Читај ми!

Сертић: У 80 предузећа нема запослених

Од 502 предузећа са списка за приватизацију готово 80 њих нема ниједног запосленог, већ су само љуштуре које постоје на папиру и не могу другачије да буду угашене него кроз процесе стечаја, изјавио је министар привреде Жељко Сертић.

Жељко Сертић је говорећи на конференцији "Јавна предузећа и тржишна конкурентност у Србији" додао и да постоји између 80 и 90 фирми које имају једног или два запослена, преноси Танјуг.

"Дакле, око 170 фирми већ не фукционише", казао је Сертић, коментаришући наводе да ће више од 100 фирми отићи у стечај.

Према његовим речима, велики број предузећа од поменутих 170 је већ у процесу гашења, али неће све те фирме бити угашене.

"За свако предузеће које буде имало и најмањи потенцијал, омогућићемо или унапред припремљени план реорганизације (УППР) или ћемо покушати да договоримо продају предузећа, чак иако је у стечају", казао је Сертић, нагласивши да стечај не значи гашење фирме по аутоматизму.

Стечај, је како је рекао, у неку руку правни модел на основу кога би предузеће могло да се спасе.

Коментаришући зашто се приватизација ових фирми није одрадила у петходном периоду, Сертић је рекао да би тада вероватно било атрактивно да се купују фирме које су имале тржиште.

Према његовим речима, у јавности се често заплетемео у причу реиндустријализације, али то није могуће на онај начин како је рађено 50-их и 60-их година прошлог века, јер данас постоји тржишна утакмица.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. дец 2014, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Unistena privreda

Sistematski je sve unisteno a sada se sprovode mere stednje u svim sektorima

(четвртак, 11. дец 2014, 08:20) - anonymous [нерегистровани]

Nekako zive..

Zive na teret roditelja penzionera, zaposlene dece, supruznika...

(четвртак, 11. дец 2014, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

ipak nije tako

Nije mi jasno od cega i kako zive ljudi bez plate 20 meseci. 

(среда, 10. дец 2014, 22:06) - anonymous [нерегистровани]

Raskrčivanje Srbije...

Da bi Srbija postala normalna,kapitalistička i pravno uređena zemlja treba je raskrčiti:
sva preduzeča da su privatna osim javnih,javni sektor srezati za 50% zaposlenih i dovesti profesionalan kadar,pravnu regulativu i standarde poslovanja uvesti prema EU,opljačkane pare vratiti u zemlju,,mafiju uništiti,tajkunima naplatiti sve do zadnjeg dinara,pokvarene političare pohasiti, osuditi i diskreditiovati ih.
To je recept,zar ne.A zašto se neće,to je već drugo pitanje.

(среда, 10. дец 2014, 21:19) - anonymous [нерегистровани]

ja da vam kazem nesto

Nema od ove tranzicije nista.Privatizacija je izvcedena kako bi to narod rekao, pljackaski.Zemlja devastirana,a vi to niti smete,niti mozete da otvoreno kazete.Sve nesto, bice, imamo u planu, nastojacemo... Izvinite, ali nema od toga nista.

(среда, 10. дец 2014, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

Dokle ovako...

Gospodine Ministre, a sta sa onim preduzecima u kojima ima zaposlenih??? Do kada mislite da nas drzite zarobljene u firmama bez plate po 20-ak meseci??? Zasto vec jednom ne uradite nesto konkretno? Cele godine ista prica, sve u buducem vremenu,dosta nam je futura, dajte present!!!

(среда, 10. дец 2014, 12:01) - Жаровит [нерегистровани]

Расплетите већ једном

Када се прича о реиндустрализацији; не мисли се на 50/60 године , мада је тада била модерна индустрија која је извозила!
Реиндустријализација значи да се искористе постојеће предности, капацитети, фирме и памет Србије и да се покрену фирме које примењују виску технологију, памет, које размишљају дугорочно, оштено, које су друштвено корисне које су агилне.
Такве фирме нису новост, погледајте цео свет од Америке, преко Јевропе,Кине, Русије, Јапана, Кореје.... Има јако добрих фабрика са предиспозицијама али, све је пуштено низ воду, тако каже пракса!
Погледајте у чињенице, не лажимо себе више, бре!