Čitaj mi!

Gojković: Očekujemo pik u ovoj nedelji, bitno je da se ponašamo odgovorno

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada. Najveći gradovi su prvi ušli pa očekujemo da će u njima prvo i početi da pada broj novozaraženih, a zatim i u manjim mestima.

Gojković veruje da ćemo u nedelji pred nama imati najveći broj zaraženih, nakon čega očekuje da će taj broj početi da pada.

"Pošto su pojedinačno gradovi u različitim vremenskim intervalima ulazili u epidemijski talas, oni koji su prvi ušli očekujemo da će tokom ove nedelje, a to su najveći gradovi pošto je tu i najveća koncentracija i širenje virusa, u njima prvo broj novozaraženih početi da pada. Nakon toga će to uslediti i u manjim sredinama gde je u toku porast broja zaraženih jer se infekcija širila iz većih ka manjim gradovima", objasnio je Gojković.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku, Zoran Gojković je rekao da je u ljudskoj prirodi da samo ono što kroz lično iskustvo doživimo verujemo i da je verodostojno.

"Sada ipak nema niko od nas da ne zna nekoga ko se teško razboleo i zato ljudi počinju da se ponašaju onako kako bi trebalo", rekao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže da je u Vojvodini teška situacija i da je ona praktično kompletno u vanrednoj situaciji.

"Nedeljno smo imali između hiljadu i dve novih slučajeva, nadam se da nećemo imati dalji rast iako smo imali neodgovorno ponašanje tokom tzv. 'crnog petka' i kupovine", objašnjava Gojković.

Pred nama je teška nedelja, zbog toga su i uvedene mere, a Gojković još jednom apeluje na odgovorno ponašanje građana jer je pred nama važan period.

"Da bi mere imale efekta mora da prođe 7 do 10 dana od njihovog uvođenja i zato je bitno da se ponašamo odgovorno, da izbegavamo kontakte, da nosimo maske i time ćemo pomoći sebi i drugima ali i državi, kako bismo se što pre vratili u normalu", rekao je Gojković.

Što se tiče zaštite i infrastrukture, zdrastveni sistem je u potpunosti spreman, ali kako kaže Gojković, ne možemo beskrajno proširivati kapacitete za intenzivnu negu.

"Uz to život ne može da stane imamo i infarkte, saobraćajne nezgode, neurološka i onkološka oboljenja koja moramo takođe da lečimo", naveo je Gojković.

Veliki broj zdravstvenih radnika je takođe oboleo, na nivou Srbije čak 2.500 lekara zbog čega su oni koji rade dodatno opterećeni.

Gojković je ponovio i da moramo da zaštitimo naše najstarije koji su uz hronične bolesti mnogo ugroženiji od mladih.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">