Gojković za RTS: Mere ostaju dok ne budemo sigurni da nećemo imati naglo povećanje broja obolelih

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je za RTS da moramo da probamo što je moguće više da smanjimo broj zaraženih da bismo jesen sačekali sa manjim problemima i sa odmornijim zdravstvenim kadrom.

Epidemiološka situacija se polako stabilizuje, i prelazi iz nepovoljne u nestabilnu, ali se po broju pregleda i pacijenata vidi da dolazi do smanjenja.

I baš zbog toga, kako je najvio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Grad će produžiti sve aktuelne mere na još sedam dana, jer očigledno daju rezultate.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pokrajinski sekretar za zdravstvo, profesor Zoran Gojković, rekao je da će sve obavezujuće mere i dalje ostati na snazi dok ne budemo sigurni da neće ponovo biti naglog povećanja broja obolelih, jer bi to bilo izuzetno opasno.

Kako kaže, rečeno je početkom jula da će biti potrebne dve do tri nedelje da se zaustavi trend povećanja broja obolelih.

"Blagi smo optimisti, iz nepovoljne epidemiološke situacije pokušavamo da uklizimo u nesigurnu, imamo manji priliv pacijenata u bolnice i malo lakši posao za zdravstveni sistem", rekao je Gojković.

Potrebno je, kako ističe, da probamo, koliko je u našoj moći, da pomognemo da se smanji broj zaraženih kako bismo jesen sačekali sa mnogo odmornijim zdravstvenim kadrom.

Veliki broj prekršajnih prijava 

Pored preventivnih mera, Gojković kaže da postoje propisane mere rada ugostiteljskih objekata.

"Naše inspekcije su na terenu, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata, veliki broj prekršajnih prijava je podnesen, stotine izlazaka na teren", ukazao je Gojković.

Sanitarna inspekcija kontroliše nošenje maski, distancu, dezobarijere. Ustanovljava se da pojedini objekti ne rade kao što bi trebalo pa se podnose prekršajne prijave i kazne – do 500.000 dinara se kreću kazne za privatne subjekte.

"Potrebno je da imamo maksimalnu svest, da razumemo trenutak u kome se nalazimo, ali država mora da radi svoj posao", ističe pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Na teritoriji Vojvodine manje od 700 kovid pozitivnih

Gojković je rekao da je od jutros manje od 700 pacijenata pozitivnih na koronavirus u Vojvodini i da je to broj sa kojim možemo biti zadovoljni, posle dužeg vremena.

U Kliničkom centru Vojvodine su 244 osobe, što je manje nego juče, 16 na respiratoru, rekao je Gojković i dodao da je to dobar pokazatelj.

"Sve ovo može da se promeni u jednom trenutku ako koronavirus uđe u objekte socijalne zaštite, gerontološke centre, pogotovo ako se ne pridržavamo mera, a to je jedini način za borbu protiv pandemije", podvlači Gojković.

Testiranje važna karika

Gojković ukazije da nema mnogo država koje su testirale čak 10 odsto svoje polulacije. Osim Instituta za javno zdravlje i KCV, svih šest zavoda za javno zdravlje rade testiranje.

"Uspeli smo u ovih pet meseci da otvorimo nove laboratorije, sada se uključuju privatnici", kaže on.

"Imali smo veliki broj ustanova u Vojvodini koje su to radile, bio je jedan deo građana nezadovoljan, prvenstveno putnika koji su hteli da se testiraju na lični zahtev, pokušaćemo sa privatnim laboratorijama da to unapredimo u narednom periodu", rekao je Gojković.

Priprema za jesen

Kako kaže, država ima dovoljno i opreme i sredstava namenjenih dijagnostici i lečenju pacijenata obolelih od kovida.

"Dolazi školska godina i jesen kada se više ubrzava aktivnost ljudi", kaže on.

Mere će biti ključ svega, ali je važno, ističe, s obzirom na to da vakcine nemamo, da aktivno sarađujemo sa međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da plasiraju vakcinu i bićemo među prvim zemljama u redu da primenimo vakcinu.

"Apel svima da o tome pričamo i na stručnoj osnovi objasnimo građanima o čemu se radi, jer neki vakcinaciju pokušavaju da zloupotrebe, naučna dostignuća su pokazala gde se zdravstvo nalazi sada", kaže Gojković.

Vraćanje u nekovid režim

Govoreći o tome koliko su trpeli pacijenti koji nisu pozitivni na koronavirus, Gojković kaže da niko ne može da kaže da nisu trpeli. U pitanju su hronične bolesti i pacijenti čiji je imunitet smanjen.

"Mi smo od starta proklamovali da hitne intervencije i stanja koja ne smeju da trpe – moraju se sprovoditi, ne mogu da se čekaju", ukazao je Gojković.

Izneo je podatak da je skoro 2.000 pacijenata non-kovid koji se leče u vojvođanskim bolnicama.

"KCV radi urgentni program, ali se nadam da će smanjenjem broja kovid pacijenata, ući u kvalitetniji način i pružanja usluga non-kovid pacijentima", zaključio je Gojković.