Читај ми!

"Самоодбрана уметности"

Београдско удружење непослушних талената (БУНТ) окупило је познате музичаре на првом фестивалу класичне музике под називом "Самоодбрана уметности". На београдским сценама ретко се појављују, јер агенције због дугова не могу да их ангажују.

Протекле дане обележили су многобројни штрајкови, али и удружење БУНТ - Београдско удружење непослушних талената. У жељи да пруже отпор сопственом нестајању са српских простора, наши музички уметници су позвали публику на БУНТ - београдску уметничку нову територију, односно на први фестивал класичне музике под називом Самоодбрана уметности.

На уметнички јуриш за освајање нових територија БУНТ је, као непрофитабилно и аполитично удружење, окупио наше познате музичаре чије су уметничке биографије испуњене наградама и наступима широм света, што је у нескладу са чињеницом да се на београдским концертним сценама појављују ретко.

"Као што смо научили из серије Отписани, ми смо нека врста уметничких илегалаца", пијаниста Дејан Синадиновић.

Отписани су за професионално организоване наступе, јер концертне агенције које грцају у дуговима, не могу да их ангажују.

Проблем су и конкурси које Град и Министарство културе расписују у септембру, одлуке доносе у марту, априлу, а новац стигне кад је неки пројекат одавно требало да буде реализован.

Међутим, баш као Прле и Тихи, наши, али и уметници из региона се не предају.

Акција освајања нових уметничких територија попут Куле Небојше, али и других локација у граду је апсолутно успела, бар што се публике тиче.

Флаутиста Љубиша Јовановић каже да рeакције званичника није било, али да су на друштвеним мрежама реакције сјајне.

"Добијам на стотине порука са жељама да наставимо да ширимо наше уметничке идеале", каже Јовановић.

То значи отпор естрадизацији и психологији тезге, дистанцирање од спонозорстава диктираних од стране политичких субјеката, заступљеност у медијима и пре свега, остваривање високих уметничких домета, који су нас протеклих дана подсетили да у нашој средини живе и раде врхунски музички уметници.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2013, 08:07) - Anonymous KS [нерегистровани]

Podržavam prvi komentar

U potpunosti se slažem sa prvim komentarom, učesnici "bunta", jedino su dobri majstori u samoreklamerstvu. Zaista je smešno. I dodao bih: potrebno hitno zaustaviti i dalju beogradizaciju muzičke kulture i muzički život snažnije razviti u gradovima u unutrašnjosti Srbije. I to posebno prave, simfonijske koncerte, koje je potrebno mnogo više približiti Srbiji. Tek onda će muzičko "buntovništvo" imati nekog smisla.

(петак, 08. нов 2013, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Muzika koja pleni...

uvek nadje put do slusalaca.
Zanimljiv nacin da se ponisti raskorak izmedju zadatog plana, i realizacije nastupa.Samo nastavite tako.

(петак, 08. нов 2013, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

smešno je

Oni koji najviše sviraju, imaju najviše tezgi,koji su najviše profitirali od 2000, sada protestuju. Smešno. Oni koji su zaista ugroženi nisu pozvani, i ne znaju ništa o buntu. Ljubiša Jovanović je majstor samoreklame.