"На слово на слово" у позоришту

Култна дечја серија "На слово на слово", емитована на РТС-у 60-тих и 70-тих година прошлог века, адаптирана је у мјузукл и биће на репертоару Позоришта на Теразијама. Премијера заказана за 17. април.

Дечији мјузикл "На слово на слово", у режији Даријана Михајловића и адаптацији Владимира Андрића, рађен по познатој телевизијској серији за децу Душана Радовића и Миодрага Илића -Белог, биће премијерно изведен 17. априла у Позоришту на Теразијама, најавио је управник тог театра Михаило Вукобратовић.

Први дечји мјузикл рађен по познатој серији емитованој 60-тих и 70-тих година на програму Радио-телевизије Србије, режисер Михајловић је назвао "течном носталгијом".

Серија нас враћа у време када је "јогурт био у облику пирамиде, када смо имали два телевизијска канала, пасош без граница, сладолед Руменко, када су деца трчала из школе да гледају филмове у оквиру 'Зимског биоскопа' или због температуре остајали код куће и пратили емисију 'Опстанак'", рекао је Михајловић.

"Сви смо тада носили плаве кецеље у основној школи, разликовао се тек по неко по патикама, али је важније било колико ко зна и уме. То време оставило је иза себе управо предивну серију 'На слово на слово'", рекао је Михајловић.

Андрић је признао да је осећао велику одговорност у жељи да сачува дух Душана Радовића и истовремено причу Миће Татића и Аћима приближи данашњој деци, како би "мјузикл са задовољством гледали и данашњи малишани и њихови родитељи, али и они, који су пратили серију емитовану пре више од 40 година".

Оркестрацију на композиције Илића Белог урадили су његови синови Сања и Драган Илић. "Нисмо желели да направимо модерну оркестрацију, која би уништила Радовићеве песме, већ да сачувамо суштински квалитет, а приближимо је данашњим генерацијама", казао је Сања Илић.

Ауторска екипа је добила од Скупштине града техничку опрему, која је коришћена на отварању Универзијаде, што ће, према речима сценографа Александра Денића, омогућити да се продукција приближи савременим генерацијама, које живе у сфери компјутера, али да је најбитније да то није угрозило "романтични идеализам" шесдесетих и седамдесетих година.

У ауторској екипи су и кореограф Соња Лапатанов, помоћник кореографа Милица Церовић, костимограф Ивана Васић, док ће Хором и Оркестром Позоришта на Теразијама дириговати Војкан Борисављевић. У представи учествује и Балет тог театра.

Улоге су поверене Светиславу Гонцићу (Мића), Мини Лазаревић (Лола), Слободану Боди Нинковићу (Паја), Мирољубу Турајлији (Остоја), Душку Радовићу (Морски вук), Слободану Стефановићу (Лаф) и Снежани Јеремић (Лошка), док ће лутка Аћима играти у алтернацији седмогодишњи Раслав Секуловић и деветогодишњи Матеја Вукашиновић, који су изабрани на аудицији између стотинак кандидата.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. апр 2010, 20:01) - Tanja iz Kalifornije [нерегистровани]

DVD

Napravite DVD, prva cu da ga kupim.