Čitaj mi!

Kon: Predložili smo rigoroznije mere, molim vernike da izbegavaju mogućnost da dođe do zaraze

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba insistirao na usvajanju rigoroznijih mera i predlog dostavio predsednici Vlade. Očekuje da će ih Vlada usvojiti i da će biti saopštene sutra. Povodom smrti patrijarha Irineja i sahrane najavljene za nedelju, Kon apeluje na vernike da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci, da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaraze.

Predrag Kon je rekao u Beogradskoj hronici da je danas na sednici Kriznog štaba  medicinski deo insistirao da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mera i zbog toga je napisan predlog koji je dostavljen predsednici Vlade.

"Očekujem da se to sutra zvanično saopšti", napominje Kon, koji ne želi unapred da govori o novim merama, ali navodi da su rigoroznije od onih koje su na snazi.

Član Kriznog štaba ocenjuje da teško može da se desi da Vlada ne prihvati nove preporuke.

Povodom smrti patrijarha Irineja i sahrane najavljene za nedelju, Kon navodi da su mere na snazi, uključujući zabranu okupljanja više od pet osoba, ali da je istovremeno jasno da svaki vernik oseća potrebu da isprati svog patrijarha.

"Ono što ja moram da kažem je da je veliki rizik u ovoj situaciji i sam ispraćaj i sama sahrana. To je moja dužnost. S druge strane, sve one koji osećaju takvu potrebu, ja najlepše molim da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci, da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaraze", poručuje Kon.

Zvanično, taj skup u ovoj situaciji nije prihvatljiv epidemijski, ukazuje Kon, ali s druge strane, kako je dodao, to je nešto što niko ne može da zabrani.

Kon upozorava da se u Beogradu dnevno otkrije više od 2.000 novih slučajeva, a praktično se 20.000 dnevno pojavljuje. "To je 10 puta više nego što otkrivamo", naglasio je Kon.

"Molio bih posebno starije i koji su posebno osetljivi da sebi ne dozvole rizik kakav će biti na toj sahrani", poručuje Kon.

"Kad bismo pridobili mlade, dobili bismo borbu protiv kovida"

Komentarišući anketu koja je sprovedena u septembru, a prema kojoj 41,5 odsto građana nije zabrinuto zbog kovida, a 31 odsto ne nosi masku, Kon ističe da traženje načina kako se približiti ljudima, pogotovo mlađim, jeste veliki izazov.

"S druge strane, mi stalno pričamo da smo mnogo dosadili. Mislim da nedovoljno šaljemo poruke. Možda to zvuči paradoksalno ili možda nismo odabrali takve poruke da one budu jako prijemčive", kaže Kon.

Smatra da su mladi vrlo prijemčivi za sve moguće poruke. "Kad bismo uspeli da pridobijemo mladost, mi automatski dobijamo i borbu protiv bilo kakve infekcije, pa i kovida 19", kaže Kon.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">