Čitaj mi!

Danas zaseda Krizni štab, počela vakcinacija i u tržnim centrima

U Srbiji je do sada ukupno registrovano 695.875 slučajeva koronavirusa, a testirano je 3.881.861 ljudi. Od početka pandemije preminulo je 6.478 osoba. Procenat smrtnosti je 0,93 odsto. Na bolničkom lečenju nalazi se 4.113 pacijenata, od kojih je 145 na respiratoru.

U Zlatiborskom okrugu 67 novoobolelih

Od prethodnog izveštaja do danas, kovid 19 je potvrđen kod 67 lica u Zlatiborskom okrugu.

U Užicu - 17, Bajinoj Bašti - 11, Arilju - 8, Priboju - 7, Čajetini i Prijepolju po 5, Novoj Varoši, Požegi i Kosjeriću po 4 i Sjenici 1.

U Beogradu obe doze vakcine primilo oko 35 odsto punoletnih

U Beogradu je obe doze vakcine protiv korona virusa primilo oko 35 odsto punoletnog stanovništva, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, jednu dozu vakcine primilo je oko 43,7odsto građana.

Vesić je dodao i da glavnom gradu nedostaje još 87.665 vakcinisanih, kako bi se došlo do 50 procenata vakcinisanih makar jednom dozom.

"Vakcinacija je put kojim ćemo izaći iz krize, a naš cilj je 750.000 vakcinisanih Beograđana i verujem da ćemo taj cilj moći da dostignemo tokom juna", rekao je Vesić.

Više pregleda u kovid ambulantama Užičkog zdravstvenog centra

Tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulantama užičkog Zdravstvenog centra pregledano je 905 pacijenata, sedamdesetak više u odnosu na prethodni dan, ali je bilo više otpusta od prijema.

Na bolničko lečenje primljen je 31 pacijent, otpušteno je 42, a na terapiji u dnevnoj bolnici je 68 obolelih.

Ukupno hospitalizovanih u bolnicama i stacionarima na području Zlatiborskog okruga je 281, među kojima je njih 13 na respiratoru.

Red za vakcinaciju u tržnom centru "Ušće"

U Tržnom centru Ušće u Beogradu počela je vakcinacija građana bez zakazivanja, a već se formirao red, jer su za 100 ljudi koji su se među prvima vakcinisali obezbeđeni vaučeri u vrednosti od 3.000 dinara za šoping u ovom tržnom centru.

U Ljuboviji i danas vakcinacija rudara iz BiH

U Domu zdravlja u Ljuboviji danas je uz vakcinaciju domaćeg stanovništva nastavljena i iImunizacija rudara iz Bosne i Hercegovine. 

Branka Radovanović, direktorka Doma zdravlja rekla je za RTS da će danas biti vakcinisano oko 80 rudara.

Juče su 24 rudara iz BiH primili kinesku vakcinu. 

Doktorka Radovanović kaže da vakcina u Ljuboviji teče po planu u programu.

Sve manje pacijenata u Subotici, drugu dozu vakcine primilo 22 odsto građana

Nastavlja se vakcinacija u Subotici i do sada je oko 22 odsto građana primilo obe doze.

Direktorka Doma zdravlja u Subotici Ivanka Beoković rekla je za RTS da je od početka podeljna 61.000 doza vakcina, a da je 28.000 Subotičana primilo obe doze.

Građanima Subotice su na raspolaganju sve četiri vrste vakcina, koje mogu dobiti i bez prethodnog zakazivnja.

Interesovanje je, kaže doktorka, veliko i pozvala građane da dođu u što većem broju.

"Naša ambulanta ima sve manje pacijenata, tako da je pun efekat vakcina", kaže doktorka Beoković.

U dve kovid bolnice u Vranju hospitalizovano 66 pacijenata

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 295 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 26 je pozitivnih na koronavirus. Od tog broja 10 je iz Vranja, 4 iz Bujanovca, 6 iz Vladičinog Hana i po 2 iz Surdulice, Bosilegrada i Preševa.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 120 pregleda, od toga je 37 broj prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 52 pacijenta i sačinjeno 47 RTG pluća. Urađena su tri pi-si-ar i 38 antigenskih testova od kojih je šest pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod osam pacijenata.

U dve kovid bolnice ZC Vranje hospitalizovano je 66 pacijenata. Od tog broja 58 je pozitivno na koronavirus i isto toliko ima bronhopneumoniju. Na kiseoniku je 48 pacijenata.

Na bolničko lečenje primljeno je šest pacijenata, otpušteno 8, jedan je transportovan u Klinički centar Niš. Trenutno su u kovid bolnicama ZC Vranje 94 slobodne postelje.

Od danas vakcinacija i u tržnom centru "Ušće"

Posle Promenade u Novom Sadu, od danas građani mogu primiti vakcinu i u tržnom centru "Ušće".

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da država svakom pojedincu želi da približi vakcinu na lako dostupnim vakcinalnim punktovima.

Prema njegovim rečima, vakcinalni punkt u tržnom centru "Ušće" biće otvoren danas od 9 do 20 časova, a od sutra od 12 do 20.

Sve vakcine su dostupne na tom punktu, kaže Đerlek, i dodaje da se Beograd približava na procentu od 50 odsto građabna koji su primili drugu dozu.

"Hajde da svi zajedno pokažemo odgovornost, tako što ćemo iskoristiti milionske doze vakcina koje imamo i maksimalno se odazovemo masovnoj vakcinaciji, i do leta se vratimo normalnom životu", rekao je Đerlek.

Naveo je da je izuzetno lep gest predsednika Aleksandra Vučića da građani koji su vakcinisani dobiju dodatnih 3.000 dinara pomoći.

Očekuje da će struka na današnjem Kriznom štabu doneti doneti dobru odluku.

U Srbiji su, prema poslednjem preseku, registrovana 1.402 slučaja koronavirusa, među 12.647 testiranih uzoraka, a preminule su 22 osobe.

Najviše novoobolelih je registrovano u Beogradu - 311, dok ostali gradovi beleže manje od 60 novozaraženih.

U Šapcu i Novom Sadu zabeležena su po 53 nova slučaja koronavirusa, a u Jagodini je registrovano 38 novoobolelih. Slede Čačak sa 36 novih slučajeva, Smederevo sa 35 i Valjevo sa 33 nova slučaja.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće danas u 16 sati.

U Srbiju je stigao novi kontingent od 104.130 Fajzerovih vakcina. Od danas se vakcinacija sprovodi i u tržnom centru "Ušće" u Beogradu. Planirano je da radno vreme tog punkta bude od 9 do 21 sat.

Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priprema odluku o finansijskoj podršci građanima koji su se vakcinisali protiv zarazne bolesti kovid-19.

Građani će u narednim danima biti informisani na koji način će se za tu pomoć prijavljivati.

"Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Rok za prijavu će biti 15. jun, dok će pravo prijave imati svi građani Srbije stariji od 16 godina", navodi se u saopštenju Vlade.