Сибирски дани у Србији

Ледени талас до сада однео 15 живота. У најугроженије општине наставља се допремање хране. Ради се на уклањању леда са река. Влада препоручила да школе не раде следеће недеље, сутра коначна одлука.

17.15 - Пронађена 15. жртва зиме у селу Влашки Дол у близини Смедеревске Паланке. 

15.15 - Влада предложила да школе не раде наредне недеље, коначну одлуку сутра доноси министар Жарко Обрадовић. Донета одлука да се у наредна 24 сата искључи струја за две хиљаде установа и предузећа која нису од виталног значаја.

14.52 - Србија се на најбољи начин суочила са ниским температурама и снегом, рекао у општини Мали Зворник председник Борис Тадић, али упозорио да би, услед отапања снега, могло доћи до клизишта и поплава.

14.47 - Мушкарац стар 64 године пронађен смрзнут у снегу у селу Трешњевак код Крагујевца. То је 14. жртва зиме у Србији.

14.46 - Влада ће издвојити додатних 150 милиона динара за помоћ подручјима најугроженијим снежним падавинама и ниским температурама, рекао у Сјеници Расим Љајић.

11.00 - Влада Србије наложила ЕПС-у да у наредна 24 сата искључи струју за више од 200 установа и предузећа чији рад није од виталног значаја.

9.20 - У Србији је до сада 13 особа умрло од смрзавања. У Панчеву пронађена мртва старија жена која се, према речима лекара, смрзла.

У Србији су забележене најниже температуре током ове зиме, а до сада је 15 особа умрло од смрзавања. Најкритичније је на Пештеру, где је ноћас измерено минус 32 степена Целзијуса. Са јутрошњих минус 29 Нови Сад је најхладнији град у земљи, у Смедеревској Палаци је било минус 28, док је у Зрењанину измерено минус 27 степени.

Према последњим мерењима од 14 часова најхладнији град је Нови Сад са -14 степени, а најтоплије је у Димитровграду -7 степени.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је у Дневнику РТС-а да је до сада из угрожених подручја спасено и евакуисано 190 особа.

Спасавања су свакодневна и свакога дана их је све више, а на територији Бруса јуче је спасена беба стара само 20 дана, рекао је Марић.

Он је најавио наставак акције пружања помоћи угроженим општинама, подсетивши да је у 38 општина проглашена ванредна ситуација.

Марић је истакао да је 88 тешких машина до јуче стигло на лице места, а од тога су 53 војне, а да је ангажовано и 1.300 војника.

Ради се и на отклањању леда са река, а хидроелектарна "Ђердап" за сада није угрожена.

Дописник РТС-а из Краљева јавља да су припадници специјалне инжењерске јединице из Београда обишли две зоне на Ибру који је већ данима окован ледом. Једну четири километара низводно од Краљева и другу код Старог Јасена у централној градској зони где су критични ледени чепови.

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић каже да су стручњаци за водотокове из јавних предузећа "Србијаводе" и "Западна Морава" са инжењерима Војске Србије закључили да лед треба механички уклонити.

Посао би требало да почне сутра ујутро и то од ушћа Ибра у Западну Мораву, па узводно.

"Тако ћемо без радикалног захвата проширити ток и омогућити да се Ибар креће својим коритом", рекао је Симовић. Дописник РТС-а јавља да су погони фабрике воде "Одмење" потпуно заледили. 

Припадници Војске Србије ће, како је РТС-у потврђено у Министарству одбране, само деловати у крајњем случају, ако сутрашња акција не буде дала решење, и ако приобаље буде угрожено.

Што се тиче Дунава увелико се предузимају мере. Републичка дирекција за воде и "Србијаводе" у контакту су и са колегама из Мађарске и Румуније. Са румунске стране један ледоломац је у приправности, а на 'Ђердапу' ради један наш ледоломац.

Према речима Предрага Марића разматра се и ангажовање домаћих ледоломаца који су у приватном власништву.

Говорећи о евентуалним поплавама, Марић је рекао да ће ту тему покренути већ у петак на седници Републичког штаба за ванредне ситуације, како би се видело шта је учињено на превенцији и шта се још може учинити.

