Читај ми!

Дуг и скуп пут до сертификата

Добијање сертификата о усаглашености и признавање страних атеста за материјале, опрему и производе који се увозе из ЕУ је дуг и скуп поступак. Минимални трошкови по сертификату су око 3.000 евра, а на њих се чека и по годину и по. Компаније зато губе новац, послови стоје и нема новог запошљавања. Из Владе најављују убрзавање и појефтињење процедуре.

Свака цигла била би јефтинија, а стамбени објекти и роба у радњама коштали би много мање да је сертификација производа бржа, једноставнија и јефтинија. У једној иностраној фирми кажу да су у обавези да уз сваки поднети захтев приложе бројна докумената.

"Ми смо једног момента рачунали да ако службеник потроши само два минута на преглед једне стране или листа, само за производе наше компаније, којих има између две и четири хиљаде, је њему потребно између шест и 12 месеци", каже Мирослав Лајешић, директор компаније "Осрам".

Горан Стојиљковић из "Кнауфа" каже да на примеру прибављања сагласности или решења о сертификовању једног система треба издвојити између 4.000 и 7.000 евра.

"У нашој компанији имамо око 40 система које морамо да сертификујемо да би их поставили на тржиште. Само за прибављање и издавање тог решења у министарству се чека по 17, 18 месеци", каже Стојиљковић.

Када би процедура била једноставнија, отворио би се простор за више погодности.

"Ми имамо примере да једна компанија када плати 40, 50 сертификата годишње, за тај новац могла би да запосли 10 или 15 људи са бруто зарадом у току те исте године", каже Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

Највећи број производа чији су сертификати скупи користе грађевинци. У ресорном министарству тврде да ће им помоћи.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић каже да ће правилник бити готов најкасније у наредних месец дана, као и да ће тада коначно сви у току једног дана добијати сертификоване производе. 

"Дакле, нико се није позабавио правилницима на основу којих може да се да сертификација производа. Будући да технологија напредује за сваку врсту ће бити тачно одређен временски рок до када тај сертификат траје", каже Михајловићева.

И у министарствима пољопривреде и енергетике раде на убрзању процедура и доношењу правилника како би српска привреда постала конкурентна.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. нов 2014, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

www

mislim da se ovim sporim procesima stiti domaca proizvodnja.

(понедељак, 10. нов 2014, 09:31) - goran [нерегистровани]

sertifikat iliti svedočanstvo

A, kako bi bilo da priznate svedočanstva (prevo certificate na srpski) iz EU? Ne mogu da verujem da su srpska svedočanstva i kontrole proizvoda sveobuhvatniji od evropskih. Mislim, uverio sam se da nisu pri kontroli i izdavanju svedočanstva o kvalitetu mašina iz Italija.