Читај ми!

Реакције на говор Косорове

Поздрави упућени Готовини и Маркачу од стране хрватске премијерке изазвали бурне реакције. Представници Срба оценили су да је поздрављање Готовине и Маркача "забрињавајуће и опасно". Било је опасно прећутати прошлогодишњи захтев Бориса Тадића да се не прославља операција "Олуја", поручила је Косорова, бранећи свој говор.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац оценио је "забрињавајућим и опасним" поздраве које је, на прослави Дана победе у Книну, хрватска премијерка Јадранка Косор упутила хашким осуђеницима Анти Готовини и Младену Маркачу, заповедницима војне операције "Олуја".

"Врло је забрињавајуће и опасно када се осуђене особе, које су оптужене за најтеже ратне злочине, поздрављају на таквом месту и у таквој прилици", рекао је Пуповац.

На такав гест хрватске премијерке реаговала је и "Коалиција удружења избеглица у Србији", која је саопштила да је поздрав хрватске премијерке Готовини и Маркачу скандалозан, додавши да се такав гест коси са европским вредностима, преноси Индекс.хр.

"Држава чији највиши званичници у Влади негирају злочин и не поштују људска права својих грађана друге националности не испуњава основне услове да постане чланица Европске уније", пише у саопштењу.

У истом говору, Косорова се присетила и покојног председника Фрање Туђмана. Критике на рачун хрватске премијерке стигле су из опозиционих редова које истичу да је на делу предизборна реторика.

У Хрватској народној странци сматрају да је Косорова оценила да ХДЗ-у прети нека организација десне оријентације, па су "мало заборавили на правну државу, Европску унију, завршетак преговора и Поглавље 23".

"У ХДЗ-у вреди приступ ‘излога', да се понуди пуно различитих ствари за различите делове друшта, од чега на крају неће бити ништа", истакла председница Клуба заступника ХНС/ХСУ.

СДП: ХДЗ изгубио бусолу

И у Социјалдемократској партији изненадно присећање Косорове на хашке оптуженике и Туђмана доводе у везу са скорим изборима.

"Годинама у ХДЗ-у нису спомињали Туђмана. Било им је забрањено да га спомињу, а сада га и мртвог призивају у помоћ. Не раде то из уверења, него из тешког лицемерја. То је злоупотреба и живих и мртвих особа", рекла је потпредседница Клуба заступника СДП-а Ингрид Античевић Мариновић.

Према њеним речима пре само неколико година Косорова је говорила да не би препознала Готовину да га сретне, упитавши да ли би га сада препознала.

"ХДЗ је изгубио сваку бусолу. То им је задња линија како мисле да могу преварити народ", закључила је Мариновић.

И странке деснице осудиле су говор хрватске премијерке, али из другог разлога. За Хрватски демократски савез Славоније и Барање није спорно величање хашких оптуженика, већ ко их велича.

"Особе које су у стању прогонити и затварати, а онда, када им треба, без имало срама у исте се људе заклињати", рекао је председник ХДССБ-а Владимир Шишљагић, додавши да је "тужно било гледати усхићење хрватске премијерке која није разумела да се пљескало Готовини и Маркачу, а не њој".

број коментара 39 Пошаљи коментар
(недеља, 07. авг 2011, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Jevtini politicki poeni

koji ce je kostati politicke karijere, ali o moralnim vrednostima nije vredno govoriti.
Morala nema inace ne bi zivela u stanu koji je pripadao srpskoj porodici a koju su fashisti ubili.

(недеља, 07. авг 2011, 21:16) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Nisu hrvati mitigovali 90. godina
Ja nigdje nisam čuo da je većinski nrod u držav ugrožen.

(недеља, 07. авг 2011, 21:03) - anonymous [нерегистровани]

Odg premijerke Kosor opravdan

uz duzno postovanje prema mom srpskom narodu i zrtvama ratova, ali Kosorova ima pravo! Mi isto tako radimo sa nasim zlocincima! Velicamo cetnistvo (protiv kojeg smo se i sami borili), a osudjujemo postupke hrvatske strane koje velica ustaske ideje! Negiramo genocid u Srebrenici, a ljutimo se kad nekop revidira istoriju i "umanji" br srpskih zrtava u Jasenovcu! Pa isti smo kao i oni drugi! Ali...to je Balkan!

(недеља, 07. авг 2011, 18:32) - anonymous [нерегистровани]

bravo za

coveka iz Minhena. Trebamo i pisati Spiegel-u, Stern-u i Focus-u.

(недеља, 07. авг 2011, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

trka ka dnu...

Jadranka Kosor bi trbala da suzdrži ako nema ništa pametni da kaže...

(недеља, 07. авг 2011, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

hdz-sdss,koalicija,doklee vise

nije cudno sta govori jadranka kosor cudno je sta radi sdss sa njima u koaliciji to je ponizavajuce i porazavajuce za nas srbe u hrvatskoj,svi mi zelimo novu srpsku stranku samo niko nije u stanju da digne svoj glas,srbi se odlucuju za sdp,hns,i ostale stranke jer sdss vise niko nevjeruje,i onda ispada da nas ni nema,hrvatska nesmije uci u uniju dokle god rasna mrznja postoji iako bi to zelio.

(недеља, 07. авг 2011, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Re: podrška zločincima

Ovdje nije riječ o narodu, nego o premijerki Hrvatske. Ne vjerujem da premijer Cvetković
tajno podržava osudjene ratne zločince. Imate li dokaze za svoju tvrdnju?

(недеља, 07. авг 2011, 13:30) - anonymous [нерегистровани]

niko ne komentariše

šta se u isto vreme dešavalo u blizini knina - čavoglavama ... 70.000 "naroda", kako se pevalo, kojim pozdravom je tomson otvorio koncert, komentari učesnika jučer na hrtu ... knin + čavoglave = hrvatska

(недеља, 07. авг 2011, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

čoveku iz minhena

hvala ti, brate ...

(недеља, 07. авг 2011, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

Instrumentalizam

Dok su im od koristi, Politicari iz Srbije rado se sjete Srba van Sribje. A kad ti isti Srbi trebaju njihovu pomoc, nema pamcenja. Pa dosta toga instrumentalizma.