Вучић обишао градилиште у Крушевцу

Председник Србија Александар Вучић изјавио је након обилска радова на изградњи фабрике компаније "Кромберг и Шуберт", која производи делове за ауто-индустрију, да је то велика ствар за Крушевац али и читав тај округ, али и наставак политике доласка страних иневститора, запошљавања грађана и раста економије.

Вучић је у обраћању новинарима рекао да ће то бити највећа фабрика у Крушевцу и изразио посебно задовољство што је реч о највећем европском, а вероватно и светском произвођачу тих компоненти. 

Изнео је податак да је у Крушевцу незапосленост била и 23 одсто али да је сада смањена на 14 одсто те да ће се број запослених и надаље повећавати наводећи да се завршавају разговори за долазак још једног страног инвеститора у тај град. 

Председник Србије позвао је младе да се пријаве за посао, јер је, како је рекао, чуо да су се пријавили "људи мојих година" те да је време да се полако одвајају од родитеља, запошљавају.

Како је рекао, веома је задовољан што је овде и што се баш на Видовдан доводе нове фабрике. 

"Ово је наш Видовдан – да видимо нове фабрике, нове путеве", каже председник Републике. 

Вучић је поменуо да је у периоду од 2002. године до пре неколико година престало да ради много фабрика које су биле у Крушевцу али да се сада отварају нове и људи запошљавају. 

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да су инвеститору дате субвенције, те подсетио да је и раније рекао да смо спремни да им понудимо боље услове него било која друга земља.

"Поносан сам на то што смо донели паметну одлуку о субвенцијама и успели да победимо бројне конкуренте из других земаља. Ви знате да Немци не долазе краткорочно, ни на годину, ни на две. Они долазе на много, много година и уосталом, капацитети које граде показују какве су њихове намере. Ово ће значити много више новца, од пореза и доприноса у крушевачкој каси", објаснио је Вучић. 

"Да су више тражили и то би им дали", рекао је председник државе, те додао да се нада да ће у крушевачкој фирми бити посла за 4.000 људи. 

Како је рекао, "слушали смо здрав разум, потребе радника и наших људи. Спасили смо живот у Крушевцу".

Одговарајући на питања, Вучић је рекао и да би волео да види "све те паметњаковиће који све знају" шта су они урадили, да ли су негде обезбедили посао за 4.000 људи и поручио им "немојте само да вређате и претите – урадите нешто".

Иначе, фабрика компаније "Кромберг и Шуберт", укупна је инвестиција од 29 милиона евра.

Компанија, која ће производити делове за ауто-индустрију неће имати утицаја на животну средину, а намерава да запосли 2.500 радника до 2022. године, док ће 2018. запослити 500 до 600 радника.

Како је раније изјавио директор за инвестиције и производњу те компаније Карстен Мејер, "Кромберг и Шуберт" у Крушевцу већ је примио 11 радника.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић раније је рекао да земљиште на којој ће бити фабрика део учешћа града Крушевца и да је уговор о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини без обавеза плаћања накнаде потписан између представника града и немачке компаније.

"Наша инвестиција овде је 30 милиона евра. Одабрали смо доброг извођача из Крушевца и задовољни смо условима које смо договорили с Владом. У наредних пет година биће посла за 2.500 људи. Почетком следеће године запослићемо првих 300 радника, а план је да до краја 2018. упослимо још толико", каже менаџер "Кромбег и Шуберт" Даниел Вилдшир.

Немачки инвеститор на том земљишту гради индустријски објекат од 24.000 квадратних метара, са производним простором од 18.000 квадратних метара у коме ће производити каблове, жичне системе, производе технологије бризгања за ауто-индустрију.

Завршетак радова, почелих маја ове године, планиран је за 21. децембар ове године, а почетак производње за март 2018.

Испред градилишта окупили су се грађани који су дошли да поздраве председника Републике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије