Čitaj mi!

Za mesec dana desetostruko više novozaraženih, ako mere ne daju rezultate, bolnice neće imati slobodnih kreveta

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 121.120 osoba, a zabeleženo je 1.199 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Zaraza je juče potvrđena kod još 4.995 osoba, višestruko više nego od 22. oktobra, kada je bilo 416 novozaraženih.

Proglašena vanredna situacija u Užicu

Na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević donela je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Užica zbog potrebe preduzimanja pojačanih mera na sprečavanju intenzivnijeg širenja koronavirusa.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice od početka novembra meseca do sada na Zlatiborskom okrugu je testirano 3.576 lica od čega je njih 1.525 bilo pozitivno.

U istom periodu u Užicu je od testiranih 998 građana koronavirus potvrđen kod 426 osoba. U Opštoj bolnici u Užicu smešteno je 165 pacijenata sa područja Zlatiborskog okruga, od čega je u Privremenoj kovid bolnici u Kasarni njih 133.

Na intenzivnoj nezi je 12 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru. Uočava se trend povećanja prijema pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje. Prema izveštaju Doma zdravlja Užice broj lica koja se javljaju u kovid ambulantu se povećava.

U šabačkoj kovid bolnici 104 pacijenta, među njima beba od 28 dana

Tokom vikenda u Šapcu je registrovano oko stotinu novih kovid pozitivnih građana, rečeno je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

U Šapcu je trenutno 620 aktivno obolelih i 677 Šapčana koji su zbog kontakta u kućnoj izolaciji.

U 18 osnovnih i srednjih škola virus je otkriven kod 60 učenika i 21 nastavnika i samo jedno odeljenje primenjuje onlajn nastavu.

Dobra vest je da je tokom vikenda u šabačkoj bolnici bilo više otpusta nego pijema.

Hospitalizovana su ukupno 104 pacijenta, među kojima je i jedna beba od 28 dana. U poslednja tri dana u kovid ambulanti pregledano je manje dece.

Bor: Za osnovce viših razreda i srednje škole nastava onlajn

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru, u Boru je registrovano još 17 pozitivnih na virus, četiri osobe su izlečene, a trenutno je na području tog grada ukupno 506 osoba pozitivnih na koronavirus.

Gradski štab za vanredne situacije u Boru usvojio je nove mere za sprečavanje širenja virusa, a jedna od njih je da se za više razrede osnovnih škola, od petog do osmog, organizuje nastava onlajn, kao i za srednje škole.

Ta mera, koju je Štab preporučio zbog pogoršane epidemiološke situacije, trebalo bi da bude na snazi do 4. decembra, kada bi se ponovo razmatrala situacija.

Za niže razrede, Štab je preporučio da se nastava odvija kao i do sada, a posebno ističu da, ukoliko se u bilo kom odeljenju pojavi neko zaražen virusom korona, za to odeljenje nastava bude organizovana onlajn.

Štab je usvojio i preporuku da poslodavci, ukoliko uslovi rada to omogućavaju, organizuju rad zaposlenih od kuća, a u javnim preduzećima i drugim organizacijama čiji je osnivač grad Bor, zabrananjeno je da sede više od dve osobe u istoj prostoriji.

Rad ugostiteljskih objekata - restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara ograničen je od 5.00 do 18.00, a za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe.

Virus potvrđen kod još 88 osoba na području Zlatiborskog okruga

Od prethodnog izveštaja do danas kovid 19 potvrđen je kod još 88 osoba na području Zlatiborskog okruga: Užice - 38, Požega - 17, Priboj i Prijepolje po 9, Čajetina - 6, Nova Varoš - 4, Arilje i Bajina Bašta po 2, Kosjerić - 1.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 4.684 slučaja infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

U OB Užice hospitalizovano je 47 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na kovid 19, od tog broja 15 pacijenata je na intenzivnoj nezi, od kojih je 8 na respiratoru.

U požeškoj bolnici smešteno je 67 pacijenta. U kovid bolnici u Krčagovu je smešteno 133 pacijenta.

Radojičić: Na ulicama će biti 1.641 autobus, 236 više nego prethodnih dana

Na sednici Gradskog kriznog štaba razmatrane su mere koje je doneo Republički krizni štab. Beograd beleži najviše obolelih.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za RTS da su razmatrane mere, govorilo se o ograničavanju radnog vremena na 18 časova, i o gradskom saobrćaju narednih dana. Insistirao je na tome da bude maksimlan broj autobusa na ulicama - 236 više nego prethodnih dana - ukupno 1.641.

"Insistirali smo na tome da komunalna milicija - 15 patrola bude na terenu da obilazi stajališta i kontroliše nošenje maski u autobusu. Biće istaknut preporučen broj putnika u vozilu, dezinfekcija će biti pojačana", rekao je Radojičić.

"Posle 21 sat grad je miran, mere se poštuju u velikoj meri, juče je komunalna milicija iskontrolisala 114 objekata, 4 tržna centra, nađena su dva objekta da rade van radnog vremena, u jednom je bilo više ljudi nego što je dozvoljeno, komunalna milicija kontroliše žurke po prijavi građana", kaže Radojičić. 

"Apelujemo na ljude da nije suština da se izbegavaju mere, jer nas čeka teška zima", zaključio je gradonalečnik Beograda.

U kovid ambulanti u Novom Sadu pregledano više od 2.000 pacijenata

Tokom prethodnog vikenda u kovid ambulanti u Novom Sadu, pregledano je preko 2.000 pacijenata, potvrđeno je RTS-u iz Doma zdravlja "Novi Sad".

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 320 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa korona, a na respiratorima se nalazi 22 pacijenata.

U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 29 pacijenta.

Oboleli od kovida 19, pored Kliničkog centra Vojvodine i Vojne bolnice, hospitalizuju se i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kao i u 12 drugih kovid bolnica širom pokrajine.

U smederevskoj bolnici na lečenju 145 pacijenata, popunjeni kapaciteti

Zbog pogoršanja epidemiološke slike, u Smederevu je od petka na snazi vandredna situacija. U tom gradu, samo je u nedelju registrovano još 109 novooboelih od koida.

Na lečenju u opštoj bolnici "Sveti Luka" se nalazi 145 pacijenata, i trenutno su svi kapaciteti koji su opredeljeni za kovid pacijente popunjeni. Na respiratoru se nalazi 12 osoba.

Oko 60 odsto pacijenata je transportovano iz drugih gradova. Trideset medicinskih radnika iz ove ustanove je obolelo od virusa, ali se za sada rad odvija neometano.

Povećan je i broj pregleda na dnevnom nivou u kovid ambulanti Doma zdravlja, tamo se poslednjih dana dnevno pregleda do 330 građana Smedereva.

Prema rečima nadležnih, najveći problem su i dalje privatna okupljanja i slavlja. U Smederevskoj Palanci i u Velikoj Plani se takođe beleži porast broja obolelih.

Tokom minulog vikenda na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, pregledano više od 150 pacijenata. Trenutno je na četiri kovid odeljenja smešteno 93 pacijenta.

Od tog broja 40 je iz Palanke, 22 iz Velike Plane a ostali pacijenti su doveženi iz Beograda i drugih gradova. Trenutno je i sedam pacijenata na respiratoru.

U Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci je situacija slična, tako da su prethodna tri dana pregledana 343 pacijenta. Testirano je 237 pacijenata od kojih je 119 bilo pozitivno na koronavirus, navodi se na zvaničnom sajtu grada.

U Čačku obavljen 191 pregled za poslednja 24 časa

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 197 pacijenata.

U respiratornom centru smešteno je 18 pacijenata, od kojih je 14 na respiratorima.

U protekla 24 časa obavljen je prijem 22 pacijenta i otpust 17 pacijenata. Bio je jedan transport za Beograd, transport za Gornji Milanovac i četiri prevoda u Plavu halu.

Bila su četiri smrtna slučaja: V. S. (1957) iz Čačka (negativna na testu), Đ. B. (1933) iz Čačka (pozitivana na testu), L. A. (1960) iz Ivanjice (pozitivan na testu), i M. A. (1963) iz Gornjeg Milanovca (nije potvrđena).

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije obavljen je 191 pregled, od kojih je 129 prvih pregleda. 

