Живот и мисија Слободана Јовановића у Галерији САНУ

У Галерији САНУ, поводом 150 година од рођења, отворена је изложба "Свет и време Слободана Јовановића". Обухвата дуг историјски период – историју српске државе од краја 19. до половине 20. века.

Изложба у Галерији САНУ представља живот, стваралаштво и просветитељску мисију једног од највећих српских интелектуалаца прве половине 20. века, великог српског политичара, педагога, правника, историчара и књижевника Слободана Јовановића.

Аутор изложбе Борис Милосављевић каже да су желели да она буде на више начина вишеслојна, пре свега да може да се прође и да се стекне естетски утисак без удубљивања у текстове.

"Сваки посетилац који би тако ушао може много да сазна о Слободану Јовановићу", истиче Милосављевић.

Јунак изложбе први је Србин са именом Слободан. По Исидори Секулић, имао је миран ум, ретку логичку снагу, до врхунца изграђену мисао, читан са дивљењем.

Јовановићева интелектуална и друштвена заоставштина је велика.

На занимљивој поставци велика архивска грађа и обиље новог материјала, од фотографија до филма.

"То је филм на коме је Слободан Јовановић у својој кући у Симиној улици. То је једини до сада познат снимак Слободана Јовановића. Дакле, покушали смо да приближимо његово време, да видимо како се ми данас огледамо у његовом времену", наводи Милосављевић.

Јовановић је био човек срећне научне, али несрећне политичке звезде.

Умро је у Лондону, у изгнанству, далеко од свог родног краја остављајући иза себе велико и вредно дело. Рехабилитован је 2007. године.

Изложба "Свет и време Слободана Јовановића" одржава се у галерији САНУ до 27. новембра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 04:28) - anonymous [нерегистровани]

Postovalac

Slobodan Jovanovic - jedan od najpostovanijih intelektualnih velicina koga Srbi jos ne poznaju, bio je prvi predsednik Kluba Sv. Sava, profesor, rektor, politicar, itd. Ako ga vratimo u skolu, imacemo sta da naucimo od njega.