Читај ми!

Бетовен вечерас у Галерији РТС-а, пренос на Радио Београду 2

Ансамбл "Метаморфозис" и Саша Мирковић отварају вечерас у Галерији РТС-а циклус "Бетовен у галерији" поводом обележавања 250 година од рођења чувеног композитора.

Након веома запаженог и добро посећеног циклуса концерата "Гудачи у Галерији" Радио Београд 2 се ове јесени прикључује обележавању 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена циклусом концерата "Бетовен у Галерији", који ће се од данас, једном месечно одвијати у Галерији РТС-а.

У оквиру тог циклуса, наступиће неки од наших најистакнутијих солиста и ансамбала и представити разноврсне делове Бетовеновог опуса.

Слушаоци Радио Београда 2 све концерте моћи ће да прате и у директном преносу на таласима овог програма. 

Првим концертом у циклусу "Бетовен у Галерији", већерас ће, осим годишњице Бетовеновог рођења, бити обележен и 15. рођендан ансамбла "Метаморфозис", који предводи виолиста Саша Мирковић.

Овај изузетни ансамбл, чију је јубиларну концертну сезону подржало и Министарство за културу Републике Србије, отвориће циклус концерата "Бетовен у Галерији" извођењем Бетовенових дела писаних за гудачки квартет. 

Виолончелисткиња Сандра Белић, један од наших најбољих солиста уопште, са својим музичким пријатељима, наступиће у циклусу "Бетовен у Галерији" у среду 28. октобра, када ће, поред ремек дела литературе за виолончело, какве су сонате за овај инструмент, изводити и мање позната дела Лудвига Ван Бетовена, попут "Дуа за флауту и виолончело број 1". 

Врсна пијанисткиња Љиљана Вукеља ће, на свом реситалу 24. новембра, одсвирати у галерији РТС-а два капитална остварења Бетовенове клавирске музике - његове последње две сонате у којима је композитор, по оцени стручне критике, постигао савршенство у остваривању максималног јединства унутар сонатне форме и поставио изазовне задатке за извођача. 

Циклус концерата "Бетовен у Галерији" заокружиће наш истакнути флаутиста Љубиша Јовановић са својим музичким пријатељима, у уторак 29. децембра, када ће поштоваоци Бетовенове музике моћи да слушају и дела која се не налазе често на концертним репертоарима, а која то по креативности заслужују.

На програму ће, између осталог, бити један од најлепших примера Бетовеновог мелодијског дара, Романса бр. 2, као и његова прозрачна и експресивна Серенада опус 8.

Осим концерата из циклуса "Бетовен у Галерији", музика овог композитора отвориће још једну серију преноса на таласима Радио Београд 2.

Захваљујући музичкој размени у оквиру Европске радиодифузне Уније Радио Београд 2 и ове сезоне наставља традицију преноса оперских представа из једне од најугледнијих оперских кућа на свету, њујоршког Метрополитена.

У овој сезони Радио Београда 2 ће из Њујорка преносити 8 оперских представа, почев од 12. децембра, када ће на програму бити опера Фиделио Лудвига ван Бетовена.