Čitaj mi!

Vesić: Ugostiteljima kirije dva meseca manje za 50 odsto

Grad Beograd će narednih dana doneti odluku da se ugostiteljima koji koriste gradski poslovni prostor smanje kirije za 50 odsto u decembru ove i januaru sledeće godine, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da će gradske vlasti doneti odluku o pomoći ugostiteljima kojima je od 24. novembra radno vreme ograničeno do 18 sati, tako da oni koji koriste gradski poslovni prostor kirije za naredna dva meseca plaćaju upola cene.

"To će Grad Beograd koštati oko 350.000 evra i to će biti naša pomoć ugostiteljima tokom epidemije koronavirusa, kako bi mogli da isplaćuju makar minimalne plate svojim zaposlenima da ne bi ostali bez posla", rekao je Vesić za Tanjug.

Apelovao je na privatne vlasnike kod kojih su ugostitelji u zakupu da im takođe smanje kirije jer je, kaže, bolje da na taj način pomognu zakupcima kako bi i dalje mogli da nastave da plaćaju kirije i rade.

Kako je ranije saopšteno, Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da usvoji nove mere za borbu protiv koronavirusa koje, između ostalog, podrazumevaju da će ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći da rade do 17 sati radnim danima, dok će im vikendom rad biti zabranjen.

Vesić kaže da će Grad Beograd poštovati svaku odluku vlade i sprovesti sve mere koje bude donela na predlog medicinskog dela Kriznog štaba.

"Poštujemo sve što bude predloženo u cilju epidemiološke zaštite. Razumemo da struka ne vidi drugi način za borbu protiv korone osim dodatnih restrikcija, ali moramo da upozorimo, kao Grad Beograd, da ovakve restrikcije ugrožavaju radna mesta ljudi koji rade u sektoru usluga - ugostitelja, frizera...To je nešto što moramo otvoreno da kažemo, jer ćemo na taj način imati dodatne probleme, kada su u pitanju radna mesta građana u sektoru usluga", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Izrazio je nadu da će nove mere trajati kratko jer, ponavlja, svako dalje smanjenje radnog vremena, ne samo ugostiteljskih obekata, već i frizerskih salona, fitnes centara...stvara ekonomske teškoće.

Vesić je pozvao sve da nose zaštitne maske i maksimalno smanje socijalne kontakte, kako bi imali manje zaraženih i što pre se vratili normalnom životu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">