Čitaj mi!

Preminulo još 9 osoba, 287 novozaraženih u Srbiji

Tokom protekla 24 sata u Srbiji je registrovano 287 novozaraženih koronavirusom, a devet inficiranih pacijenata je preminulo od kovida 19. Testirano je 10.912 uzoraka.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici: Situacija pod kontrolom, mnogo lakše se diše

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici, doktorka Tatjana Adžić Vukičević, kaže za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi sada situacija pod kontrolom i da se mnogo lakše diše. Trenutno su hospitalizovana 153 pacijenta, od čega je 28 u jedinicama intenzivnog lečenja, devet intubirano.

"Preostali su na drugim modovima ventilacije, a 127 bolesnika se nalazi u poluintenzivnim negama", dodaje doktorka.

"Situacija je daleko stabilnija, bolja i povoljnija o čemu svedoče prazni kreveti. Mi nikada više u životu ne bismo želeli da otvorimo ove dve jedinice, želeli bismo da ovo u budućnosti ima drugu namenu i da leči neke druge bolesnike koji nisu oboleli od kovida", poručuje Adžić Vukičevićeva.

Navela je da je primetan drastičan pad broja prijema, danas tokom dana ih je bilo pet.

Kada je reč o starosnoj strukturi trenutno hospitalizovanih, doktorka kaže da dominiraju pacijenti koji su u sedmoj i osmoj deceniji života.

Naglasila je i da je 99 odsto njih nevakcinisano i još jednom apelovala na građane da se vakcinišu.

U Srbiji dato skoro 4,7 miliona doza vakcina

U Srbiji je, prema najnovijim podacima, dato ukupno 4.695.976 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu vakcine i onih koji su primili obe doze je 2.574.108.

Obe doze vakcine primilo je 2.121.868 građana.

Najviše novozaraženih u Beogradu, u ostalim mestima manje od 20

Najviše novozaraženih u poslednja 24 sata registrovano je u Beogradu – 44 nova slučaja zaraze.

U Boru je potvrđeno još 18 novoobolelih, Novom Pazaru 14, Novom Sadu 12, Temerinu i Nišu 11, Šapcu 9, Sremskoj Mitrovici i Prijepolju po 7, Bosilegradu, Pančevu, Kraljevu i Užicu po 6, Valjevu, Zrenjaninu i Subotici po 5.

Ostala mesta beleže manje od pet novih slučajeva zaraze.

U domovima i ustanovama socijalne zaštite 20 obolelih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, koronavirus je potvrđen kod četvoro korisnika i 16 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izlečeno je ukupno 5.948 korisnika i 3.082 zaposlena u tim ustanovama.

Ministarstvo podseća da su korisnici za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni u izolaciju, dok su zaposleni, kod kojih postoji takva opasnost, u kućnoj izolaciji.

Na respiratoru 38 pacijenata

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 287 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 10.912 uzoraka.

Borbu sa kovidom izgubilo je još 9 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze preminula 6.881 osoba.

U bolnici je 581 osoba, a na respiratoru 38 pacijenata.

Ugostitelji su protekle noći, prvi put nakon popuštanja restriktivnih mera, radili do ponoći i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a trafike non-stop. Na teritoriji grada Beograda ponovo je uspostavljen noćni javni prevoz putnika.

Proizvodnja ruskih "sputnjik V" vakcina protiv koronavirusa počinje na "Torlaku" u petak, 4. juna, potvrđeno je RTS-u.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je, obilazeći radove na izgradnji nove kovid bolnice u Novom Sadu, da ne želi da precizira koliko će tačno pre roka biti završeni radovi, ali je naveo da napreduju mnogo brže nego što je prvobitno planirano.

Nebojša Stefanović je izjavio da će nova kovid bolnica biti definitivno spremna da prvog dana septembra primi prve pacijente, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Istakao je i da je oko 20.000 pripadnika sistema odbrane vakcinisano prvom dozom, dok je oko 14.000 u potpunosti imunizovano.

Akademik Miodrag Čolić rekao je za RTS da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinela vakcinacija, kao i da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo. Ugledni imunolog smatra da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv kovida, ali u nešto manjem obimu.