Читај ми!

Стећци кандидати за баштину Унеска

Србија, Хрватска, БиХ и Црна Гора ће заједно номиновати стећке за попис светске културне баштине Унеска. Стећци су врста каменог надгробног споменика, настали у средњем веку, који осликавају тадашњи живот.

Представници радних група из Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе у Сарајеву су усагласили и одобрили документацију, преноси Танјуг.

Четири и по године након почетка пројекта номинације су коначно завршене, потврдио је Синиша Шешум из канцеларије Унеска у БиХ уз чију је координацију пројект и вођен.

Документација ће бити предата Унеску крајем јуна, а чињеница да номинацију заједнички предлажу четири државе би могла значајно да помогне, сматра Шешум.

Номинацијом је предвиђен упис 30 некропола стећака. У Хрватској су то Велика и Мала Црљивица код Чисте Велике и Дубравка-Света Барбара у Конавлима.

Највише номинованих некропола стећака је на територију БиХ - чак 22, док их је у Србији и Црној Гор по три, пренела је Хина.

Стећци су врста каменог надгробног споменика, настали у средњем веку, који осликавају тадашњи живот.

Већином се налазе у Босни и Херцеговини, али има их и у југоисточној Хрватској, југозападној Србији и северозападној Црној Гори.

Четири државе су процес номинације запчеле у новембру 2009, када су министри културе у Сарајеву потписали писмо о намери.

Шешум је подсетио да је процес номинација предвиђен за 2015, док се у 2016. години очекују први резултати.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. апр 2014, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

Zar ne bi trebalo adekvatno ograditi i zasiti ovakve spomenike nase srednjovekovne kulture?

Koliko moze da kosta da se to uradi i samim time dokaze da drzavice iz Ex Yu mogu zasiti svoju strau kulturu za buduce generacije? Ovako stoje na otvorenom, na kisi, snegu, suncu, vetru, vandalima na volji...

(уторак, 08. апр 2014, 22:51) - Munja [нерегистровани]

Pohvala

Kultura i kulturna baština je jedinstveni most koji je u stanju da premosti sve razlike i mimoilaženja i toliko snažna da mogu da se prebolje nesporazumi... Iskreno se nadam upisu... :)