Čitaj mi!

Počela vakcinacija prijavljenih preko E-uprave, sutra stižu kineske vakcine

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 368.072 osobe, a zabeleženo je 3.687 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Mačvanskom okrugu 124 pozitivne osobe

U Mačvanskom okrugu od 511 uzetih uzoraka pozitivna su 124.

Najviše novoobolelih u Šapcu - 51, Loznici - 26, Koceljevi - 15, Bogatiću - 13, Krupnju - 10, Vladimircima - 7, Malom Zvorniku i Ljuboviji - 1.

Aktivno obolelih u okrugu je 1.736.

U Boru 11 novozaraženih, ukupno inficirano 178 osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok", u Boru je u prethodna 24 časa registrovnao 11 novih slučajeva koronavirusa, dok su se 63 osobe oporavile, objavljeno je na sajtu grada. 

Time je ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije u Boru 178.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 35 bolesnika, od kojih je 24 pozitivno na virus.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu "Metalurg" javilo se 17 pacijenata sa potencijalnim simptomima virusa, u ambulanti "Rudar" zabeleženo je 20 kontrolnih pregleda, dok je na prijemnim bolničkim odeljenjima zabeleženo 25 pregleda.

Jednostavnija komunikacija korisnika gerontoloških cenatara sa porodicama

Za 20 gerontoloških centara u Srbiji obezbeđena je tehnička oprema u vidu smart televizora i tablet uređaja, radi jednostavnije komunikacije korisnika sa njihovim porodicama, koja je ograničena zbog epidemije kovid 19.

Tehnička oprema obezbeđena je na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ministarka Darija Kisić Tepavčević kaže da je cilj da svi gerontološki centri u Srbiji budu opremljeni tehničkom opremom koja će olakšati komunikaciju korisnika sa najmilijima.

To je, kako je rekla, jedan od načina da korisnici i zaposleni prevaziđu ovaj težak period.

Konferencija za novinare Kriznog štaba u 15 časova

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti kovid-19 biće održana u Palati Srbije u 15.00 časova, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Rasinski okrug: Najviše novoobolelih u Kruševcu 39, Aleksandrovcu 15

Na području Rasinskog okruga kovid 19 potvrđen kod još 74 osobe. Najviše novoobolelih je u Kruševcu 39 i Aleksandrovcu 15. 

U ostalim opštinama ispod 10. Broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici se smanjuje i trnutno je na lečenju 121 pacijent.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije do danas je 10.311, izlečenih 8.871, a preminulih 159.

U opštini Gračanica potvrđena infekcija kod još četvoro pacijenata

U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom 19 kod još četvoro pacijenata.

Kako je saopšteno iz Kriznog štaba, na bolničkom lečenju nalazi se 15 pacijenata, u četvrtak je testiranjem kod troje pacijenata potvrđena infekcija dok je danas još jedna osoba obolela.

Iako je epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na prethodni period iz Kriznog štaba opštine Gračanica apeluju i dalje na meštane da se strogo pridržavaju propisanih mera i svoje društvene aktivnosti svedu na minimum.

"Situacija sa Kovidom 19 je nešto povoljnija ali virus je i dalje prisutan među populacijom i neophodno je da se svi i dalje pridržavamo saveta i preporuka struke što se pre svega odnosi na obavezu nošenja zaštitnih maski, održavanje distance, zabranu okupljanja i izbegavanja svakog vida društvenih aktivnosti", navodi Štab.

Od početka epidemije na teritoriji opštine Gračanica od kovida 19 obolelo je 308 osoba.

Hospitalizovano 110 pacijenata u Čačku, na respiratoru 6

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 110 pacijenata.

U respiratornom centru smešteno je 6 pacijenata a na respiratorima nema pacijenata.

U protekla 24 časa bio je prijem 12 pacijenta, otpust 3 pacijenata i 1 transport za Beograd.

"Bilo je dve egzitusa, Š. S. (1955) iz Čačka (pozitivan) i Č. Lj. (1940) iz Ivanjice (pozitivan)", navodi se u  izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa.

Od 201 uzorka iz Čačka je 13 pozitivnih, iz Lučana 5, iz Gornjeg Milanovca 18 i iz Ivanjice 1 pozitivni.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 91 pregled, od čega je 41 prvi pregled.

U Zlatiborskom okrugu još 129 novozaraženih

U Zlatiborskom okrugu je još 129 osoba pozitivnih na kovid 19, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

Najviše novozaraženih je u Užicu 40, a slede Prijepolje 18, Priboj 12 Bajina Bašta 11 Požega i Čajetina po 10, Arilje i Nova Varoš po 9, Kosjerić 7 i Sjenica 3.

Od početka epidemije u Zlatiborskom okrugu je 14559 osoba pozitivno na klovid, od toga u januaru 1.684.

