Drugi šiljak prvog talasa epidemije – nove mere stupaju na snagu

Od danas u Beogradu je obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i u javnom prevozu, odlučio je Krizni štab. Ne razmišlja se o uviđenju policijskog časa, ali se uvode mere u mestima gde to zahteva epidemimološka situacija.

Još troje zaraženihi u Mačvanskom okrugu

U Mačvanskom okrugu tri nova slučaja koronavirusa – dva u Šapcu, i jedan u Loznici, a rezultati se čekaju za još 15 osoba.

Ukupan broj zaraženih u Šapcu je 162, a u Mačvanskom okrugu 256.

Prema rečima dr Jasmine Stanković, direktorke Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić", u kovid ambulantu se u prethodnih deset dana javilo 609 osoba.

U Čačku jedna osoba preminula, devetoro novozaraženo

Radni tim u Čačku saopštio je da je preminuo pacijent star 59 godina, kao i da je juče na osnovu pristiglih rezultata testiranja potvrđeno devetoro novozaraženih koronavirusom. Danas je na laboratorijsku analizu poslato 75 testova.

U Opštoj bolnici u Čačku je smešteno 37 pacijenata, od kojih je kod 22 pacijenta potvrđeno prisustvo virusa, a nema pacijenata priključenih na respirator.

Obzirom na veliki priliv pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom u ambulantu i odeljenja Opšte bolnice, od kojih se u proseku petoro dnevno zadrži na lečenju, iz Radnog tima apeluju da se hronični bolesnici javljaju u ustanove primarne zdravstvene zaštite, kako bi se smanjile gužve u bolnici.

Brnabićeva i Lončar obišli bolnicu u Novom Pazaru

Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su Opštu bolnicu u Novom Pazaru, kako bi se uverili u situaciju u tom gradu u vezi sa epidemijom koronavirusa, a dočekao ih je ministar Rasim Ljajić.

Premijerka i Lončar su razgovarali sa direktorom bolnice Mehom Mahmutovićem, nakon čega su se obratili građanima, a tokom obraćanja iz mase su dobacivali i zviždali.

Ministar zdravlja Lončar je istakao da u bolnici ima dovoljno i medicinske opreme i zdravstvenih radnika da se izbore sa rastom pozitivnih na koronavirus.

U odgovor na dobacivanja iz mase, istakao je da "ne znaju šta rade", te da prebacivanjem problema sa zdravstvenog na politički teren neće pomoći u saniranju zdravstvene situacije.

Direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović rekao je da je premijerka uvek tu kada je teška situacija kao što je sada, te podsetio da je Pazar prethodnih dana bio u teškoj situaciji, nakon čega su došle kolege iz Kragujevca da pomognu.

Brnabićeva i Lončar obišli bolnicu u Novom Pazaru (Tanjug/Vlada Srbije)

U Kragujevcu nove mere, čeka se potvrda Vlade

Republički krizni štab dao je saglasnost o uvođenju novih mera na teritoriji grada Kragujevca, gde je proglašena vanredna situacija zbog širenja koronavirusa.

Prema novim merama, biće zabranjeno okupljanje i na otvorenom i u zatvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičko rastojanje od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija.

Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 20 časova.

Zabranjen je rad otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Čeka se da ove mere potvrdi Vlada, nakon čega će stupiti na snagu. 

U KCV se leči 83 pacijenta, šestoro na respiratorima

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leče 83 pacijenta obolela od koronavirusa, što je devet pacijenata više nego juče. Šestoro obolelih je na respiratorima.

Na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu se beleži porast broja obolelih od kovid-19 infekcije, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Navode da se u Novom Sadu dnevno registruje 20 do 25 novozaraženih koronavirusom, što je povećanje u odnosu na period od mesec dana unazad, kada su dnevno registrovali jednocifrene brojeve.

U saopštenju se navodi da je više od 90 odsto obolelih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom, a učešće težih slučajeva u strukturi obolelih je prepolovljeno u periodu maj- jun u odnosu na period mart -april.

Od početka epidemije u Srbiji u Novom Sadu je registrovano 369 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1.382 slučaja.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine od početka epidemije do sada je izvršeno preko 22.000 RT PCR analiza na prisustvo SARS-KoV-2 virusa.

