Vanredno u 17 opština i gradova, nema mesta za paniku u Novom Pazaru

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo 289 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 6 osoba. Za poslednja 24 sata testirane su još 7.872 osobe. Vanredna situacija u 17 opština i gradova.

Stamatović: U Čajetini naredbe o hitnim merama, a ne vanredna situacija

Na teritoriji opštine Čajetina nije uvedeno vanredno stanje, već su donesene Naredbe o hitnim preventivnim merama u cilju smanjenja rizika od širenja kovida 19, izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i komadant Štaba za vanredne situacije.

Istakao je da nema razloga za brigu i širenje panike, jer je situacija u Čajetini i na Zlatiboru sasvim normalna i uobičajena.

Među donetim preventivnim merama su i obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i poštovanje međusobnog rastojanja od dva metra, konstantna dezinfekcija trgova, ulica, parkova ali i prostorija javnih objekata, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od šest do 23 sata uz zabranu organizovanja slavlja i proslava, u skladu sa preporukama na nivou cele Srbije.

U okviru Turističke organizacije Zlatibora formiran je informacioni centar koji će davati podatke u vezi sa donetim preventivnim merama na teritoriji opštine Čajetina, naveo je Stamatović.

Sletela dva aviona iz Kine sa medicinskom opremom

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u toku popodneva su sletala dva aviona iz Kine sa medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, saopštila je Vlada.

Jedan avion doleteo je iz Šangaja, a drugi iz grada Tijanjin, koji se nalazi u neposrednoj blizini Pekinga.

Vojvodina, 110 novih slučajeva koronavirusa

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 110 novih slučajeva koronavirusa, među kojima je 55 iz Novog Sada, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Od početka epidemije u Novom Sadu je registrovano 718 slučajeva, dok je u istom u Vojvodini registrovano ukupno 1.985 slučaja.

U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u Južnobačkom, Zapadnobačkom, Sremskom, Srednjebanatskom, Severnobanatskom i Južnobanatskom okrugu. Registruje se sve veći broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike, a raste i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija, navodi se u saopštenju Instituta.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine upozoravaju da je epidemiološka situacija u pokrajini nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu.

U mačvanskom okrugu registrovano 116 novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, na teritoriji Mačvanskog okruga od jutros rekordan broj pozitivnih na virus, čak 116. Kako je rečeno RTS-u, to su zaostali rezultati analiza koji su se čekali iz laboratorije "Vatreno oko".

Koronavirusom zaraženo je još 85 Šapčana, za poslednje dve sedmice ukupno 268. Zbog teže kliničke slike, u bolnici je 65 pacijenata, u takozvanoj crvenoj zoni 45, i niko nije na respiratoru.

Redovi su i dalje u kovid-ambulanti, gde je juče pregledano 176 pacijenata. Polovini je urađen pi-si-ar test, a prvi uzorci biće tokom dana obrađeni u Veterinarskom specijalističkom institutu čiji su stručnjaci i molekularna laboratorija ponovo na raspolaganju sugrađanima.

Prema rečima Nikole Milutinovića, direktora Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac, Ministarstvo poljoprivrede i država Srbija obezbedili su jedan kontigent testova za Institut, a ti testovi su pre dva dana dopremljeni i počeli su analize. Svi uzorci koji stignu u prepodnevnim časovima biće obrađeni do popodnevnih časova.

Prema rečima Nenada Ilića iz komunalne policije u Šapcu, približno je oko hiljadu lica na teritoriji grada Šapca koji su nečiji kontakti, tj kontakti nekog od obolelih i do sada nisu imali prijave slučajeva da je neko od tih lica kršio mere o samoizolaciji.

Miroslav Čučković pozitivan na koronavirus

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zaražen je koronavirusom, rekao je u tom gradu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, dodajući da se Čučković oseća dobro i da nema nikakve simptome.

"Nema nikakvih simptoma, osim što mora da bude kod kuće. Verujem, brzo će ponovo biti zajedno sa nama", rekao je Vesić.

Četvoro preminulih u Nišu

U Kliničkom centru u Nišu u poslednja 24 časa od kovida 19 preminule su četiri osobe.

Reč je o pacijentima iz Vranja, Surdulice i Leskovca i okoline Niša i prosečne su starosti oko 70 godine.

U Kliničkom centru u Nišu zbrinuto je 226 pacijenata, od kojih je kod 103 potvrđen koronavirus. Leči se i 14 dece, šest pacijenata je na respiratora sa veoma teškom kliničkom slikom.

Vranje, 141 pacijent u kovid-bolnicama

U tri kovid-bolnice u Zdravstvenom centru u Vranju nalazi se 141 pacijent.

Priprema se i četvrta kovid bolnica, ona će biti na odeljenju psihijatrije, kapacitet je 60 kreveta.

