Илустрације Ане Григорјев у Срећној галерији

У Срећној галерији Студентског културног центра у Београду изложене су илустрације Ане Григорјев. Ана је до сада илустровала више од сто књига за децу, сликовнице и уџбенике за домаће и стране издаваче, а оно чиме се представља у СКЦ-у јесу илустрације за бајке, објављене у едицији Евро-бук "Заборављене приче".

Ана Григорјев до сада је илустровала више од стотину књига за децу, близу педесет сликовница и више уџбеника за домаће и стране издаваче, а неке од тих књига преведене су у двадесетак земаља . Уметница каже да посебно ужива када илуструје бајке и да је поносна на едицију Евро - бука "Заборављене приче" јер сама бира бајке на којима ће радити. Илустрације за последње три објављене приче, изложене су у Срећној галерији Студентског културног центра.

"Крцко Орашчић" Ернста Теодора Вилхелма Хофмана, "Чаробњак из Оза" Лајмена Френка Баума и "Принцеза у магарећој кожи" Шарла Пероа, приче су виђене и доживљене целокупним бићем Ане Григорјев. Волела их је као дете, и то је један од главних разлога зашто је баш њих илустровала. Други, ништа мање битан елемент који их повезује јесте ослањање на извор или прву верзију бајке.

"Ја се трудим да се придржавам до неких најситнијих детаља. Један детаљ који је одлутао од оригинала, често се појављује и у књигама и у анимираним играним верзијама. То су чувене Доротине ципелице које су свуда црвене а оне су у оригиналној верзији сребрне. И у мојој верзији оне јесу сребрне", каже Ана Григорјев, сликарка и илустраторка.

Осим што визуелни идентитет ликова гради тако што поштује оно што је написано, први задатак који себи увек постави јесте атмосфера бајке у чијој је позадини скривена симболика и прича само њој позната.

"Велику инспирацију налазим у свакодневном животу. Желим да кажем да ја илуструјем и у ситуацијама када сам лепо расположена, када су добре ствари око мене, а исто тако када се дешавају и не баш тако пријатне ствари", додаје Ана Григорјев .

За едицију "Заборављене приче" илустровала је до сада "Снежну краљицу", "Златни кључић " и бајку коју највише воли "Коњић Грбоњић". Име следеће приче на којој ће радити за сада чува у тајности.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 0 Пошаљи коментар