U saopštenju se navodi da je situacija pod kontrolom "iako je uočljivo pogoršanje epidemiološke situacije", kao i da je u toku tiho prokužavanje populacije."

Foto: KCV

Bez novih slučajeva u Kolubarskom okrugu u poslednja 24 sata

U Valjevu, kao i u celom Kolubarskom okrugu, u poslednja 24 časa nema novih potvrđenih slučajeva, a veliki skok u broju zaraženih u Valjevu zabeležen je u subotu kada je registrovano 26 novih slučajeva.

Trenutno se na hospitalizaciji u Valjevu nalazi sedam pacijenata, u kućnoj izolaciji je 37 osoba, a novozaraženi su prosečne starosti 39 godina, navedeno je na zvaničnom sajtu tog grada.

Među novozaraženima su i dva medicinska radnika, koji su zaraženi van radnog mesta, a dva medicinska radnika su u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa potvrđenim slućajem.

Pozitivnih na virus u Kolubarskom okrugu od početka epidemije je 350, od čega 239 u Valjevu.

Janković: Usporava se prenošenje virusa u Novom Pazaru

Imunolog Srđa Janković kaže da se usporava prenošenje virusa u Novom Pazaru, da je situacija stabilizovana, ali još uvek daleko od onoga što bi lekari želeli da vide.

"Biće potrebno još napora da se vratimo u povoljan tok u kome smo bili. Mi smo u četvrtoj nedelji drugog naleta virusa korona. Po poznatim modelima možemo očekivati da jedan takav talas traje šest do osam nedelja. To je okvirno, a ako sprovedemo ove mere sigurno će trajati kraće i odneti manje života", rekao je Janković za Pink.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ljajić: U Novi Pazar kao pomoć dolaze lekari iz BiH

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ukazao je na problem nedostatka medicinskog kadra u Novom Pazaru, gde je proglašena vanredna situacija zbog porasta broja novoobolelih od koronavirusa, i najavio da će u taj grad kao pomoć doći lekari iz BiH.

Ljajić je za TV Prva rekao da problem porasta novobolelih u Novom Pazaru nije nastao zbog nedostatka mašina i aparata, nego zbog nedostatka ljudstva, te da je u Novom Pazaru trenutno jedan infektolog na veliki broj obolelih, a nedostaju i medicinske sestre.

Kaže da je juče razgovarao sa članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem koji se interesovao za to šta je potrebno Novom Pazaru, te da je brzo reagovao kada mu je rekao da nedostaje kadar tako da će u saradnji sa Kliničkim centrom Sarajevo doći ekipa iz BiH, verovatno iz Tuzle.

U Kragujevcu za dva dana 78 novozaraženih

U Kragujevcu je za dva dana registrovano 78 pozitivnih na koronavirus, dok je u Šumadijskom okrugu ukupno u nedelju i ponedeljak zabeleženo novih 89 slučajeva, saopštio je Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Osim u Kragujevcu, novi pozitivni slučajevi zabeleženi su u Aranđelovcu i Topoli po jedan, Rači pet, Kniću četiri.

U kućnoj izolaciji u ovom trenutku u Šumadijskom okrugu su ukupno 382 osobe, od čega 267 u Kragujevcu, Aranđelvcu 26, Topoli 17, Rači 28, Batočini 18, Lapovu sedam, Kniću 19.

Ministarstvo zdravlja: Komisija je mišljenja da nije bilo propusta u slučaju lečenja doktora Lazića

Ministartsvo zdravlja saopštilo je da je u Kliničkom centru Niš izvršen vanredni inspekcijski nadzor po prijavi ćerke doktora Miodraga Lazića, poznatog hirurga koji je preminuo od koronavirusa.

Kliničkom centru je naloženo da organizuje i izvrši vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstevnih radnika koji su učestvovali u lečenju dr Miodraga Lazića.

Premijerka danas obilazi bolnicu u Novom Pazaru

Predsednica Vlade Ana Brnabić posetiće Opštu bolnicu u Novom Pazaru u 11 časova.

Sa premijerkom bolicu će obići i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 

Očekuju se rezultati 30 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na KiM ima 15 novih slučajeva zaraze. Dvanaest slučajeva je registrovano na severu Kosova, a troje su iz opština južno od Ibra.

