moguće realizovati predloženo, ali je potrebno jako puno posla.

"Epidemiološka situacija u ovom trenutku nam nije naklonjena, jer se početak školske godine poklapa sa velikom aktivnošću virusa i zbog toga je potrebna striktna primena pravila. Ovim predlogom je definisano kada treba da se nose maske, a kada mogu da se skinu što pokazuje da su maske zamenile vakcinu što baš i nije razumljivo", istakao je Kon.

On je rekao da se sa tim ne slažu ni svi pojedinačno u Kriznom štabu, a to nije ni stav ni pedijatrijskih službi širom sveta.

"Glavno oružje, vakcine nedovoljno koristimo i to važi i za ovaj trenutak ali i za sve. Moramo da nađemo način kako da približimo da kompletna nauka, a ne pojedinci, stoje iza tog apela da je vakcinacija potrebna. Mi smo samo prenosioci i želimo da deca krenu u školu srećna i ostanu zdrava", naglasio je Kon.

Krizni štab je još od marta prošle godine tražio obaveznost vakcinacije za pojedine profesije posebno za one koji leče druge i koji mogu da se zaraze ili zaraze druge.

"Potpuno je neetički da zdrastveni radnik ne bude vakcinisan", istakao je Kon i ponovio da je jedina tema današnje sednice Kriznog štaba bio početak školske godine ane i druge epidemiološke mere ili eventualne povlastice za vakcinisane.

Predsednik udruženja pedijatara Georgios Konstantinidis naglasio je da je svetska asocijacija pedijatara u zajedničkoj izjavi dala preporuku da se vakcinišu sva deca starija od 12 godina i da je to stav i naših pedijatara.

"Jedan antivaksinalni sentiment koji je hiperbola svega što se dešava, ne samo kod nas već u i u svim zemljama regiona i zemljama Evropske unije, dovela je do toga da jedna grupacija roditelja smatra da je vakcinacija pa i nošenje maske žrtvovanje za njihovo dete. Meni je to zastrašujuća zatucanost u 21. veku da takav stav vlada, kada je jednom jednostavnom preventivnom procedurom moguće sprečiti ovakvu bolest", istakao je Konstantinidis.