Još 114 osoba zaraženo koronavirusom, 3 preminulo

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 114 slučajeva koronavirusa, a tri osobe su preminule od kovida 19. Sledeća konferencija za novinare u ponedeljak. Poslanici u Skupštini razmatraju Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Četiri nova slučaja koronavirusa na Kosovu

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 860 slučajeva zaraze koronavirusom, a u poslednja 24 časa evidentirana su četiri, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Izlečene su još 43 osobe, tako da oporavljenih ima ukupno 533. Preminulo je 26 obolelih.

Od sredine marta na Kosovu je testirano 9085 uzoraka.

Skupština Srbije ukinula vanredno stanje

Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa.

Kon: Gradski prevoz najrizičniji

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je prvo i osnovno da shvatimo da je virus i dalje tu.

Ponovio je da gradski prevoz u Beogradu smatra najrizičnijim. Prema njegovim rečima, bitno je da se ne stvaraju gužve na stanicama i da se poštuju preporuke o korišćenju prevoza.

"Sve je na papiru regulisamo, ali biću zadovoljan kada budem video da se to primenjuje u praksi", rekao je doktor Kon.

Begović: Najveći broj studija pokazao da je virus nastao prirodnim putem

Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu kaže da je najveći broj studija pokazao da je virus nastao prirodnim putem.

"Ovo ništa nije novo, nije bilo iznenađenje da će izazvati epidemiju, ali e bilo iznenađenje za sisteme koji nisu bili spremni", rekla je doktorka Begović.

Vučić: Srbija bila kao stvorena da prođe kao Italija

Predsednik Alkesandar Vučić naveo je da je Srbija bila kao stvorena da prođe kao Italija, zbog starosti stanovništva i stepen razvoja, zbog kojeg stepen higijena dugo nije bila na najvišem nivou.

"Uspeli smo jer je Srbija otvorena za saradnju sa svima i ne plašimo se da to kažemo, imamo svoju slobodarsku politiku, EU je strateški cilj. Neću da se dodvoravam, da govorimo protiv Kine, Rusije, SAD. Nastavićemo dobru saradnju", rekao je predsednik.

Lekari iz Kine posetili Vojni muzej

Šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine, koji pomaže Srbiji u borbi protiv koronavirusa, posetio je Vojni muzej na Kalemegdanu. Timu kineskih stručnjaka predstavljeni su slavna istorijska prošlost našeg naroda, kulturno i istorijsko nasleđe srpske vojske i junački podvizi predaka u borbama za slobodu.

Infektolog Lin Bingliang rekao je da je izuzetno srećan što je imao priliku da poseti Vojni muzej.

"Kroz svoju dugu istoriju, srpski narod stalno se susretao s raznim poteškoćama i problemima, ali srpski narod je kao snažan i herojski narod uvek uspeo da istraje, pobedi i opstane na ovim prostorima. Moj najdublji utisak je da je srpski narod neprekidno učestvovao u nekakvim ratovima i borbama i da se to nikako nije moglo izbeći. Nadam se da više nigde na svetu neće biti rata i da će uvek vladati mir", rekao je doktor Lin.

Lekari iz Kine posetili Vojni muzej (Foto: Ministarstvo odbrane)

Samostalnim umetnicima po 30.000 tri meseca

Vlada Srbije izdvojiće sutra na sednici 211,7 miliona dinara iz budžeta za pomoć samostalnim umetnicima, rekla je premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine Srbije.

Ona je rekla da će sutra na sednici Vlade biti usvojen zaključak kojim će preko lokalnih samouprava samostalnim umetnicima biti isplaćena finansijska pomoć iz budžeta u visini od 30.000 mesečno za period od tri meseca.

Pomoć će dobiti osobe koje imaju status lica koja obavljaju samostalnu umetničku delatnost utvrđenu kod reprezentativnih udruženja. Pored toga, Brnabićeva je najavila da će biti raspisan poseban konkurs za samostalne umetnike.

Počeo poslednji policijski čas

U 18 sati počeo je poslednji policijski čas, pošto je u toku sednica skupštine na kojoj se razmatra ukidanje vanrednog stanja.

Policijski čas trajaće do 5.00 sati ujutro.

Od uvođenja vanrednog stanja procesuirano 7.800 građana

Od uvođenja vanrednog stanja policija je procesurila 7.800 punoletnih građana zbog policijskog sata, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je naveo da je od kako je uvedeno vanredno stanje procesuirano oko 6.800 građana koji su punoletni i mlađi od 65 godina, kao i 1.063 osobe starije od 65 godina.

"Kada pogledamo analize možemo reći da se od trenutka kada je policijski čas skraćen smanjio broj građana koji krše propise. Isto to važi i za starije od 65 godina nakon što im je dozvoljeno da šetaju", rekao je Rebić za Blic.

Redovi za personalizovane Bus plus karte

Od petka počinje da radi gradski prevoz u Beogradu i u početku će moći da ga koriste samo oni koji rade. Vozila će saobraćati po letnjom redu vožnje, a važiće personalizovane "Bus plus" kartice.

