Љубав на Коридору 10

Долазак радника из иностранства, који раде на изградњи Коридора 10, довео је до склапања мешовитих бракова са женама из Србије, али и до многих развода. Стручњаци тврде да су, у време кризе, странци посебан изазов за наше жене. Од Ниша до границе са Бугарском највише је радника из Грчке.

Посао на изградњи Коридора 10 кроз нашу земљу поверен је углавном страним фирмама, чији су се радници већ одомаћили на југу Србије. Навикли су, кажу, на менталитет јужњака, укусну храну и гостопримство. Нису ретки ни склопљени мешовити бракови између наших жена и страних радника. На источном краку Коридора, ипак, чешћи су разводи. Као разлози, најчешће се помињу сиромаштво, нетолерација, али и прељуба.

Пирот је по броју развода у Србији скоро на врху табеле. Прошле године 300 парова одлучило је да склопи брак, а 129 да се после много година заједничког живота разиђе.

"Лоша економска ситуација доводи до незадовољства једног од супружника. Када имате незадовољство у породици, неко од супружника тражи нове моменте, прилике или ситуације где ће бити задовољан", објашњава директорка Центра за социјални рад у Пироту Марија Васић.

Стручњаци тврде да су, у време кризе, странци посебан изазов за наше жене. Од Ниша до границе са Бугарском највише је радника из Грчке.

Власник предузећа за ангажовање српских радника у Пироту Верољуб Ђурић не сматра да су странци лепши од Срба, "али да имају више пара, то свакако".

Дуж Коридора, власници ресторана су, кажу, задовољни послом, јер нових парова је доста, па је и зарада већа.

"Шта се чује у кафани, из кафане не излази даље", рекао је власник кафане у Димитровграду Драгиша Тодоров.

У Белој Паланци кажу да је изгледа "враг однео шалу" и да не знају како да зауставе одлазак њихових жена у Грчку. То питање недавно је постављено и на заседању локалног парламента.

"Рекох на крају, аман људи шта ово би, али почеше и жене да нам воде! Ајде за девојке је у реду. Нека се удају, виде Грчку и нека иду тамо. Али, оне које су у браку, не би требало да нам их воде", каже одборник СПС-а СО Бела Паланка Душан Јовановић.

Одборници из Скупштине Беле Паланке, места које је до сада дало три лепотице некадашње Југославије, предложили су формирање комисије за решавање свих проблема које је донео Коридор, укључујући и овај најновији.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 20. дец 2013, 02:28) - anonymous [нерегистровани]

Strašno pa opasno

Šta nam to kaže o nama samima...

(среда, 18. дец 2013, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

Strasno pa opasno

He He He... Sad nek se sami...

(субота, 14. дец 2013, 12:02) - Darko [нерегистровани]

Tako je to kod nas...

U ovoj priči ne zabrinjava ljubav između naših žena i stranih radnika, to su ližne i emotivne stvari pojedinca. Mnogo više zabrinjava to da u zemlji u kojoj je tolika nezaposlenost, na tako velikim projektima na kojima je angažovan veliki broj ljudi, posao dobijaju strane firme i radnici. Slično je i u Republici Srpskoj, na izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj. Masa je "stranih" firmi iz Hrvatske, Makedonije,...

(субота, 14. дец 2013, 11:31) - Демагог [нерегистровани]

Проблем је сигурно решен!

Таман сам се препао, кад видим да је неко суперспособан већ предложио формирање комисије која ће се бавити тиме, и паде ми камен са срца! Ја бих само предложио да у ту комисију уђу деца функционера, макар била и малолетна, јербо треба негде да уче занат, и увиде потребу милион и једне комисије и одбора!

(субота, 14. дец 2013, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

!~

Samo kad bi žene imale pojma šta je terenac ili vojnik... na kraju će ostati same.

(субота, 14. дец 2013, 09:54) - Миленко [нерегистровани]

Ко ће дочекати...

Их бре, зна ли се да ли ће неки коридор проћи кроз моју Омољицу? Можда би се неком допала моја Миланка, много је добра.

(субота, 14. дец 2013, 09:47) - Ја [нерегистровани]

Незапосленост

Држава са 30% незапослених доводи раднике из иностранства?!

(субота, 14. дец 2013, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

!!!

Jadne zene!

(субота, 14. дец 2013, 04:59) - anonymous [нерегистровани]

Neka je sa srecom

Cestitam svim razvedenim zenama, I moja je jedna od njih.

(петак, 13. дец 2013, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

cestitam

Cestitam svim srecno razvedenima i srecnio novopecenim ladencima:)))
Zaista zanimljiva pricaa...puna duha, ali i nase socijalno-ekonomske realnosti