Начелник Сектора за ванредне ситуације подвукао је да се поплаве могу очекивати само уколико дође до наглог скока температуре.

Када је реч о ситуацији у осталим деловима Србије, у општинама Љубовија, Крупањ и Мали Зворник, данас је настављено рашчишћавање локалних путева, на неким местима заједно са Војском Србије.

Ангажована и горска служба спасавања

Чланови Горске службе спасавања Србије допремили су лекове старачким домаћинствима у засеоку Баћевци у рејону Александровца и укључиће се у акцију скидања леденица у Београду.

Тим од три спасиоца, пробијајући се кроз наносе висине и до метар и по, до засеока је стигао јуче у поподневним сатима, допремајући лекове и други неопходни материјал послат из кризног штаба Александровца, а пошиљку су преузели Емилија, Радмила и Драги Баћевић.

Сва домаћинства у том засеоку су старачка, па се нису адекватно припремила за овакву зиму, а недостаје им и храна за стоку.

Некима су се изворишта заледила, па топе снег, не могу да оду по лекове, кровови им попуштају под тежином снега, а већина мештана је толико стара да не могу да га очисте.

Последњи контакт са спољним светом био им је пре петнаестак дана када је туда прошао булдожер, а од тада је пут више пута завејаван.

Служба ће током показне вежбе на Старој планини за викенд однеће лекове и најнеопходнији материјал најзабаченијим селима на том подручју.

број коментара 40 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. феб 2012, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

paljenje

ako nema razlike probaj upaliti auto na -40

(петак, 10. феб 2012, 11:39) - M [нерегистровани]

@Re: jos nekoliko saveta

Ti si neozbiljan, nemoj posle da kukas kako ti se desio "crni maler", a nista nisi preduzeo.

(петак, 10. феб 2012, 09:20) - Sumadinac [нерегистровани]

Mala razlika

Po meni kad je coveku hladno, isto mu je hladno i sa -23 i sa -40. Hladno je hladno i mislim da se ne oseca neka velika razlika na tim temperaturama. Izmedju npr.-2 i -10 se oseca mnogo vise.

(петак, 10. феб 2012, 08:54) - Dejan [нерегистровани]

Funkcionisanje države

Drži vodu dok majstori odu.

(петак, 10. феб 2012, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

@Naponske restrikcije struje

Nemoj da se zalis, kod mene je napon 120v ;)

(петак, 10. феб 2012, 08:13) - Crni Maler [нерегистровани]

Re: jos nekoliko saveta

Sta nam bre naprica? Da ti nisi Radasin iz serije? Kakav krompir bre i sirce, to je za ishranu. Malo prehlade nikome ne skodi, od toga covek ocelici, istera "nesto lose" iz sebe. Kako su ljudi samo postali "mlaki". 3 nedelja hladnoca i odmah se kuka, pa svake zime je hladno.

(петак, 10. феб 2012, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

Odluka ministra

Valjda će ministar Obradović da donese odluku u interesu zdravlja dece i da deca krenu 20.02. u školu.

(петак, 10. феб 2012, 01:24) - anonymous [нерегистровани]

zima

to je sala da probate zimu u kanadi kad je -40

(петак, 10. феб 2012, 00:38) - katarina [нерегистровани]

ispit u frizideru

Amfiteatar na Gradjevinskom fakultetu je u vreme polaganja ispita ovih dana hladniji nego frizider. Kako sedeti 4 sata na ispitu? Studenti su navikli na svakakva ponizavanja, ali ovo je ...

(четвртак, 09. феб 2012, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Fakulteti

Sramota je da po ovakvim vremenskim uslovima fakulteti rade! Po cemu su studenti manje ugrozeni od srednjoskolaca? Stavise, srednjoskolci zive u gradovima u kojima idu u skolu, a mnogi studenti dolaze na fakultete iz unutrasnjosti. I zbog cega univerzitet ne spada u obrazovne ustanove? Trebalo je celu iducu nedelju, kad se vec ne radi dva dana, odloziti rad na fakultetima, i za jednu nedelju pomeriti ispitni rok i pocetak II semestra.