Читај ми!

На матуру без одела

Матуранти пиротске Гимназије покренули су акцију под називом "Пет минута твога сјаја, некоме цео живот". Идеја је да новац, који би потрошили на скупа матурска одела, прикупе и дарују најугроженијој деци Пирота.

Да се у свет одраслих не мора увек закорачити у оделу, кравати, дугачкој хаљини и штиклама, решили су да покажу матуранти Гимназије у Пироту. Уместо трошка за свечану тоалету, они ће новац дати у хуманитарне сврхе.

"Није одело оно што чини човека, већ је сам човек као личност значајна и битна и да га сви ми подржавамо подједнако", каже Димитрије Лилић, матурант.

"Матура кошта доста. Није то само та матурска прослава, већ тоалете на које се потроши много више новца, а то је само једно вече које ће нама остати у сећању, свакако. Ми ћемо показати да то може да се прослави и мало другачије и да се тај новац каналише на један другачији, и по нашем мишљењу, кориснији начин", каже матурант Јована Георгијевски.

Страхиња Голубовић каже да очекује одазив свих ђака и да ће сви бити у истим мајицама.

Акција је изазвала и велику пажњу на друштвеним мрежама, а подржали су је и професори Гимназије.

Ивана Костадиновић, професор српског језика, каже да је ова акција одушевила све професоре.

"Потврдили су да је заиста требало само да им верујемо, да умеју, да су озбиљни, да су зрели и да знају шта хоће", каже Костадиновићева.

Директор Гимназије Братислав Крстић каже да су изазвали очекиване реакције, будући да су се већ јавили њихови вршњаци из других школа и ђачки парламенти тих школа су покренули неке сличне иницијативе.

Гимназијалци планирају да до матуре прикупе преко пола милиона динара. Новац ће добити најугроженија деца Пирота. Матуранти ће се на матури појавити сви идентично обучени, у мајице са слоганом акције коју воде. А, што се испита зрелости тиче, кажу професори, пиротски матуранти су га положили највишом оценом.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. дец 2012, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Bravo, bravo

Najzad neka lepa vest iz zavicaja.Bravo deco, bravo LJudine, polozili ste najvazniji ispit.Pozdrav iz Belgije.

(четвртак, 13. дец 2012, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Erudita

Konacno, ako su odrasli odavno izgubili kompas,ove generacije bi trebalo da im ocitaju lekciju ! Pirocanci, Srbija treba da vas cuva ko zlato !!

p.s.Da li je prilog emitovan na RTS, voleo bih da pogledam !

(четвртак, 13. дец 2012, 15:40) - daDunja [нерегистровани]

uh

Al ce da se obraduju prodavci i snajderi kad cuju vasu odluku :)

(четвртак, 13. дец 2012, 15:32) - Uros [нерегистровани]

svaka cast !!!

Respect! Svaka cast!
nista vise..prosto nisam mogao da poverujem u 2012 godini da ovako nesto deca smisle...mislim da bi ministarstvo prosvete svima trebalo da plati matursko vece!

(четвртак, 13. дец 2012, 14:36) - Sara [нерегистровани]

Svaka čast

Ipak ima nečeg dobrog u ljudima. Ova deca to i potvrđuju. Budimo humani, danas je najlakše biti zao i činiti loše drugima, biti dobar, pokazati ljudskost i ljubav je jako teško. Ugledajmo se na primer ove dece, kada svako od nas učini i najmanju sitnicu za druge, osećaće se prosto ko na oblacima, kada se pojavi leptirić sreće znaćemo da smo učinili konačno nešto dobro i to će nas ispuniti, a pojaviće se i želja da dobro činimo što više.

(четвртак, 13. дец 2012, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast! Pozdrav iz Crne Gore

(четвртак, 13. дец 2012, 14:15) - учитељица [нерегистровани]

на матуру без одела

Ова вест ми је улепшала дан! Знам да имамо дивну децу и зато не треба да се бојимо будућности. Ова вест то потврђује. Такве деце има много, много више него што мислимо...

(четвртак, 13. дец 2012, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

Bravo , bravo , Pirocanci!

Deco , bravo . Ispit zrelosti ste vec polozili !

(четвртак, 13. дец 2012, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast!

Odusevljen sam! Bravo deco prepametna! Takve vrednosti treba da kite ovaj narod, a ne halapljivost, gramzivost, licna korist... jos jednom moram da kazem da sam odusevljen!

(четвртак, 13. дец 2012, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Perice pre 20 godina

Sreća je da si jedan od tvoje generacije pre prosvećen i bogatiji duhom od drugih,verovatno sada tvoji drugari kao izgrađene ličnosti pozdravqaju tvoju poruku.