Читај ми!

Енесу Халиловићу уручена награда "Златни сунцокрет"

Награда "Златни сунцокрет" уручена је Енесу Халиловићу за роман "Људи без гробова" на свечаности која се традиционално одржава у старој београдској кафани "Три шешира".

Награду је Халиловићу уручио генерални директор "Витала" Михаило Церовац, а поред награђеног писца на сцечаности су учествовали чланови жирија Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов и генерални директор Витала Михаило Церовац.

Халиловић је нагласио да му чини велико задовољство што је добио угледну награду, познату и као Виталова награда.

"Поносан сам што сам добио престижну књижевну награду, али покушаћу све да заборавим око књиге 'Људи без гробова', не би ли се посветио скицама за нови роман", казао је Халиловић и додао да му је посебно драго што угледна компанија улаже у промоцију врхунске књижевности.

Према мишљењу жирија, међу успелим прозним остварењима у овој години роман "Људи без гробова" Енеса Халиловића се издвојио "због налажења уверљивог оквира који обухвата приказе историјских процеса, поетичких достигнућа и експеримената, књижевних опсесија и фолклорно-митолошких наслага".

"Пред нама је зрело књижевно дело, уверљиво, снажно, привлачно, самосвесно, неодољиво", прочитао је део из саопштење Владимир Гвозден.

Драган Јовановић Данилов је цитирао Енеса да "историја литературе није ништа друго до историја деце која трагају за својим очевима".

"Ово јесте једна таква прича. Прича о враћању изворима, упориштима, прича која показује да нема друге обећане земље од оне коју човек може да пронађе у себи самом. Kад читате књигу видите да је он емотивно увучен у ову причу и да се та температура приповедања преноси са писца на читаоца осетљивог духовног и душевног састава и види се да је Енес имао дукоку страст и потребу да напише ову књигу", закључио је Данилов.