Pacijenti u Novom Pazaru i u Novopazarskoj banji

U Novom Pazaru se 25 pacijenata nalazi na infektivnom odeljenju i 32 na grudnom. U privremenoj bolnici u Novopozarskoj banji je 11 pacijenata. Na respiratoru su ukupno dva pacijenta.

Situacija u Zaječaru vrlo ozbiljna, u Niš se šalju najteži pacijenti

Direktor Zdravstvenog centra u Zaječaru Miroslav Stojanović je rekao za RTS da se u kovid ambulantama obavi 90 pregleda dnevno, radi se u dve smene, bolnički kapaciteti za zbrinjavanje pacijenata su skoro popunjeni.

"U velikom smo problemu, kako u prostornom tako i u kadrovskom, ali borimo se pa šta će da bude biće", kaže Stojanović i dodaje da ako se ne budemo pridržavali mera situacija će biti znatno gora nego do sada.

Na grudnom i infektivnom odelenju Zdravstvenog centra zbrinuta su 72 pacijenta, a kapaciteti se šire za još deset na infektivnom odelenju, a planu je proširenje za još 20 kreveta, što će biti maksimum. 

Rekao je da su dobili instrukcije iz Niša da samo najteže pacijente šalju. "Imamo kiseoničku jedinicu, imamo dovoljan broj respiratora, kiseoničkih mesta, samo je problem što smo preopterećeni svakodnevnim dolaskom novih pacijenata, više od 50 odsto testirnih su pozitivni", rekao je doktor.

Grad Zaječar je doneo dodatne mere, na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije, koje bi trebalo da pomognu da se smanji broj zaraženih koronavirusom.

Razgovor Vanje Čolić sa dr Miroslavom Stojanovićem

Srđa Janković: Najveća briga zaražavanje zdravstvenih radnika

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da je epidemiološka situacija ozbiljna i da je važno da se učini sve što je u našoj moći da se ograniči porast broja zaraženih.

On je naglasio da je najveća briga zaražavanje zdravstvenih radnika i kako obezbediti dovoljan broj lekara i medicinskih sestara u bolnicama, kako ne bismo došli u situaciju da nema ko da pomogne pacijentima.

"Najvažnije je da sačuvamo zdravene radnike od zaražavanja, jer možemo doći u situaciju da čak i to što imamo bolnice ne može da nam pomogne ako ne bude bilo ljudi koji će tamo raditi", rekao je Janković za TV Pink.

U Vojvodini još 2.117 novih slučajeva tokom vikenda

Tokom prethodnog vikenda u Vojvodini je registrovano 2.117 novih slučajeva, a najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 677 novih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Dodaju i da je aktivnih slučajeva u Vojvodini 15.651, ali procenjuju da je taj broj daleko veći.

"U ovom trenutku na teritoriji svih opština situacija se ocenjuje kao vanredna, osim u opštini Ada gde se situacija ocenjuje kao izrazito nepovoljna, na granici prelaska u vanrednu", navodi se u saopštenju Instituta.

Valjevo: Još 107 novozaraženih, od 8. oktobra 1.933

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u tom gradu registrovano je za 24 sata još 107 novih slučajeva pozitivnih na virus, a od ukupnog broja zaraženih od početka epidemije - 3.127, samo od 8. oktobra je registrovano 1.933.

U trećem talasu je od posledica virusa za mesec i po dana preminulo 19 osoba, dok je tokom prva dva talasa bitku sa kovidon izgubilo 32 osobe iz Valjeva.

U prvom piku epidemije regitrovano je 199 pozitivnih na virus, dok je u drugom od 17. juna do 8. oktobra zabeleženo 995 slučajeva zaraženih.

Na teritoriji Kolubarskog okruga, za 24 sata zabeleženo je još 37 slučajeva pozitivnih na virus korona i to u Mionici pet, u Ubu i Osečini po šest, Lajkovcu sedam i u Ljigu 13.

U Užicu na intenzivnoj nezi 15 osoba, 8 na respiratoru

U Opštoj bolnici Užice hospitalizovano je 47 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na kovid 19, od tog broja 15 pacijenata je na intenzivnoj nezi, od kojih je 8 na respiratoru.

U požeškoj bolnici smešteno je 67 pacijenta.