Oni koji ih nemaju moraće da plate za jednodnevnu kartu 250 dinara, za tri dana 700 dinara, a pet 1.000 dinara. Pošto su ove karte daleko skuplje od onih koje inače plaćamo, oni koji nemaju personalizovane "Bus plus" karte, pokušali su da ih izvade. Redovi su veliki, u Bačvanskoj radi samo jedan šalter, pa je više od 100 ljudi danas stajalo u redu kako bi došli do svoje kartice.

Kompanija "Bus plus" apelovala je na poslodavce da kartice za prevoz obezbede onlajn.

Ministarstvo objavilo obrazac potvrde za javni prevoz

U cilju bolje informisanosti Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo je na uvid javnosti obrazac njihove potvrde neophodne za korišćenje javnog gradskog prevoza.

Potvrdu poslodavci izdaju zaposlenima ili radno angažovanim licima za korišćenje gradskog prevoza.

Dokument treba da sadrži naziv i sedište poslodavca, datum donošenja potvrde, pravni osnov za njeno izdavanje, te ime i prezime zaposlenog ili radno angažovanog lica.

Takođe u potvrdi se mora navesti da se potvrda izdaje radi korišćenja gradskog i prigradskog prevoza za dolazak i odlazak s posla ili za odlazak u vrtić, produženi boravak, predškolsku ustanovu...

Mural zahvalnosti zdravstvenim radnicima u naselju Nova Galenika

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, direktor JKP "Javno osvetljenje" Aleksandar Cincar Popovski, direktorka Doma zdravlja "Zemun" Aleksandra Cvetković i direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović obišli su stambeni objekat u Ulici Vere Dimitrijević 31, u naselju Nova Galenika, na kome je oslikan mural posvećen zdravstvenim radnicima, saopšteno je iz opštine Zemun.

Oni su tom prilikom zahvalili vrednim autorima, članovima Udruženja "Glas mladih Zemuna", koji su za samo šest časova svojim likovnim delom ulepšali ovo naselje.

Mural zahvalnosti zdravstvenim radnicima

Sledeća konferencija za novinare u ponedeljak

Sledeće konferencija za novinare o koronavirusu biće održana u ponedeljak, a ako bude potrebno biće održana i ranije.

Kisić Tepavčević: Drugi talas virusa je izvestan

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da se epidemiloški nadzor nastavlja i da je drugi talas virusa izvestan.

Ako virus preživi leto, sigurno će se pojaviti na jesen ili zimu, ali ne u ovom obliku, rekla je doktorka.

Kon: Cena maski i rukavica trebalo bi da bude ograničena

Epidemilog Predrag Kon složio se da cena zaštitne opreme treba da bude ograničena,  obzirom da će po ukidanju vanrednog stanja biti ukinuto ograničenje maksimalne cene maske od 120 dinara i rukavica od 40 dinara.

On je dodao da će virus vremenom još više slabiti i za nekoliko nedelja nestati i sporadično pojavljivati, tako da će potreba za zaštitnom opremom biti manja.

Kisić Tepavčević: Proveravaće se status putnika koji ulaze u zemlju

Svaka zemlja razmatra pravila o ulasku putnika i mi ćemo se tako ponašati, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

"Sigurno će se proverevati status putnika koji dolaze u našu zemlju, da li će to biti u vidu potvrde iz zemlje odakle dolaze, ili testiranjem kod nas", rekla je doktorka.

Epidemiolozi Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon (Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević"

Procenat pozitivnih prvi put ispod dva odsto

U Srbiji je prvi put procenat zaraženih pao ispod dva i iznosi 1,8 odsto, rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.

Kisić Tepavčević: Moramo stalno da mislimo na virus

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da ne smemo da zaboravimo na ovaj virus i da učinimo sve da ga eliminišemo iz populacije. 

Objavljeni novi podaci o zaraženima

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 114 slučajeva koronavirusa, od 6.196 testiranih. Tri osobe su preminule od kovida 19.

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 114 slučajeva koronavirusa, preminule su tri osobe, a testirane 6.194, rekla je zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih prvi put je niži od dva i iznosi 1,8 odsto.

Trenutno je hospitalizovano 1.750 osoba, od kojih je 48 na respiratoru.

Od početka epidemije registrovan je 9.791 slučaj, ukupno su preminule 203 osobe, stopa smrtnosti je 2,07 odsto, izlečena je 1.971 osoba, a testirane su 117.474 osobe.

U ustanovama ocijalne zaštite korona virus potvrđen je kod 273 korisnika i 73 zaposlena. 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da to što će biti ukinuto vanredno stanje ne znači da će se sve promeniti.

Kako je rekao, do sada smo se ponašali tako da smo sprečavali kontakte, a sada se to zove izbegavanje kontakata, naročito za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Kada poslanici budu izglasali ukidanje vanrednog stanja, biće potrebno da se to objavi i u Službenom glasniku, kako bi stupilo na snagu.

Ono što je sigurno je da će policijski čas i danas početi u 18 časova, ali bi već od sutra on mogao da bude ukinut, sa prestankom važenja vanrednog stanja. 

Zamenica Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će epidemija koronavirusa u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti kovid 19