I smederevska bolnica u kovid režimu

Smederevska Opšta bolnica "Sveti Luka" noćas je primila prvih 15 pacijenata iz Beograda, pa je tako zvanično postala jedna od kovid bolnica.

Na lečenju se trenutno nalazi oko 30 pacijenata, uključujući i one iz Smedereva.

Kako je potvrdio direktor bolnice dr Nenad Đorđević, ta ustanova je obezbedila preko 100 kreveta za potrebe kovid-pozitivnih pacijenata.

Nova 34 slučaja u Kraljevu

U Kraljevu su registrovana još 34 novoobolela od kovida 19. To su podaci na osnovu anliziranih 79 uzoraka uzetih 3. i 4. jula, a čeka se rezultat za još jednog testiranog. Od 32 uzorka uzetih 3. jula, 17 je bilo pozitivno, a 4. jula od 47 testiranih, 17 je bilo pozitivno. Od početka epidemije, u Kraljevu je zvanično regostrovano 169 obolelih od kovida 19, od čega je 117 slučajeva registrovano od 17. juna kada je ponovo počelo oboljevanje.

Juče je u kovid ambulanti obavljeno 122 pregleda, a oko 70 pacijenata je upućeno na dalju procenu na Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice. Na tom odeljenju hospitalizovano je 22 pacijenta, a slobodno je još 11 postelja.

Epidemiolozi očekuju da u Kraljevu i narednih dana bude od 15 do 20 pozitivnih, a da vanredne mere koje su uvedene daju rezultate za sedam do deset dana. Kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, oko 80 procenata obolelih je je mlađe od 45 godina, ali među njima nema dece. Direktor tog Zavoda dr Aleksandar Macan uverava da u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji nema obolelih ni među korisnicima niti među zaposlenima.

U Novom Pazaru 645 zaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Novom Pazaru je 645 inficiranih koronavirusom, a epidemiolozi kažu da je situacija pod kontrolom.

Opšta bolnica u Novom Pazaru je postala regionalni centar u kome se leče i pacijenti iz Tutina i iz Sjenice, gde se tek rasplamsava epidemija. Zbog toga je veći broj prijema u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Dr Mirsad Đerlek kaže da su spremni da odgovore teškom zadatku i navodi da se trenutno u bolnici nalazi 365 pacijenata.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, pre sedam dana smo imali 47 odsto pozitivnih, a juče je to bilo 30 odsto. Veliki broj ljudi se lečio kući i dolazio u teškom terminalnom stanju. Dakle, trebalo je svim tim ljudima pomoći, boriti se za njihove živote", ističe Đerlek.

Prethodna noć je, kaže, bila teška, jer su svi morali stalno da budu na nogama. Poručuje da nema mesta za paniku. "Mislim da ćemo ovo pobediti", zaključuje Đerlek.

Razgovor Lidije Destanović sa dr Mirsadom Đerlekom

Zabranjena okupljanja u Požegi, otkazan i Petrovdanski vašar

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, Opština Požega je zajedno sa opštinom Sjenica druga po broju zaraženih kovidom u Zlatiborskom okrugu.

Zbog povećanog broja novozaraženih, Štab za vanredne situacije doneo je Odluku o uvođenju vanredne situacije na celoj teritoriji opštine.

Zbog kovida otkazan je tradicionalni Petrovdanski vašar, a zabranjen je i svaki vid okupljanja. Lakša klinička slika kod obolelih rezultat je što su se na pregled javljali od pojave prvih simptoma.

Pripremio Predrag Stojković

U Raškoj registrovano devet novoobolelih, u Vrnjačkoj Banji dvoje

U Vrnjačkoj Banji registrovana su dva novoobolela od kovida 19, ukupno 20 od početka epidemije.

U vrnjačkoj kovid-ambulanti juče su pregledane 54 osobe. Zbog velikog broja turista, direktor Zavoda za javno zdravlje apeluje da se u tom mestu poštuju sve mere, a od nadležnih traži da se Vrnjački karneval, čiji je početak zakazan za nedelju 12. jul, otkaže.

U Raški je registrovano devet novih slučajeva, ukupno 121 od početka epidemije. U kovid-ambulanti u tom mestu juče je pregledano 129 pacijenata.

Kon: Karantin u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema

Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da će se tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti eftekti obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

Malo je moguće da se restiktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu, rekao je Kon za TV Prvu i napomenuo da je karantin mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali da još nismo blizu toga.

"Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka tako da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja", rekao je Kon.

Navodi da je sadašnja baza podataka informatička stvar koja je bila jako korisna, ali i napominje da epidemiolozi moraju da budu potpuno jasni sa svojim stavovima i da se ti stavovi nametnu.

Kon je rekao da je podneo iniijativu premijerki Ani Brnabić o tome šta taksativno sve treba da se radi u vezi sa podacima, kao i šefu epidemiloške sekcije Srpskog lekarskog društva.

Vanredna situacija i u Brusu

U opštini Brus kod Kopaonika danas je proglašena vanredna situacija, saopštili su nadležni u toj opštini.

