Уручене Вукове награде

На свечаности у Старом двору, уручене Вукове награде, које Културно-просветна заједница Србије додељује за изузетан допринос развоју културе у Србији и на свесрпском културном простору.

Вукове награде за изузетан допринос култури у Србији и свесрпском културном простору, које ове године, 47. пут, додељује Културно-просветна заједница Србије, уручене су у Свечаној сали Скупштине Београда.

Вукове награде за 2010. годину уручене су песнику Благоју Баковићу из Врбаса, академском сликару Владимиру Величковићу, композитору Ивану Јевтићу, фотографу Рајку Каришићу, културној институцији Кући Ђуре Јакшића, лектору Љиљани Мркић-Поповић, диригенту Миловану Панчићу, историчару Чедомиру Попову, публицисти Слободану Ристановићу и театрологу Јовану Ћирилову.

Председник Културно-просветне заједнице Србије Љубивоје Ршумовић рекао је приликом уручења награда да је прилика да се у Години књиге и језика упитамо како се односимо према књигама и читању и како чувамо српским језик.

Према његовим речима, све више је приметна употреба страних речи и израза у српском језику, које кваре и српски, али и тај страни језик.

"Да су живи, и Вук Караџић и Доситеј Обрадовић би нас опоменули да чувамо српски језик, јер језик чува народ, а народ чува земљу. Зато се обраћам људима који воде државу да посебну пажњу посвете васпитно-образовном систему, како бисмо научили децу правим вредностима, али и спречили да одлазе у иностранство", рекао је Ршумовић.

Награде је уручио председник жирија Дарко Танасковић, а у име лауреата присутнима се обратио историчар Чедомир Попов, који је истакао да свака награда има подстицајну улогу и тера човека да настави свој рад.

Према његовим речима, награде најпре треба додељивати младим људима, којима ће то бити подстрек за даљи рад, али и да се сваки научник обрадује признању, јер је то доказ да је његово дело примећено.

"Радост је утолико већа, јер ова награда стиже од угледне институције која је више пута потврдила своју репутацију", рекао је Попов.

У знак захвалности члановима жирија и присутнима, пијаниста Владимир Милошевић извео је дело Денс свита композитора Ивана Јевтића, који је награђен Вуковом наградом.

Жири за доделу Вукових награда чинили су и редитељ Живорад Ајдачић, сликар Момчило Антоновић, глумица Рада Ђуричин, књижевници Љубивоје Ршумовић, Драган Мраовић и Ратко Поповић, театролог Мирослав Радоњић и композитор Светислав Божић. 

Вукове награду чини диплома, која је рад академског сликара Радомира Стевића Раса, плакета са ликом Вука Стефановића Караџића и новчани износ.

број коментара 0 Пошаљи коментар