Šest pacijenata je u bolnici u Mitrovici, a ostali se nalaze u kućnoj izolaciji.

Testirano je 30 novih osoba koje su imale simptome koronavirusa i njihovi rezultati se očekuju narednih dana.

Izveštaj Andrije Igića

U Kraljevu još 16 novoobolelih, ukupno 60

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje od 33 uzorka koji su poslati na analizu, 16 je pozitivno. To je najveći broj novoobolelih u jednom danu od početka epidemije.

Od 17. juna registrovano je 60 obolelih od kovida 19 i taj broj je sada premašio ukupan broj registrovanih slučajeva u martu, aprilu i maju.

Ovih dana se u Kraljevu testiraju se samo oni sa javim simptomima kovida 19, a epidemiolog Radoslav Čekanac, koji je koordinator gradskog štaba, ocenjuje da je inficiranih bez simptoma verovatno od 5 do 10 puta više.

Za sada je u Kraljevu na snazi smo apel građanima da poštuju mere, drže distancu, izbegavaju okupljanja i nose masku u zatvorenom prostoru.

Inače, posle pauze od tri i po meseca zbog epidemije koronavirusa, na aerodromu "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva od danas se ponovo uspostavlja let za Beč

Kisić Tepavčević: U Novom Pazaru kao "grudva snega na nizbrdici"

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da je "jasan odgovor" kako je došlo do porasta broj obolelih u Srbiji – nisu poštovane opšte preventivne mere.

Objašnjava i šta se dogodilo u Novom Pazaru.

"Ako se desi, kao u Novom Pazaru, gde je najveća žarišna transmisija, da imamo takvu vrstu izlaganja riziku, ako se ljudi kasno jave lekaru, kad infekcija odmakne, stvara se kao grudva snega na nizbrdici, kad je sve složenije i ubrzanije. Nadamo se da će narednih dana epidemijska krivulja ići silaznim tokom", napominje Kisić Tepavčevićeva.

U Užicu pet novoinficiranih, čekaju se rezultati za 263 osobe

Prema poslednjim informacijama, u Užicu je pet novoinficiranih koronavirusom, a ukupan broj potvrđenih slučajeva je 167.

Na lečenju u užičkoj bolnici su 34 pacijenta.

Očekuje i porast broja inficiranih u tom gradu, jer se čekuju rezultati testova za još 263 osobe. 

Izveštaj Jelene Božović

I u Vranju obavezne maske, još 17 obolelih

U Pčinjskom okrugu testirano je 50 uzoraka, od kojih je 17 pozitivno, i svi su iz Vranja, pokazuju najnoviji podaci.

U vranjskoj bolnici su hospitalizovana 103 pacijenta, od sinoć je bilo 13 prijema, ali je juče bilo i otpusta.

Mere koje važe za građane Beograda, od jutros važe i za Vranjance – obavezno je nošenje maske u zatvorenim objektima, fizička distanca, merenje telesne temperature pri ulasku u javne objekte.

Krizni štab u Vranju čeka preciznija uputstva republičkog Štaba za uvođenje drugih mera.

Izveštaj Danice Mirić

U Novom Sadu se otvara nova kovid bolnica

U Novom Sadu se jutros otvara nova kovid bolnica na Klinici za ortopediju.

Obavezne maske u zatvorenom prostoru u Beogradu

Od ovog trenutka u Beogradu je obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske. 

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su koronavirusom zaražene još 242 osobe. Od posledica kovida 19 umrlo je još četvoro ljudi.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović rekla je za RTS da Krizni štab ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

"Kovid će biti s nama, mere će biti uvedene tamo gde to zahteva epidemiološka situacija, pratimo je. U ovom trenutku pratimo žarišta. Sačuvaćemo starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, oni su populacija u riziku. Mere treba da budu u primeni jer će štititi od transmisije virusa", rekla je Jovanovićeva.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je objasnio da se nalazimo u drugom šiljku prvog talasa epidemije koronavirusa. Kaže da je porast broja obolelih očekivan i u narednim danima.

Rekao je da se u Beogradu prethodnih dana pregledalo između 300 i 350 pacijenata dnevno.

Tokom jučerašnjeg dana, vanredna situacija proglašena je na području grada Vranja, a u Užocu je donet set mera u cilju sprečavanja intenzivnog širenja koronavirusa.