Скица за портрет министра финансија

Владајућа коалиција тражи замену за Млађана Динкића, који броји последње дане као министар финансија. Неко на тој функцији требало би да буде стручан и имун на политичке притиске. Партијски кадар, домаћи или страни стручњак, ко год био, мора да има и политички кишобран.

Млађан Динкић броји последње дане као министар финансија, макар у овом мандату, а у владајућој коалицији траже замену. Још се не зна ко ће предводити један од најважнијих ресора, али се зна да Динкићевог наследника чека превише дугова, а премало новца у државној каси.

Министар финансија требало би да буде стручан, спреман на болне резове, имун на политичке притиске, а ипак са политичком подршком. То је, како сматрају поједини економисти, фоторобот министра финансија какав је потребан Србији, а поставља се питање има ли таквог у страначким клупама.

Координатор Економског савета СНС-а Миленко Џелетовић каже да би у складу са искуством,  вероватно нека нестраначка личност била независнија.

"Одговорно тврдим као човек који координира економским саветом СНС-а да је опредељење и првог потпредседника и свих страначких органа да, ако то буде и страначка личност, човек буџетска средства расподељује на основу принципа, критеријума, на основу инвестиционих приојекта, а не политичке припаднисти", истиче Џелетовић.

Човек који није везан страначким ланцима више ће водити рачуна о грађанима, мање о партији, сагласни су економисти. То се, међутим, није показало довољним. Нестраначка личност Диана Драгутиновић водила је финансије од 2008. до 2011. године. Неспоран стручњак коме су руке биле везане, тако је виде поједини економисти. Смењена је пре истека мандата.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња каже да Диана Драгутиновић очигледно није била довољно јака, па је морала да буде склоњена.

"Зависи од персоналног решења, увек то зависи, али зависи и од политичке консталације и од тога да ли имате ветар у леђа или ветар у лице, Дијани се потрефило да је почео јак ветар да јој дува у лице", каже Црнобрња.

Партијски кадар, домаћи или страни стручњак, ко год био, мора да има политички кишобран.

"Ми смо имали ту опцију да је Американац био председник Владе, Милан Панић јесте српског порекла, али је био Американац. Имао је приличну независност док му се тај кишобран није склонио, односно док онај који га је поставио није проценио да ради против његовог интереса", каже Црнобрња.

Ипак и са јаким политичким леђима остаје питање уцењивачког потенцијала осталих у коалиционој Влади.

"Ако по природи ствари долази из најаче странке, има и најачу заштиту у смислу било каквих притисака, ако било ко од коалиционих партнера не буде спреман на такву врсту јавних финансија онда ће СНС бити спреман и на оно што је можда најскупље сада за Србију, а то је да се и иде на изборе", каже Џелетовић.

Осим отпорности на притиске странац би могао да донесе ново знање, вредно искуство и спремност на резове. С друге стране, поједини економисти сматрају да би стручњаку из иностранства требало пола године само да упозна прописе и амбијент.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 10. авг 2013, 19:28) - btj [нерегистровани]

Dinkić od blata

Dok se ne plaćaju struja, voda, televizija, grejanje itd., pa onda porezi i doprinosi, pa siva i crna ekonomija, i dok broj zaposlenih u državnom sektoru raste a oni sve manje rade, ni čarobnjak od ministra finansija ništa neće moći da uradi. Ne može ministar finansija da pravi pare, već da pazi na svaki dinar i da drži sistem finansija pod konac.

(субота, 10. авг 2013, 18:32) - Rajko Cvetkovic [нерегистровани]

Pravićemo mi Dinkića od blata

Dokle god je previše izdržavanih lica, nema tog ministra finansija, koji može nešto da uradi.

Pravićemo mi Dinkića od blata.

(субота, 10. авг 2013, 18:11) - Воронцов [нерегистровани]

Владају владајуће партије

На жалост увек су владајуће партије те које одлучују о свему па и економији. Дакле ко год да је министар он мора да ради тако да се то уклапа у политику владајућих политичара.Да политичари не желе владати не би се ни борили за власт. Да је нека партија владајућа, а да министар ради како он то сматра да је најбоље, а они тако не мисле то је незамисливо.

(субота, 10. авг 2013, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

trpljenje uticija

uvek i svako će trpreti politički uticaj, jer je u vladi.Nije stvar u pojedincu, već u sistemu.

(субота, 10. авг 2013, 17:27) - maj [нерегистровани]

2 sata

I 2 sata su mnogo vremena za jednog dobrog strucnjaka da udje u posao.
Vucic ga ne dovodi da bi on upoznavao nas sistem i njemu se prilagodio.
Naprotiv dovodi nekog ko ce ignorisati sve te gluposti koje postoje u nasem bezakonom sistemu!!!
Nemamo zakona i covek ce moci da radi sta hoce. Valjda ce uspeti da nesto promeni...

(субота, 10. авг 2013, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Смешно

"То је, како сматрају поједини економисти, фоторобот министра финансија какав је потребан Србији..."
Господо новинари, није то фото-робот, него профил. Фото-робот је оно што се црта у полицији на основу сећања сведока.

(субота, 10. авг 2013, 11:35) - Смедеревац [нерегистровани]

Предлог

Нека позову Бранка Драгаша.

(субота, 10. авг 2013, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

Tribun

Samo strance treba dovesti jer nce trpeti politicki uticaj i radice po pravilima i radice svoj posao onako kako najbolje umeju...

(субота, 10. авг 2013, 09:18) - Borislav [нерегистровани]

Stranac?

Ministar moze biti ko god hoce ako vecina u skupstini prihvati pravilo o samostalnosti te osobe. Jedan ministar ima dosta savetnika koji moraju biti strucnjaci a ne politicki podobni. Ima Srbija dosta mladih ljudi koji su zavrsili visoke skole iz oblasti financija i ekonomije pa bi bilo posteno da se savetnici biraju na osnovu postenog konkursa.

(субота, 10. авг 2013, 08:36) - btj [нерегистровани]

Stručnjak sa strane

Puno vremena treba da se potroši na upoznavanje sistema. Za ministra finansija bolje je postaviti našeg čoveka, a pridodati mu stranog stručnjaka. Bitno je da se strana iskustva ne sprimenjuju slepo. Javnost u radu može da pokrene i domaće stručnjake da pomognu ministru.