Читај ми!

Криза појефтињује кредите

Европска централна банка смањила је базну каматну стопу, што се одразило на еурибор, па би ускоро и рате стамбених кредита у Србији требало да буду мање.

Покушај да се спасе еврозона донеће извесно олакшање задуженим грађанима. Европска централна банка смањила је базну каматну стопу, што се одразило на еурибор, па би ускоро и рате стамбених кредита требало да буду мање.

"Имајући у виду да је дошло до смањења референтне каматне стопе, наши клијенти могу да очекују да ће им и рате кредита бити усклађене са том стопом, односно да ће бити ниже него до сада", каже Душан Михаиловић из Хипо алпе адрија банке.

Еурибор је дневна референтна каматна стопа по којој банке једна другој нуде новац за позајмљивање на међубанкарском тржишту.

Рикардо Периспоро из Банке Интеза наводи да та банка квартално усклађује каматне стопе у односу на еурибор. "Учинили смо то у септембру, ново ће бити крајем децембра. Груба процена је да би на зајам од 100.000 евра уштеда била око 50 евра годишње", наводи Периспоро.

Уколико је, на пример, кредит 50.000 евра, с роком отплате од 25 година, уз смањење укупне камате за 0,1 проценат, месечна уштеда ће бити три евра.

Иако је то мало, значајно је да се каматне стопе уопште смањују.

Душан Узелац са сајта Каматица каже да се очекује даљи пад еурибора. "У случају да еурибор пада, очекујемо да маржа буде фиксна, она је везана за ризик пословања и, ако нема већих ризика пословања, можемо очекивати и ниже каматне стопе", објашњава Узелац.

И економиста Мирослав Здравковић сматра да је извесно да ће у наредном периоду каматне стопе ићи ка нули, као што су на нултом нивоу у Швајцарској и Америци.

"Међутим, тим смањењем каматних стопа, ма колико да се олакшава позиција и држава и задуженог становништва и предузећа, не може се подићи економија", поручује Здравковић.

Европска централна банка саопштила је да смањењем базне камате покушава да смањи притисак на земље еврозоне, али поручује да неће извлачити европске владе из дугова.

Неочекивани потез централне финансијске инстритуције Европе подстакао је, међутим, јачање акција на европским берзама.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 08. нов 2011, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Gospodo

Zar niste ukapirali da ovakva vrsta poslovanja i kapitalizma polako ali sigurno umire.

(уторак, 08. нов 2011, 12:31) - Voroncov [нерегистровани]

Neće biti lako naći ni nove žrtve

A ima i ovo što bi rekao narod : "Sve je manje ovaca za šišanje"

(уторак, 08. нов 2011, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Zloupotreba zakona

Banka me je upravo obavestila da će mi kamatna stopa na kredit (ugovorena kao promenljiva) "biti fiksna do kraja otplate kredita", shodno Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Ko bankama doaka, svaka mu čast, a i ovim kreatorima zakona. Hvala na zaštiti gospodo!

(уторак, 08. нов 2011, 09:06) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

I to vi nazivate pojeftinjenjem?

(уторак, 08. нов 2011, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

Kod nas sve suprotno

Garantujem da se rate kredita (pogotovu stambenih) kod nas nikad neće smanjivati već samo povećavati bez obzira na vrednost euribora. Priče o smanjivanju su priče za malu decu.