Pred Srbijom ključne dve nedelje, stigla pomoć iz Rusije

Posle održane sednice kriznih štabova u četvrtak donete su nove mere – zabrana kretanja od subote u 13.00 do ponedeljka u 5.00, a na jednom mestu ne mogu biti više od dve osobe. U Srbiji 1.171 potvrđeni slučaj Kovida-19, ukupan broj žrtava popeo se na 31. Još jedna osoba preminula je u KC Vojvodine od posledica koronavirusa. U Srbiju je stigla pomoć iz Rusije – zaštitna medicinska oprema, respiratori, ali i ruski stručnjaci stigli su u Beograd.

15.08 – Premijerka Ana Brnabić kaže da je ruska pomoć bila neophodna i da dolazi u najtežem danu i zahvalila im na svemu što su poslali u Srbiju, posebno na lekarima koji su došli da pomognu.

15.05 – Ova pomoć pokazuju spremnost naših naroda da budu zajedno i sarađuju i u najtežim situacijama i potvrđuju stvarno prijateljstvo, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i posebno istakao to što su u Srbiju stigli stručnjaci iz Rusije. Ja sam siguran da pomoć dolazi na vreme, poručuje Bocan-Harčenko.

15.00 – Medicinska pomoć, stručnjaci, tehničari puno će nam značiti da se nosimo sa ovom pošasti. Ovo nam pokazuje da nismo sami, da su Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas i da Srbija nikada više neće biti sama, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

14.35 – Na beogradski aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" sleteo je avion sa humanitarnom pomoći koju Rusija šalje Srbiji u borbi protiv koronavirusa. To je prvi od ukupno 11 aviona pomoći koje će Rusija poslati Srbiji. Danas bi trebalo da slete još četiri aviona, a sutra šest.

14.30 –Predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo državnog sekretara SAD Majka Pompea. "Dok vlade širom sveta streme ka tome da zaštite sopstvene građane od pandemije Kovida-19, želim da uputim duboku zahvalnost Vama i Vladi Srbije za pomoć građanima Sjedinjenih Država onda kada im je to bilo potrebno", naveo je Pompeo u pismu.

13.55 – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici i šefica UNOPS kancelarije Mikela Telatin potpisali su sporazum o donaciji vredan 4,9 miliona evra za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije.

13.33 – U Kosovskoj Mitrovici registrovane su četiri novozaražene osobe, tako da je sada ukupan broj zaraženih 11, javlja dopisnik RTS-a. Testirani radnici i zatvorenici zatvorske jedinice i svi su negativni.

12.57 – Direktor GAK Narodni front Željko Miković izjavio je da ta bolnica radi normalno i da su pojedine objave na društvenim mrežama o tome da porodilište ne radi, netačne i proizvoljne.

12.00 –Umesto u nedelju, penzionerima će biti omogućeno da kupovinu obave u subotu od četiri do sedam časova, potvrđeno je RTS-u. Vlasnici pasa moći će ljubimce da izvedu u šetnju u subotu od 23 do 01 sat posle ponoći, a u nedelju od 08 ujutru do 10 i od 23 do 01 čas.

11.20 – Rusija će poslati u Srbiju 11 aviona sa opremom za borbu protiv koronavirusa, preneo je Rojters saopštenje ruskog Ministarstva odbrane. Očekuje se da jedan avion sleti danas na beogradski aerodrom.

11.00 – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti apelovao je na sve organe javne vlasti da postupaju po zahtevima koji su u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa i zaštitom zdravlja stanovništva i da objavljuju što veći broj informacija. Ističe i da je prilikom objavljivanja informacija o obolelim i potencijalno zaraženim licima potrebno voditi računa da se time ne povređuje njihova privatnost i ne otkriva identitet.

10.45 -  Rano jutros preminuo je još jedan pacijent od Kovida-19 u KC Vojvodine, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da je to šesti smrtni slučaj u Vojvodini. Istakao je da je na području Vojvodine do sada registrovan 191 slučaj koronavirusa. Trenutno su 82 osobe hospitalizovane, a petoro je na respiratorima.

09.20 – Hala 1 Novosadskog sajma spremna je za prijem pacijenata, a danas će biti gotova još jedna hala, pa će ukupno moći da bude smešteno 1.000 pacijenata sa lakšim simptomima, navodi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

09.15 – Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da je trenutno 31 pacijent hospitalizovan u KC Niš, a da je 36 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus i koji imaju lakšu kliničku sliku na kućnom lečenju. Ističe i da je privremena bolnica u hali "Čair" spremna i da čeka svoje prve pacijente.

 

08.11 – Na području moravičkog okruga koornavirusom da sada je zaraženo više od 30 osoba, javlja dopisnik RTS-a a ima i onih koji su ozdravili. Sprema se privremena bolnica u Čačku. 

07.40 – Počela testiranja u Kovid-19 ambulanti u okviru u Valjevu. Iz DZ Valjevo pozivaju građane da budu strpljivi i da ne prave gužve.  

06.00 – Najveća žarišta epidemije su Beograd, Ćuprija, Valjevo i Čačak. Srbiji predstoje važne dve nedelje u borbi s koronavirusom. 

U naredne dve nedelje očekuje nas najteži udar, oko 15-16. aprila, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle održane sednice kriznih štabova.

Uvedene su i nove mere – zabrana kretanja od subote u 13.00 do ponedeljka u 5.00, na jednom mestu ne mogu biti više od dve osobe, ljubimci mogu da se izvode u šetnju od 23.00 do 01.00.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 80 pacijenata obolelih od koronavirusa. Pet osoba preminulo je u tom kliničkom centru, koji je obišla i ekipa agencije Rojters.

Beograd, Ćuprija, Čačak i Valjevo najveća žarišta epidemije.