Читај ми!

"Мој муж има љубавницу и зове се Емилија"

"Мој муж" је нова представа Југословенског драмског позоришта, рађена по збирци прича македонске списатељице регионалне звезде Румене Бужаровске. Пет њених прича као дуодраму на сцени "Студио" поставила је Јована Томић, а Румена Бужаровска је уз премијеру посету Београду искористила да се вакцинише, што је, како каже, привилегија.

''Мој муж има љубавницу, швалерку и зове се Емилија"...

Књиге Румене Бужаровске, код читалаца иду као алва. Препоручују је, једноставним и прецизним језиком исписане судбине у којима се сви лако препознају. Док мужеви остају само у наслову, у причама су жене: оне спремне да трпе и оне хистеричне, спремне да воле, али и да преваре.

Руменине јунакиње су толико животне, да им се од свег срца смејемо, али их и више од свега разумемо.

"Жене се исто некада понашају одвратно, као што се понашају и мушкарци. То је све нормално. Део нашег друштва. Хтела сам да прикажем неку реалистичну слику нашег патријархалног и посттранзицијског друштва", истиче Румена Бужаровска књижевница.

Оцењује да мушкарци с ових простора управо феминизам доживљавају као свој највећи проблем.

"Али ја мислим да је патријархат проблем свима. Једнако токсичан и за мушкарце, као што је и за жене", сматра Бужаровска. 

Додаје да је највећа лаж да феминистице мрзе мушкарце.

"Заправо шовинисти мрзе жене, а феминистице не мрзе мушкарце већ једноставно не воле патријархат који их третира да су другоразредне грађанке овог света", оцењује књижевница.

А да су прворазредне глумице, показале су Сања Марковић и Јована Беловић које тутње кроз све ликове заводећи публику. Југословенско драмско их је на време уграбило.