Привредници у замци превара

За шест година привредници су преварени готово 20.000 пута и оштећени за 255 милиона евра, углавном преко фиктивних фирми и неплаћањем робе и услуга – резултати су истраживања Мреже за пословну подршку.

Без бољих закона и веће правне сигурности, није реално очекивати већу производњу и инвестиције, кажу привредници и стручњаци. Новац је, кажу, као вода – иде путем на којем је најмање препрека. А у Србију га не стиже довољно.

Милан Вучковић из Делегације немачке привреде у Србији рекао је да се од 2000. године до данас најмање 118 компанија у Србији жалило да финансијски извештаји предузећа које су купили или докапитализовали нису били тачни и да су морали да уложе више средстава.

Благоје Новићевић из Савеза рачуновођа и ревизора рекао је да није ни случајно што се страни инвеститори код нас доводе преко ауторитета државе и државника јер наше финансијско извештавање није тог квалитета да привуче инвеститоре.

Крив је, кажу, Закон о рачуноводству – није у складу с европским прописима, прави нове трошкове, а не подиже квалитет података и треба га мењати. Али не само њега.

"Наводно нам по анализама Светске банке треба 280 дана за грађевинску дозволу, али ако се има сва документација у пракси траје две-три године. Зато што вас службеници из државне управе који међусобно не комуницирају терају да будете курир", навео је економиста Махмут Бушатлија.

Понекад ни закон не помаже – пре годину и по прописано је да држава рачуне мора да плати у року до 45 дана, а привредници једни другима највише за два месеца. У пракси се на наплату опет чека све дуже – у просеку 129 дана.

Финансијски директор "Хемофарма" Душан Милутиновић каже да је потребно да заиста тих 60 дана буде 60, јер би то омогућило актерима већу сигурност у пословању и смањило би простор манипулантима и преварантима.

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку рекао је да од 2008. до данас постоји више од 19.500 случајева преваре преко фиктивних фирми и других облика, најчешће су то предузетници који су често наручивали робу и услуге од савесних предузећа којима нису платили. 

По закону, када неко затвори фирму, преварени може да га пријави полицији или покрене парницу. До сада је само 2,8 одсто оштећених успело да надокнади штету, кажу у Мрежи за пословну подршку.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 12. окт 2014, 18:18) - Јанош Киш [нерегистровани]

закон о рачуноводству крив за све

Србија се определила за улазак у Европску унију. Прописи о рачуноводству морају се усклађивати са законодавством ЕУ, што значи да ће Међународне рачуноводствене стандарде примењивати мали број фирми (правна лица чије се акције котирају на берзи и сл.). То мучи господу из Савеза рачуновођа и ревизора, па онда користе сваку прилику да жале за монополом и оптужују Закон о рачуноводству за све проблеме у економији. Преваре о којима је реч санкционисане су Кривичним закоником и немају скоро никакве везе са прописима о рачуноводству.

(субота, 11. окт 2014, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Nazalost

Pa sta ce ljudi. Neko ih nagovorio da su mala i srednja preduzeca buducnost.