U Srbiji je do sada vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u ukupno 17 gradova i opština.

U Kragujevcu 254 testirana, 24 zaražena

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac u poslednja 24 sata urađena su 254 testiranja građana na koronavirus i pozitivne su 24 osobe, od toga u Šumadijskom okrugu 20 ljudi.

Ukupno pozitivnih pacijenata po opštinama Šumadijskog okruga od početka epidemije do sada je 718 pacijenata, od toga u Kragujevcu 581, zatim u Aranđelovcu 45, Topoli 14, Rači 22, Kniću 38, Batočini 14 i Lapovu četiri.

U Kliničkom centru Vojvodine 159 pacijenata

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od koronavirusa.

Od tog broja, kod devet pacijenata lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Na "Banjicu" stižu kovid pozitivni pacijenti

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške Bolesti "Banjica", kaže da će u toj ustanovi, koja se vraća u kovid sistem, biti uglavnom zbrinuti pacijenti sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, dok će pacijenti koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biti u drugim ustanovama.

Za pacijente koji se leče od kovida 19 odvojeno je osam odeljenja i do 320 kreveta, a lekari internisti iz Kliničkog centra Srbije pristigli su u pomoć.

Od jutros se primaju pacijenti, a dr Baščarević kaže da su spremni da za 24 časa prime više od 100 obolelih.

Vučić se u 18 časova obraća javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 18 časova obratiće se javnosti povodom planova za suzbijanje epidemije koronavirusa, ali i razgovora o formiranju nove Vlade Republike Srbije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Konferenciji za novinare prisustvovaće i ministar finansija Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, kaže da su deca koja su smeštena u tu bolnicu dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U toj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima i onih iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Dr Ostojić navodi da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

"Imaju upalu pluća, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece", rekla je Ostojićeva.

I novi Klinički centar u Nišu postaje kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu. Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i starosna struktura obolelih drugačije. U Nišu je hospitalizovano 220 jako teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik.

Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji, podseća dr Janković.

Iz Vranja poslata 142 uzorka na analizu

Iz Vranja su juče na testiranje poslata 142 uzorka na analizu. Dnevno se oko 200 ljudi javi u kovid ambulante zbog simptoma koronavirusa.

Za nedelju dana 117 Vranjanaca obolelo je od od kovida 19, a u bolnicama je 119 pacijenata.

Komunalna milicija kontroliše da li Šapčani poštuju nove mere

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Šapca, za jedan dan broj zaraženih u Mačvi povećan je za 40, a 17 novih slučajeva je iz Šapca.

Nenad Ilić iz Komunalne milicije kaže da od proglašenja vanredne situacije kontrolišu rad ugostiteljskih objekata, koji ne smeju da rade posle 23 časa. "Samo prvog dana smo imali upozorenja prema ugostiteljima, i od onda dva dana nemamo prekoračenja", kaže Ilić.

Podseća da je za dve nedelje zaraženo 180 ljudi, koji su zajedno ostvarili više od 1.000 kontakata, a milicija proverava da li oni poštuju mere izolacije.

"Zasad nema istupanja kada su u pitanju građani, ali jako je bitno da se i oni što pre testiraju kako bi se okončala ta izolacija", rekao je Ilić.

Stručnjaci Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu ponovo rade pi-si-ar testiranje. Kažu da testova ima dovoljno.

Na Kosovu najviše slučajeva do sada u jednom danu

U poslednja 24 časa u Prištini su obradili 429 sumnjivih uzoraka od kojih je 195 pozitivnih, objavljeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva na Kosovu od početka epidemije je 3.703 od obrađena 25.674 sumnjiva uzorka.

Od infekcije je umrlo 79 osoba, koje su imale i druge prateće bolesti.

Izlečena su još 44 pacijenta, pa je ukupan broj oporavljenih 1.946. Aktivnih slučajeva je 1.678.

Najviše novozaraženih je u Prištini u kojoj je od 21 časa do pet izjutra zabranjeno kretanje ljudi. Policija kontroliše ulaz i izlaz iz grada.

Slične mere su i na prilazima Uroševcu, Prizrenu i Vučitrnu, gde je takođe na snazi zabrana kretanja tokom noći.

Vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Kraljevu, Požegi, Užicu, Priboju, Lučanima, Bogatiću, Vladičinom Hanu i Brusu zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Imunolog dr Srđa Janković kaže za RTS da blagi pad novoobolelih u poslednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive novoobolelih. Poručuje i da niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan. 

Janković je rekao da, što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu imamo porast, ali da je to očekivano. 

Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome može li naš zdravstveni sistem to izdržati, Janković kaže da može ukoliko ne budemo imali dalji porast i ukoliko je ovo plato na kome smo sada. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da će o kovid pacijentima u Areni brinuti 15 lekara i 35 medicinskih sestara.

Zbog koronavirusa u pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.