U kovid bolnici u Krčagovu je smešteno 133 pacijenta.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano 96 pacijenata

U kovid bolnicama hospitalizovano je 96 pacijenata, od kojih su 82 pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 94 pacijenta, na kiseoniku 43.

Primljeno je 16 pacijenata, a otpušteno 4. Trenutan broj slobodnih postelja je 54, saopštava Gradski štab Vranja.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 158 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 110. Uzorkovana je krv kod 116 pacijenata i sačinjena 92 RTG pluća.

Takođe, urađena su 23 brza testa, 6 pi-si-ar i 104 antigenskih testova. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 38 pacijenata.

Ružić za RTS: Pominje se ideja da raspust bude od 21. decembra do 20. januara

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da treba razdvojiti ono što se dešava u obazovnom sistemu od onoga što se događa u društvu.

"Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom - brojke su po statistici zanemarljive ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja - ne iz obrazovnog sistema jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou", kaže Ružić.

Krizni štab je referentan za preporuke, Vlada će doneti odluke, a jedinice lokalne samouprave gde se uvodi vanredna situcija u obavezi su da obaveste nadležne školske uprave ukolio žele da se prebace na onlajn nastavu, objašnjava ministar.

"Škole se ne zatvaraju, može se preći na onlajn, pominje se ideja da se unificiraju kalendari  AP Vojvodine sa ostakom Srbije u pogledu raspusta - da raspust bude od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici", istakao je Ružić.

Kon: Prisutnost virusa je ogromna, ne možemo znati ko je zarazan

Predrag Kon je naveo za RTS da je prisutnost virusa ogromna i da ne možemo znati ko je zarazan, a ko nije. Dodao je da ima mnogo više zaraženih.

"Taj broj se slobodno može kod nas množiti sa deset. Mi ako otkrijemo 6.000 tog dana je 60.000. To je dinamična stvar, jer on posle nedelju dana, osam, devet dana više ne izlučuje virus, a posle 14 dana sigurno ne izlučuje virus. Tako da ta prisutnost zaraznih nije 60.000 pa da množite sa mesec dana i dobijete 1.800.000, ali je prisutnost virusa ogromna", rekao je Kon tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Dodao je da procenat zaražavanja unutar škola nizak i da su škole bezbedna mesta za učenike, kao i da se nastavnici uglavnom zaražavaju izvan škole.

Kon je naveo da je komunikacija škola i nadležnih organa fascinantna i da svakodnevno iz beogradskih škola pristiže veliki broj informacija u vezi sa kovidom 19.

Kon: Vidi se usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da su se mere na sahrani patrijarha Irineja poštovale, ali i da je bilo onih koji se nisu pridržavali mera. Kako je naveo, tek će se za nedelju dana videti da li se neko zarazio.

Od sutra počinje primena novih mera, a Kon je naveo da je medicinski deo Kriznog štaba predložio rigoroznije mere. Kazao je da se vidi usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu, kao i da su prethodne mere tome doprinele.

U Areni tokom noći primljeno 80 pacijenata

Sutra će biti mesec dana od kada je Beogradska Arena ponovo postala kovid bolnica.

Medicinski koordinator privremene bolnice u Areni Predrag Bogdanović je rekao za RTS da je za 29 dana tu prošlo ukupno 1.023 pacijenata i da niko nije očekivao takvu situaciju.

Bogdanović je rekao da su imali besanu noć jer je bilo 80 prijema u bolnicu. Trenutno je u Areni 485 pacijenata.

Učenici osnovnih i srednjih škola u Paraćinu prelaze na onlajn nastavu

Pre 10 dana u Paraćinu je uvedena vanredna situacija kako bi se epidemijska situacija smirila, a od danas učenici osnovnih i srednjih škola prelaze na onlajn nastavu.

Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević je naveo da je pedijatrijska služba Doma zdravlja zabeležila veliki broj zaraženih učenika i da su zbog toga, na insistiranje pedijatara, škole prešle na onlajn nastavu.

"Dom zdravlja dnevno ima preko 120 pregleda. Već imamo šest, sedam medicinskih sestara koje su pozitivne, imamo tri lekara. Povukli smo lekare sa sela da vrše preglede da narod ne bi čekao", rekao je Milićević za RTS.

Kazao je da je kovid odeljenje bolnice u Paraćinu prošireno sa 20 na 60 ležajeva, a da su trenutno zauzeta 54 ležaja.

