Читај ми!

Улагање у сеоску инфраструктуру

Житељи три села Жупе александровачке коначно су добили су здраву пијаћу воду са акумулације Ћелије. Вражогрнци су имали и додатни разлог за славље.

Заједничким улагањем Владе Републике Србије, општине Александровац и житеља Трнаваца, Суботице и Вражогрнаца, мештани три села добили су здраву бијаћу воду са акумулације Ћелије.

Мало село у Жупи александровачкој основали су досељеници из долине реке Пиве, из Црне Горе, који су да би сачували успомену на свој завичај својој новој насеобини наденули необично име Вражогрнци.

Најстарији живи сведоци некадашњег живота на овим просторима су храстови, записи. Некада их је у селу било седам. Преостала су два. Мештани кажу да су стари најмање 150 година.

Скромно село необичног назива има 85 домаћинстава. Његови житељи баве се пољопривредом, углавном воћарством и виноградарством.

Млади остају у селу, каже мештанин Јован Петровић: "Ево двадесетак се запослило у Вино Жупи, као сезонски радници. Њих петнаестак ради у Првој Петолетки. Раде и на пољу, помажу старијима."

Вражогрнчани ових дана имају разлога за славље. У селу је реконструисана електромрежа са новом трафо-станицом, обновљени су Дом културе и игралиште, а решен је и до сада највећи проблем села: снабдевање здравом пијаћом водом.

"Сналазили смо се како је ко умео и могао", прича Радомир Мијајловић, председник Месне заједнице Вражогрнци. "Копали смо вирове и бунаре."

Животни стандард села је приоритет у александровачкој општини

За мештане је такође веома важно то што су направили 15 километара путева, тако да свако може да дође до своје парцеле и убере плодове.

У Вражогрнцима се негује традиција, певају старе народне песме. Недавно су мештани у омиљени репертоар укључили нову песму, испевану у осмерцу, посвећену председнику општине: "Омладина кад заиште / Среди се и игралиште, / Нема више полумрака / Стигла нам је струја јака…"

"Свуда се ради", каже председник општине Александровац Југослав Стајковац, "последњи подаци показују да је одлив становништва сведен на минимум. Сматрамо да треба урадити још, све док инфраструктура не буде добра у свим селима."

За седам година здраву пијаћу воду са жељинске и ћелијске акумулације добила су 24 села. За инфраструктуру се годишње издваја више од половине буџета општине.

Број становника у овдашњим селима не смањује се као у већем делу руралне Србије. Да би тако било и убудуће, животни стандард села је приоритет у александровачкој општини.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 25. окт 2011, 09:10) - Goran [нерегистровани]

Vražogrnac

Selo istog imena postoji i pored Zaječara, kao što postoji Samarinovac u Negotinskoj Krajini i pored Prokuplja, Brestovaca ima "mali milion"..... Inače svaka čast, ali ovo ne bi trebalo da bude vest u 21. veku.

(понедељак, 24. окт 2011, 20:41) - Nenad [нерегистровани]

Bravo

Kad bih se ovako ponasali u svim opstinama R.Srbije ne samo da se nebi odlazilo sa sela nego bih se i naseljavalo kao sto se i desava u celoj EU.Ko god zeli dug i zdrav zivit u EU a uz to ima i para zivi na selu.