Dačić: Prioritet zdravstveni radnici koji se vraćaju, letovi za Berlin, Abu Dabi i Maltu

Srpski državljani koji su u Češkoj, Americi, Portugaliji, Indiji, na Malti, apeluju na državu da im omogući povratak u zemlju. Šef diplomatije Ivica Dačić za RTS kaže da će prvi let biti za Berlin, potom za Abu Dabi i Maltu. Građani koji su na udaljenim destinacijama treba da stignu do najbližeg aerodroma do kojeg se organizuju letovi.

Ministar spoljnih poslova je već rekao da gotovo i nema naših državljana zarobljenih na aerodromima po svetu, a ostali će u zemlju biti vraćani po prioritetima.

"Ono što je bilo najurgentnije, mi smo to rešili. Posle današnjeg dana kada se reši začepljenje na granici Austrije i Mađarske i u Sloveniji, oni bi do kraja dana trebalo da se vrate, jer je napravljen humanitarni koridor. Sutra je let za Berlin, danas za London, drugi let za Los Anđeles u stvari treba da doveze opremu za zdravstvo, nije za putnike", rekao je ministar Dačić.

A da li će biti letova za Ameriku, to je pitanje za sagledavanje šta su nam prioriteti, rekao je ministar.

"Sutra ide let za Berlin i on će dovesti naše zdravstvene radnike, između ostalog. U avionu ima 170 mesta, ne znam da li će biti skroz popunjen, ali verujem da će biti dosta zainteresovanih. U proseku će ići jedan let dnevno, jer svi putnici moraju da se testiraju po povratku. U narednom periodu, ono što smo se dogovorili sa predsednikom biće Abu Dabi, tu dolazi veliki broj naših turista, i moj je savet, ako mogu sa Tajlanda, Indonezije, da se približe do Abu Dabija, Dohe i Istanbula, to je jedini način da organizujemo prevoz", istakao je Dačić.

Kada je reč o turistima, kako kaže ministar, i oni će biti sagledani, ali prioritet su studenti, zdravstveni radnici koji se vraćaju, bolesni koji se nalaze u inostranstvu i oni koji su se zatekli na službenom putu.

"Mi smo imali mogućnost da prevezemo ljude iz Dohe, došlo 13 ljudi sa Balija, ali je 40 ostalo, trebalo je svi da dođu. Katar ervejz koji je organizovao letove nije nam se obratio, niko neće da vozi besplatno. Ne treba nama avion, mi nećemo ići na Tajland, ali Abu Dabi, Doha, Istanbul, Moskva, Pariz - to je nešto što treba raditi u narednom periodu", rekao je ministar.

O tome odakle kreće prvi let najbolje je da se naši građani informišu preko diplomatsko-konzularnih predstavništva u tim zemljama.

"U narednim danima biće Abu Dabi, Berlin i Malta, ali moraju da budu svesni, nisu urgentne stvari, niko nije na aerodromu, reč je o ljudima koji su ostali bez posla, kao što je u slučaju Malte, a turisti sačekali da im prođu aranžmani. Vlada Srbije nije turistička agencija, ne možemo da rešavamo svaki pojedinačni problem turista u svetu, ulažemo maksimalni napor ali to mora da bude organizovani napor, mi ne naplaćujemo karte ", rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.