Preminule još tri osobe, novozaraženih 247

Prema poslednjem preseku, preminule su još tri osobe, a novozaraženih koronavirusom je 247. Testirano 9.100 osoba. Na respiratorima 78 pacijenata.

Građani na severu KiM od večeras napolju do 22.30

Meštani opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, od večeras će moći da borave van svojih domova do 22.30.

Novom odlukom koja je stupila na snagu, zabrana kretanja pomerena je sa 21 na 22.30 i važiće do 05:00, potvrdio je portparol kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović, prenosi RTK.

Radović nije mogao da potvrdi nezvanične navode da će ujedno biti produženo i radno vreme kafića do 22.30.

Kako podseća RTK, opštine na severu Kosova bile su jedne od retkih u kojima se zabrana kretanja primenjivala od 21 sat.

Odluku je donela prištinska vlada još 8. jula, a nakon ponovnog uvećanja broja inficiranih u ovim opštinama.

Smanjuje se broj pacijenta u Čačku

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak smanjen je priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije. U  toku dana pregledana su 24 pacijenata.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 54 pacijenata.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalazi sedam pacijenata, od kojih su tri na respiratoru.

Od 37 uzoraka, tri pozitivna u Kraljevu

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 37 uzoraka uzetih sa područja grada Kraljeva, tri su pozitivna, a tri uzorka je potrebno ponoviti. Ukupano je registrovano 1.319 pozitivnih. Na bolničkom lečenju je 31 pacijent.

Na intenzivnoj nezi je njih sedam, pri čemu su tri intubirana, jedna je na neinvazivnoj terapiji i tri pacijenta su na kiseoniku.

Situacija u Mačvanskom okrugu povoljnija ali i dalje nestabilna

Od osam novoobolelih u Mačvanskom okrugu, troje je u Šapcu, troje u Loznici, po jedan u Bogatiću i Koceljevi.

Epidemiološka slika je povoljnija, brojke opadaju ali je i dalje situacija nestabilna.

Od 20. juna u Šapcu je obolelo 1.856 građana. Trenutno je aktivno obolelih u gradu 515 a u kućnoj izolaciji 774 kontakta

U kovid ambulanti je obavljeno 106 pregleda, više kontrolnih i retestiranih. U kovid bolnici se smanjuje broj hospitalizovanih, trenutno je na lečenju 121 pacijent, a dvoje na respiratoru. Preminula je još jedna osoba.

Osam preminulih na KiM

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je osam osoba obolelih od kovida 19.

Ukupno su od izbijanja epidemije preminule 373 osobe, koje su prema navodima lekara imale i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 193 nova slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 491 uzorka.

U srpskim sredinama na KiM registrovano je pet novih slučajeva zaraze, dok su 34 osobe izlečene.

Novooboleli su iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka, Gnjilana i Štrpca.

Potencijalna žarišta su na teritoriji cele države

Potencijalna žarišta koronavirusa su svuda, na teritoriji cele države, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Istakao je da imamo stabilniju situaciju u lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda.

 

Od početka epidemije ukupno skoro 29.000 slučajeva

Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa od početka epidemije u Srbiji je 28.998. Preminula je ukupno 661 osoba (procenat smrtnosti 2,28). Urađeno je ukupno 780.097 testova.

Testirano još 9.100 osoba

U poslednja 24 časa u Srbiji je potvrđeno 247 novih slučajeva koronavirusa. Preminule su 3 osobe. Na respiratoru je 78 osoba.

Epidemiološka situacija se stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su rezultat poštovanja preventivnih mera, ističu u Kriznom štabu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da borba sa virusom i dalje traje.

"Imamo oko 8.000 aktivnih slučajeva, odnosno pozitivnih na koronavirus. Jedan broj njih je bez neke kliničke slike, jedan broj ima manje simptome i oko 2.000 njih je u bolnici. Trenutno su 364 zdravstvena radnika pozitivna, 28 je u bolnici", istakao je Lončar.  

Vlada Srbije će danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i negativnog pi-si-ar testa za ulazak u Srbiju i listi država, a sutra će to biti tema na sednici Kriznog štaba, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.