Српска економија на клацкалици

Продаја Железаре, успешне приватизације предузећа у реструктурирању, али и покретање предузетништва били би основа дугорочног раста српске привреде. ЕБРД у свом извештају прогнозора ове године раст од 0,5 одсто. Напомињу да једино доследно спровођење структурних реформи може да погура економију и привуче стране инвеститоре – дугорочно.

Српска економија се извлачи из рецесије, али споро. Док је Светска банка опрезна у прогнозама и каже да ће и ове године бити минус, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) прогнозира раст привреде од 0,5 одсто.

Стручњаци су сагласни у једном – ово је година када се постављају темељи за привредни раст који ћемо осетити и на нашем стандарду. Шта је потребно за то?

"Структурне реформе, храбра фискална консолидација, аранжман са ММФ-ом... Све су то основе за дугорочан одржив развој привреде. Ми нисмо забринути за овогодишњи раст, већ нам је драго што се спроводе мере које су кључ раста у наредним годинама", рекао је Матео Патроне, директор ЕБРД-а у Србији.

Директор Београдске банкарске академије Хасан Ханић каже да je извесно да је Влада већ предузела одређене мере које ће деловати рецесионо у кратком периоду, али да ће оне представљати добру основу за привредни раст.

"Пре свега мислим на смањивање буџетског дефицита, смањивање јавног дуга и других елемената који ограничавајуће делују на привредни раст", рекао је Ханић.

Када се поставе оквири за раст привреде, потребан је и новац, а новац долази из приватизација, од продаје, али и од предузетника. И то је тест за Владу Србије.

"Поред најављиваних долазака страних инвеститора који ће обезбедити значајан раст производње – када је реч о продаји 'Железаре Смедерево', доласку инвеститора у Фабрику аутомобила Прибој, што такође представља значајан ресурс, потребно је донети одређени програм мера пре свега за оживљавање производње и подстицај малих и средњих предузећа", објашњава Ханић.

Матео Патроне сматра да је продаја Железаре критична "због грешака из прошлости", али да су добри резултати могући.

"Ако се спроведе приватизација Телекома, предузећа у реструктурирању, концесија Аеродрома, биће то добри сигнали да ове мере дају резултате. Ми ћемо учествовати у реструктурирању ЕПС-а, а заинтересовани смо и за концесију Аеродрома. ЕБРД је прошле године финансирао српску привреду са 450 милиона евра и не намеравамо да смањујемо тај износ", рекао је директор ЕБРД-а у Србији.

Стручњаци кажу да би успешне приватизације биле добар сигнал и за друге инвеститоре, пре свега у производњу, што би помогло српској привреди да клацкалица увелико превагне на ону страну на којој је рецесија.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 28. јан 2015, 08:25) - anonymous lie [нерегистровани]

Progreso

Gospodine bankaru hteo bih da vas ispravim novac ne dolazi od prodaje I privatizacije
Nego od nas radnika to je blago koje drzava treba da iskoristi a ne da slusa soroseve
Bankare

(среда, 28. јан 2015, 08:10) - Sheka [нерегистровани]

Protiv EU

Ako je aranzman sa MMF-ov jedna od osnova za dugorocan razvoj nase privrede (a izmedju redova pise - kratkorocna propast ekonomije pa svega ostalog za njom) onda nam nema spasa. Gde god se pojavio taj MMF ostale su rusevine za njim.

(уторак, 27. јан 2015, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

znaci nista

Ako bi mogli jos da objasne koliko je to "dugorocno" ? Da nije mozda 10 ili 15 godina ?