Читај ми!

"Музеј џеза Мише Блама" у Нишу

Изложба експоната Музеја џеза Мише Блама отворена је у Нишкој тврђави. Изложба обухвата архивску грађу из предратног и послератног периода џез музике у Србији.

У Нишкој тврђави, у "Салону 77", отворена је изложба експоната Музеја џеза Мише Блама, која обухвата архивску грађу из предратног и послератног периода џез музике у Србији и сеже све до данашњих дана.

То је само мали део богатог архивског материјала везаног за џез у Србији, који је Блам сакупио са амбицијом да то буде део поставке Првог музеја џеза у Европи који би био отворен у Србији.

Труба Душка Гојковића, тромбон Звонимира Скерла, плоче, књиге, фотографије, све је то спонтано прикупљао Михаило Миша Блам, који за себе каже да је колекционар свега и свачега, мазохиста, џез хедониста. 

"Није ми било нимало тешко да се упустим у авантуру и открити када је кренуо џез у Србији, од када ми постојимо у џезу, од 1927. године, нимало касније него што је Европа одрадила своју причу", каже Миша Блам, власник колекције.

Иста та Европа, за разлику од Америке у којој постоје три, нема музеј џеза. За Нишвил џез фестивал Ниш би био идеално место за музеј.  

"Постоји низ ситница које је лако прикупити и постоји интересовање одређених колекционара који су сами скупљали", каже Иван Благојевић, директор Нишвил џез фестивала.

Изложен је и плакат из 1927. године на коме је приказан Студентски "Micky Jazz" оркестар у Београду у којем је свирао Рафаело Блам, отац Мише Блама. Ту су и плакати из периода немачке окупације, Слике Логорашког џез оркеста, немачког џез оркестра из 1943. године, виолина из 1927. године и слично.

С обзиром на чињеницу да у Европи не постоји Музеј џеза, Србија би, уколико амбиције Мише Блама буду остварене, била једина земља која би имала овакву институцију.

У плану је, такође, концертна и издавачка делатност, отварање џез радионица, библиотека, нототека и фонотека.

Отварањем изложбе музеја џеза практично је почео пратећи програм Нишвил џез фестивала, који ће бити одржан од 15. до 18. августа у Нишкој тврђави.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. авг 2013, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Jazz muzeji u Evropi

Postoje od ranije jazz muzeji u Evropi. Jedan u Hamburgu i jedan u Svedskoj. Pohvalno je da se i u Srbiji misli na taj vid muzike i kulture. Cestitke Nisu i Misi Blamu.

(среда, 14. авг 2013, 12:12) - Bradzorf [нерегистровани]

Hvala za podrsku

Bravo za Misu Blama, jednog od retkih koji je javno podrzao Nisville i suprotstavio se omalovazavanju ovog jazz festivala od strane sumnjivih "kulturnh radnika".