Отворена изложба у Архиву Југославије

Поводом Светског дана архива у Архиву Југославије данас је отворена изложба докумената "Краљевина Југославија у друштву народа".

Изложбу су отворили први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић, јавља Танјуг.

"Позив да вам се обратим као министар спољних послова Србије доживео сам као својеврстан израз признања српској дипломатији, која својим деловањем настоји да афирмише идеје мултилатерализма, међународне сарадње и очувања мира у свету кроз развој међународних односа утемељених на принципима правде, колективне безбедности и поштовања међународног права, идеје на којим је било засновано и Друштво народа, чији је један од оснивача била и Краљевина Југославија", рекао је Дачић.

Министар је подсетио да је Краљевина Југославија учествовала у изградњи Друштва народа уверена да се до трајног мира може доћи једино међународном сарадњом и истакао да ни данашња Србија нема дилему да се одржив мир међу народима може градити само договором и поштовањем међународног права.

Према његовим речима, Први светски рат је отворио многа питања и проблеме које је требало решавати, а та потреба препозната од стране четрдесет и две земље довела је до оснивања Друштва народа, претече данашњих Уједињених нација.

"Иако Друштво народа није имало снаге да спречи нови, већи и страшнији светски сукоб, стварање Уједињених нација, одмах по завршетку Другог светског рата, потврдило је исправност мултилатералног приступа решавању заједничких глобалних изазова", рекао је Дачић.

Додао је да је уверен да ће грађани захваљујући документима и фотографијама изложеним у Архиву Југославије сазнати и научити нешто више о деловању Краљевине Југославије у Друштву народа.

Државни секретар Ристић рекао је на отварању изложбе да је Архив Југославије чувар памћења на државу која више не постоји, институција која своју улогу и значај исказује кроз богатство грађе и искуство стручњака који се о тој баштини старају.

Фондови Архива на најсвеобухватнији начин сведоче о Југославији каква је она уистину била, са свим постигнућима и заблудама са којима се суочавала и наше познавање историје претходног столећа немогуће је без тих докумената, оценио је Ристић.

Архив Југославије четврти пут обележава Светски дан архива који је Међународни архивски савет Унеско установио 2004.године, рекао је в.д. директор Архива Југославије Миладин Милошевић.

Дан Архива ова државна институција и установа културе обележава изложбом из својих богатих фондова, документима који су први пут изложени јавности.

"Определили смо се за тему која до сада није била предмет изложбених поставки, која у нашој историографији није обрађивана и о којој се мало зна, чак и у стручним круговима", рекао је Милошевић.

Изложбу архивских докумената приредили су Душан Јончић и Јелена Ђуришић. Изложено је 225 фотографија и докумената која говоре о настанку Друштва народа и активностима Краљевине Југославије, њеном учешћу у раду Друштва.

Друштво народа, међународна организација основана је на Конференцији мира у Паризу, 28. априла 1919. године.Скупштина Друштва народа састајала се на редовна заседања једном годишње и Краљевина Југославија је по угледу на друге државе отворила Сталну делегацију при Друштву народа.

Њен задатак је био да одржава везу између Београда и ЗЗеневе и обавештава Владу КЈ о активностима Друштва народа.

Скупштина Друштва народа у више наврата одала је признање Краљевини Југославији избором њених првих делегата за председавајуће на заседањима Скупштине и Савета.

број коментара 0 Пошаљи коментар