Najviše kovid pozitivnih je u Užicu 4.830, iznad hiljadu je u Prijepolju, Priboju, Požegi, Bajinoj Bašti i Arilju, najmanje u Sjenici i Kosjeriću a ispod hiljadu je i u Čajetini i Novoj Varoši.

U 7 kovid bolnica i stacionara u okrugu smešten je 361 pacijent, od toga je 8 na respiratorima.

U 11 kovid ambulanti juče je bilo 985 pregleda, najviše u kovid ambulanti užičkog Doma zdravlja 218.

U Vojvodini 377 novozaraženih, u Novom Sadu 104

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 377 novih slučajeva koronavirusa, od kojih najviše u Novom Sadu 104, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U ovom trenutku u Vojvodini je aktivan 13.621 slučaj.

Najviše aktivnih slučajeva je u Novom Sadu 3.417, sledi Zrenjanin sa više od 1.100, dok je u ostalim opštinama trenutno manje od 1.000 aktivnih slučajeva.

Institut očekuje dalji postepeni pad broja aktivnih slučajeva, ali situaciju na teritoriji svih opština i gradova i dalje ocenjuje kao vanrednu.

Kako protiče vakcinacija u Domu zdravlja "Stari grad"

Direktorka Doma zdravlja Stari grad Vesna Janjušević rekla je za RTS da sve teče po planu i da je vakcinisano 25 osoba do 12 sati.

Kaže da su pacijenti bili zakazani na deset minuta.

Objasnila je da se prvo popunjava saglasnost, zatim se obavi lekarski pregled, uzimaju se podaci koji su relevantni da li postoje kontraindikacije, daju se saveti a zatim se osoba uvodi u salu za vakcinaciju - prima vakcinu i posle toga mora da sedi 15 minuta.

Prema protokolu, stariji od 75 godina primaju Fajzerovu vakcinu.

"Moramo da skrenemo pažnju pacijentima koji su na atikoagulacionoj terapiji da je moguće da bude malo veći hematom na mestu uboda i pacijentima koji su na imuno-supresivnoj terapiji da je eventualno moguć slabiji imunološki odgovor na vakcinu", rekla je Janjuševićeva.

Izveštaj Ane Stamenković

U Jablaničkom okrugu 15 novozaraženih

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac na teritoriji Jablaničkog okruga registrovano je 15 novih slučajeva zaraze virusom.

U Zavodu navode da je u poslednja 24 sata stiglo 198 rezultata, od čega za grad Leskovac 114.

Precizira se da je 15 rezultata sa pozitivnim nalazom - osam osoba sa teritorije Leskovca, šest iz opštine Vlasotince i jedna iz opštine Lebane.

Trenutno se iz laboratorija čeka 101 rezultat iz Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

Kakvo je stanje na Preševu posle odluke da ne treba pi-si-ar test

Posle odluke Vlade Srbije, od juče nije potreban negativan pi-si-ar test na koronavirus za ulazak državljana Severne Makedonije u našu zemlju.

Na graničnom prelazu Preševo više je vozila koja dolaze iz pravca te zemlje u odnosu na prethodni period.

Od 21. decembra je važilo da strani državljani ne mogu da uđu bezuslovno, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Danas nema čekanja, ni zadržavanja, a za 12 sati kroz granični prelaz Preševo prošlo je oko 1.000 vozila i oko 2.400 putnika.

Najviše je građana Severne Makedonije, ima i stranih državljana u tranzitu.

Za ulaz naših državljana u Severnu Makedoniju nije potreban negativan pi-si-ar test, a tokom jutra bila je slaba frekvencija saobraćaja na izlazu iz naše zemlje.

Manji broj prvih pregleda u kovid ambulanti u Šapcu, 168 hospitalizovanih

Opšta epidemiološka situacija u gradu Šapcu je nešto stabilnija u odnosu na prethodni period. Zabeležen je manji broj prvih pregleda u kovid ambulanti, kao i manji broj kovid pozitivnih pacijenata u poređenju sa proteklim periodom.

Posle sednice Štaba za vanredne situacije, prema izveštaju od direktora zdravstvenih ustanova u šabačkoj Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" hospitalizovano je 168 građana, od tog broja 16 je iz Gerontološkog centra.

U poslednja 24 sata, nije bilo novoobolelih korisnika i zaposlenih, jedan kovid pozitivan korisnik je preminuo.

Od posledica korone juče je preminuo doktor Aleksanad Jovanovski (1963) internista, reumatolog, načelnik službe Interne medicine šabačke opšte bolnice. 

Komemoracija povodom smrti dr Jovanovskog je sutra u opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" u 10 časova, a sahrana u 13.  

