Čitaj mi!

Broj obolelih i dalje pada, mladi odlučujuća karika u borbi protiv koronavirusa

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano ukupno 715.913 slučajeva zaraze koronavirusom. Od posledica kovida 19 preminulo je 7.010 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Testirane su 4.353.024‬ osobe. Na bolničkom lečenju nalaze se 334 pacijenta, od kojih je 18 na respiratoru.

Vesić: U Beogradu revakcinisano više od 50 odsto građana

U Beogradu je obe doze vakcine protiv koronavirusa primilio više od 50 odsto punoletnih građana, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da se očekuje da će do kraja dana biti više od 700.000 revakcinisanih na teritoriji Beograda.

Vesić je kazao da ti podaci pokazuju da je Beograd ozbiljno pristupio imunizaciji i da su se građani odazvali pozivu.

''Zaključno sa jučerašnjim danom na teritoriji Beograda revakcinisano je više od 50 odsto punoletnih građana. Naš cilj je bio da se do kraja juna vakciniše 750.000, a revakciniše 700.000 punoletnih građana, a mi ćemo i ranije postići taj rezultat'', rekao je Vesić novinarima u Zemunu, gde je obišao renovirano dečje igralište.

On je naveo da je u Beogradu vakcinisano oko 730.000 punoletnih građana, što je, kako kaže, skoro 52,5 odsto imunizovanih i izrazio očekivanje da će do kraja juna prvu dozu vakcine primiti još 20.000 građana i da će se dostići cilj - 750.000 vakcinisanih u prestonici.

Vesić je zahvalio Beograđanima koji su se odazvali pozivu na vakcinaciju i istakao da su se pokazali najodgovornijim u Srbiji.

''Pokazali smo da može da se organizuje vakcinacija, iako je to teže u Beogradu nego u drugim delovima zemlje, bili smo inventivni, jedini smo imali punktove u tržnim centrima, autobus za vakcinaciju...'', rekao je Vesić.

Naglasio je da su sve opštine dale ogroman doprinos u organizaciji imunizacije protiv kovida 19 i da se Beograd, kako kaže, izborio za normalan život i zaštitio od eventualnog novog talasa epidemije na jesen.

''Što je više vakcinisanih, naš imuni štit će biti bolji i neće se ponavljati situacije koje smo imali prošle godine'', naveo je Vesić. 

U Moravičkom okrugu osam novih slučajeva, hospitalizovano šest pacijenata

Na kovid odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak je 6 pacijenata, nema pacijenata u respiratornom centru.

U protekla 24 časa bio je jedan prijem, a otpusta nije bilo.

Od 163 uzorka iz Čačka, pozitivnih je sedam, od 20 iz Gornjeg Milanovca, pozitivnih nema, od osam uzoraka iz Lučana, pozitivan je jedan, a od 21 uzorka iz Ivanjice, pozitivnih nema. Ukupno osam pozitivnih od 212 uzoraka.

Juče je vakcinisano ukupno 177 osoba, prvom dozom 47 ljudi, a 130 ih je primilo drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak bilo je 16 pregleda zbog simptoma kovid infekcije, od čega 11 prvih pregleda. 

Bez novih slučajeva u Pčinjskom okrugu

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirana su 193 uzorka iz Pčinjskog okruga, nijedan nije pozitivan na koronavirus.

Srpski državljani mogu lakše da putuju u Austriju

Austrija je Srbiju uvrstila među bezbedne zemlje u vezi s pandemijom koronavirusa, što će srpskim državljanima omogućiti da lakše putuju u tu zemlju.

Nova uredba Ministarstva zdravlja Austrije sutra stupa na snagu.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve bolja. Broj novozaraženih i preminulih od posledica kovida 19 i dalje pada.

Na bolničkom lečenju nalaze se 334 pacijenta, od kojih je 18 na respiratoru.

Na smanjenje broja zaraženih utiče imunizacija.

Vakcinacija se sprovodi na više od 220 punktova širom zemlje. Stručnjaci pozivaju građane, posebno mlade, da se vakcinišu, ističući da su oni odlučujuća karika u borbi sa koronavirusom.

Luka Marošanin iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu rekao je za RTS da je veoma važno da se mladi vakcinišu, jer time štite i sebe i svoje bližnje. 

Dodao je da je sve veći broj studenata koji su zainteresovani za vakcinaciju i koji žele da prime vakcinu.

"Mi smo imali više pikova u smislu zainteresovanosti studenata za vakcinaciju. Sada je to na jednom zavidnom nivou. Imali smo period nepoverenja kod studenata, kada su čekali starije da se vakcinišu. Sada imamo dobre brojeve po fakultetima Univerziteta u Beogradu, u smislu da je na velikom broju fakulteta preko 50 odsto studenata vakcinisano", naveo je Marošanin.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su registrovana 72 nova slučaja koronavirusa, među 9.249 testiranih uzoraka. Od kovida 19 preminulo je još šest osoba. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">