Milićević je istakao da se privrednici u Paraćinu pridržavaju mera, kao i da većina građana poštuje mere.

"Još jednom apelujem da ljudi shvate ozbiljnost situacije, da nose maske, da poštuju distancu. Nadam se da će to uroditi plodom i da će krenuti da se smanjuje, pošto je već postalo kritično", naveo je Vladimir Milićević.

Vanredna situacija je uvedena u još tri opštine Pomoravskog okruga - u Ćupriji, Svilajncu i Rekovcu. U Svilajncu danas počinje sa radom druga kovid ambulanta.

Razgovor Vesne Lazić sa Vladimirom Milićevićem

Gojkovićeva predlaže da se ustanove kulture izostave iz novih mera

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je predlog Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolosti kovid-19 da ustanove kulture ne budu obuhvaćene novim merama u borbi protiv pandemije, imajući u vidu da ustanove kulture i programi koji se u njima održavaju nisu predstavljali izvor rizika za pogoršanje epidemiološke situacije.

Maja Gojković je predložila i da se izmeni odluka o obrazovanju Kriznog štaba i da u njegov sastav bude uključen i predstavnik Ministarstva kulture i informisanja, pogotovo ako se ima u vidu da se mnoge mere u borbi protiv pandemije odnose i na ustanove kulture.

Prokuplje: U poslednjih mesec dana broj zaraženih se udvostručio

Direktorka Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju dr Snježana Arsić rekla je za RTS da je epidemijska situacija teška i zabrinjavajuća, sve je veći broj pozitivnih osoba.

Ukazuje na podatak da je od marta do polovine oktobra bilo 375 pozitivnih pacijenata, a u zadnjih mesec dana taj broj se udvostručio.

Među pacijentima ima i dece, školskog i predškolskog uzrasta.

"Imamo 42 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, 32 su pozitivna, a 22 su na kiseoničkoj potpori. Imamo dve prijemno-trijažne ambulante koje su opterećene, tokom dana se pregleda od 50 do 90 pacijenata", rekla je dr Arsić.

Kaže da su opterećeni jer ne postoji treća smena u kovid ambulantama okolnih domova zdravlja pa sve usluge pružaju kao jedina bolnica u Topličkom okrugu.

Govoreći o zaštitnoj opremi, dr Arsić kaže da trenutno imaju sve, opremu, kao i određeni broj postelja koje se mogu popunjavati - mogu da prime još 50 pacijenata koji traže bolničko lečenje.

Pacijenti koji ne boluju od kovida mogu da dobiju svu negu i pomoć, ali su hirurše operacije sveli na hitne, a onkološke operacije se obavljaju redovno bez prekida.

Doktorka Arsić zamolila je pacijente da dolaze na zakazane termine da se ne bi pravila gužva kako se ne bi zarazili od korone.

Razgovor Nebojše Đorđevića sa dr Snježanom Arsić

Na respiratorima 212 pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 6.214 hospitalizovanih pacijenata, dok se 212 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 31 pacijent preminuo je od kovida 19, što je najveći broj novih smrtnih slučajeva u Srbiji od početka epidemije. Koronavirus je registrovan kod još 4.995 osoba, od 13.429 testiranih.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Gradonačelnik Beograda i član Kriznog štaba Zoran Radojičić rekao je za RTS da što se manje budemo kretali, smanjićemo mogućnost širenja infekcije.

Radojičić je naveo da se povećava broj obolelih na respiratorima, što govori da se epidemija razbuktala maksimalno.

Pojačana je kontrola nadzora nad poštovanjem mera.

Za danas je najavljena sednica Gradskog kriznog štaba na kojoj se odlučuje o gradskom prevozu.

"U ovom trenutku u špicevima je 1.640 autobusa od šest do devet sati i od 15 do 18 sati, sada će biti produžen način vožnje do 20 časova, da ljudi koji završe radno vreme do 18 budu prevezeni", rekao je gradonačelnik.

Nove mere, koje je usvojila Vlada Srbije, stupaju na snagu sutra.

U periodu od 24. novembra do 3. decembra radno vreme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se i oni neće raditi od 18.00 do 5.00 časova narednog dana.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">