Trenutno se pet korisnika nalazi na kiseoničkoj potpori, a angažovani zdravstveni radnici kontinuirano prate zdravstveno stanje svih korisnika.

Sutra stižu prve količine kineske vakcine

U Srbiju sutra stižu prve količine kineske vakcine kompanije Sinofarm, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije.

To je klasična vakcina napravljena po starom principu.

Na bolničkom lečenju u Novom Pazaru 60 kovid pacijenata

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP stanje od posledica koronavirusa u Novom Pazaru - juče je preminula jedna osoba, dok je se na bolničkom lečenju nalazi 60 kovid pacijenata.

Broj novih prijema 3 (Novi Pazar 1, Sjenica 2), broj otpusta 3, broj pacijenata na respiratorima 5, broj pacijenata na haj-flou 5, broj preminulih 1 (Raška)

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 114 (49 prvih i 65 kontrolnih pregleda).

U bolnicama u Vranju 119 pacijenata

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 119 pacijenata. Od tog broja 108 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 109 pacijenata, na kiseoniku 56. Na bolničko lečenje primljeno je 10 pacijenata, dok je 14 otpušteno.

Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju 41 slobodna postelja, saopštava Gradski štab za vanredne situacije.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 166 pregleda, od kojih su 73 prvi pregledi.

Počela vakcinacija u domovima zdravlja u Beogradu

Počela je vakcinacija u domovima zdravlja u Beogradu građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko E-uprave.

U Domu zdravlja na Paliluli vakcinisla se gospođa od 88 godina, koja je rekla da se cela njena porodica elektronskim putem prijavila za vakcinaciju. 

Vakcinacija će se obaviti u domovima zdravlja: Vračar, Voždovac, Zemun, Zvezdara, Savski venac, Stari grad, Palilila, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica.  

Izveštaj Maje Spirić iz Doma zdravlja na Paliluli

U srpskim sredinama na KiM devet novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još devet osoba obolelih od kovida 19, među testirana 52 uzorka, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 5 i po jedna u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Gračanici.

Iz izolacije je izašlo 25 osoba, dok je aktivnih 315 slučajeva.

Od izbijanja epidemije u srpskim sredinama su preminule 94 osobe.

Ko može da primi "Fajzerovu", a ko vakcinu "Sputnjik"

Osim o karakteristikama različitih vakcina, ovih dana se spominje i da nisu sve namenjene istim starosnim grupama. Ekipa RTS-a potražila je objašnjenje stručnjaka. "Fajzerovu" vakcinu tako ne mogu da prime mlađi od 16 godina, a "Sputnjik" mlađi od 18.

Prvi kontingent vakcine "Sputnjik" koji je stigao u Srbiju bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina, a očekuje se da će sledeći biti namenjen i starijima.

Ružić: Obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. 

"Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu", rekao je Ružić.

Kaže da će mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama.

"Što se tiče starijih osnovaca oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče oni će kombinovano pohađati nastavu - jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu", objasnio je Ružić.

Vakcinacija u 10 domova zdravlja u Beogradu počinje u 10 sati

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je rekao za RTS da su domovi zdravlja u Beogradu spremni za vakcinaciju koja počinje u 10 sati.

Rekao je da su to sledeći domovi zdravlja: Vračar, Voždovac, Zemun, Zvezdara, Savski venac, Stari grad, Palilila, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica. 

"Svi koji se vakcinišu dobiju informator, sama vakcinacija nije bolna, preko 19.000 ljudi je vakcinisano do sada, a biće 20.500, nije bilo neželjenih dejstava", rekao je dr Đerlek.

Prema njegovim rečima, sutra počinje vakcinacija u Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Šapcu, Loznici, Čačku, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu.

Nakon građana starijih od 75 godina, slede građani od 64 do 74 godina koji će biti vakcinisani.

Kako je rekao Đerlek, oni će doći će na red u zavisnosti od trenutne epidemiološke sitaucije i od broja vakcina na Torlaku. On se nada da će to biti vrlo brzo.

U Srbiji 5.462 hospitalizovana pacijenta

U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 5.462 hospitalizovana pacijenta, dok se 195 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 23 pacijenta preminula su od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.881 osobe, od 11.725 testiranih.

Postepeno se smanjuje pritisak na kovid sistem. U domovima zdravlja kažu da je poslednjih dana smanjen broj prvih pregleda.

Situacija jeste bolja nego krajem protekle godine, ali uslova za opuštanje nema, upozoravaju epidemiolozi, jer postoji opasnost ponovnog rasta broja obolelih narednih nedelja.

Danas je počela vakcinacija građana starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko interneta.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je primila drugu dozu vakcine protiv koronavirusa, rekla je za RTS da se prvo pozivaju ljudi iznad 75 godina i da će danas prvo vakcinisati oko 1.000 ljudi iz Beograda.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">