Читај ми!

Обележен Дан радио-драме

У Радио Београду је обележен Дан радио-драме. Глумцу Гојку Шантићу уручена је награда за посебан допринос радиофонији.

Пре 85 година изведена је драматизација народне песме "Ђакон Стефан и два анђела" и тако је почела историја радио-драме у Србији.

Популарност првих, забавних радио-драма "Он, она и он", "Један сат у лудници", "Да се мењамо", створила је радијске звезде попут Јелене Билбије.

Потом су се пред микрофоном Радио Београда окупљала најзначајнија имена нашег глумишта а испред пријемника публика је била све бројнија. Радио-драме постале су део најтоплијих успомена и остале заштитни знак Радио Београда.

Уредница Драмског програма Радио Београда 2 Весна Перић Момчиловић каже да, иако је време интернета, интернет није конкуренција радију, већ допуна програма. 

Глумац Витомир Богић учествовао је у првој радио-драми а награда која носи његово име уручена је најуспешнијим ствараоцима. За посебан допринос радиофонији глумцу Гојку Шантићу.

"Ма глумци смо волели да кажемо да, ако постоји академија после академије, онда је то Радио Београд и славни студио 10", каже Гојко Шантић.

За пола века у Радио Београду је архивирано око четири хиљаде драма за одрасле и више од хиљаду за децу. Радио Београд освојио је многобројне награде за радио драму на фестивалима у Италији, Француској, Јапану.

број коментара 0 Пошаљи коментар