Četiri saveta ruskih epidemiologa za srpske lekare

Iz Rusije je prethodnih dana stigla velika količina zaštitne opreme, a u našoj zemlji već sedam dana su ruski stručnjaci različitih specijalnosti. Obilaze zdravstvene ustanove, razgovaraju sa lekarima, pregledaju pacijente. Ruski stručnjaci dezinfikovali su Vojnomedicinsku akademiju, Institut za onkologiju, Gradsku bolnicu. Ekipu lekara predvodi epidemiolog pukovnik Rustam Aminjev koji je u ekskluzivnoj izjavi za RTS rekao da preduzete mera u Srbiji daju ohrabrujuće rezultate.

Ruska ekipa koja je u Srbiji ima osam timova, a u svakom timu su virusolog, epidemiolog, infektolog, anesteziolog, medicinska sestra. Svi su tu da sagledaju situaciju, da daju svoju ocenu, a spremni su i tu su da pomognu.

"Najvažnije je da pomognemo i u pregledu pacijenata i u njihovom zbrinjavanju u zdravstvenim ustanovama. Svako od stručnjaka koji su ovde ima veliko isksutvo, oni su radili često u vanrednim stanjima zbog bolesti, i u Rusiji i u mnogim krajevima sveta. Siguran sam da je naše iskustvo dragoceno i da će vam pomoći", kaže pukovnik Aminjev.

Ruski stručnjaci su se, kažu, uverili da je Srbija preduzela sve mere koje su bile potrebne u okviru borbe sa koronavirusom, i već ima ohrabrujućih rezultata, a tek se mogu očekivati.

"Ja smatram da je stanje u Srbiji i Rusiji skoro identične, lekari i ovde i tamo prate protokole Svetske zdravstvene organizacije, i one koje je prihvatila većina zemalja, i sigurna sam da kada se sve završi, da će se pokazati da smo dobro radili", rekao je ruski epidemiolog.

Jedna od najbitnijih stvari je bezbednost osoblja koje radi u medicinskim institucijama, jer ako je lekar oboleo, više ne može da leči.

"Mi smo odredili četiri najvažnija saveta u ovakvoj situaciji. Prvo da svaki od lekara mora koristiti ličnu zaštitnu opremu, drugo - da u svakoj bolnici mora da postoji put kroz koji prolaze isključivo kovid pacijenti, koji ne smeju da imaju nikakav kontakt sa drugim pacijentima koji nisu oboleli. Treće - moraju se pratiti sva uputsva za dezinfekciju, a dezinfekcija mora da se obavlja često, češće nego do sada. Četvrto, bolnica mora biti podeljena na crvenu i zelenu. Čist zeleni deo je onaj bez kovida, crveni- onaj gde su oboleli i lekari koji isključivo te pacijnete zbrinjavaju. I nema, ne sme da bude mešanja crvene i zelene zone", ističe pukovnik Aminjev.

Srbija ulazi u šestu nedelju, kada je svuda u svetu bila najteža situacija, do sada imamo relativno dobre brojke, ali svi kažu da je to najkritičnija nedelja. 

"Izolacija, karanti ljudi, to je izuzetno važno. Ako nema konatakata potpuno bi se prekinuo put širenja infekcije, i zato ja smatram da je veoma važno poštovanje svih preventivnih mera, i policijskog časa", smatra ruski epidemiolog.

Iako ne rado daje prognozu jer pitanje kada će virus nestati zavisi od mnogo faktora ruski epidemijolog veruje da će ga biti sve manje i manje i ovde, i u svetu.

"Ali, da bi se to dogodilo, ponavljam, moramo da poštujemo sve mere! Od bezbednosti i prevencije, do policijskog časa", rekao je za RTS ruski epidemiolog pukovnik Rustam Aminjev.