СПЦ против најаве оснивања ХПЦ

Најављено оснивање такозване Хрватске православне цркве у Задру изазвало узнемиреност код свештенстава и православних Срба. Епархија далматинска се нада да то удружење, које се везује за најмрачнији период новије историје Хрватске, неће бити регистровано.

Информативна служба епархије далматинске саопштила је да је вест да је у Задру најављено оснивање такозване Хрватске православне цркве (ХПЦ) изазвала узнемиреност код свештенства и православних Срба у Хрватској.

Епархија далматинска апеловала је на "органе правне државе и надлежна министарства Хрватске, да заштите објекте и имовину Српске православне цркве, као и наше вернике од евентуалног узнемиравања и напада, што су неки од челника овога фантомскога удружења најавили".

Заједница која окупља нешто више од 400 верника и која се назива Хрватска православна црква представљана је јуче у Задру, а према речима њених представника, циљ је оживљање рада ХПЦ из времена Другог светског рата, као и окупљање православних верника који не желе да се поистовећују са Србима.

Игуман Јелисеј Лалатовић, као један од иницијатора, оценио је да ће хрватска држава и јавност обнављање Хрватске православне цркве доживети као духовну потребу једног дела становништва и у њој спознати "фактор мира".

Епархија далматинска се искрено нада да "ово удружење, које се везује за најмрачнији период новије историје Хрватске, због свог отворено милитантног и проусташког карактера, неће моћи да буде регистровано у надлежним институцијама данашње Хрватске, која се налази пред вратима уласка у Европску унију", стоји у саопштењу.

Како је наведено, ХПЦ је формирана 1942. у време фашистичког и усташког режима Анте Павелића у Независној држави Хрватској (НДХ), квислиншкој творевини нацистишких и фашистичких окупатора бивше Југославије током Другог светског рата.

"Тадашњи Павелићев режим извршио је геноцид над српским, јеврејским и ромским народом у НДХ, а циљ фантомске ХПЦ је био да уништи сваки траг постојања православља и православних Срба на овим просторима", навела је епархија далматинска.

Улога у НДХ

ХПЦ је у НДХ основана после првог таласа геноцида и покатоличавања Срба на подручју НДХ како би се на нешто суптилнији начин уништио њихов идентитет као Срба и верника Српске православне цркве.

На њено чело доведен је руски свештеник Гермоген кога су партизани након ослобођења 1945. осудили на смрт, а сама ХПЦ је укинута.

На територији НДХ је, сходно подацима из последњег пописа у Краљевини Југославији у из 1931, било 2,1 милион или више од 30 одсто Срба.

Између 1941. и 1945. у концентрационим логорима усташке власти НДХ више стотина хиљада Срба је изгубило живот.

Епархија далматинска је подсетила да СПЦ и српски народ постоје већ вековима на просторима Далмације, што најбоље потврђују и сведоче њене парохијске цркве и манастири, који су у највећем броју подигнути од 13. до 15. века и представљају значајну културну баштину, која је под заштитом надлежних институција хрватске државе.

Веза са Павелићем

"Већ приликом објављивања сајта и програма удружења у формирању 'Хрватске православне заједнице' постало је извесно да се ово удружење поистовећује и органски повезује са усташким режимом из времена Анте Павелића и ХПЦ", додаје се у саопштењу.

"Они су, као једна неодвојива целина, имали геноцидни програм уништења и истребљења свих нехрвата у време злочиначке НДХ, па," указује се даље у саопштењу," формирање тог удружења јасно изазива људску стрепњу пред могућношћу поновног остварења њиховог програма".

"Иза њега су у време Другог светског рата остали безбројни логори, стратишта и јаме од којих је свакако најзлогласнији и највећи логор истребљења - Јасеновац", навела је епархија далматинска.

Прво усташка емиграција, а онда и екстремна десница у Хрватској од 1990. заговарају формирање ХПЦ и укидање СПЦ користећи се аргументацијом да у Хрватској нема Срба, већ хрватских православаца који заправо нису Срби него Власи.

Хрватска држава, која признаје канонски непризнату Македонску православну цркву и самозвану Црногорску православну цркву, приликом пописа становништва 2001. толерисала је, а поједини анкетари чак и наводили, национално изјашњавање као православац.

Такви нису уврштени у попис Срба у Хрватској и немају никаква колективна права.

број коментара 42 Пошаљи коментар
(уторак, 18. мај 2010, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

...

tako je, care!

(понедељак, 15. мар 2010, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

HPC

Kakvi osnivači, takva i "Crkva". Matanović,
rodjen 1929. godine u Banjaluci, sa 15 godina života postaje član ustaške mladeži, a potom, kao sin ustaškog oficira, pripadnik
ustaške milicije (predstražarska postrojba).
Zvuči baš pravoslavno, zar ne? Iguman Lalatović, rodjeni Nikšićanin, raščinjen u
Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog finansijskih
malverzacija, postaje sveštenik nepriznate
CPC, iz koje je isključen zbog "podsticanja
nemorala, nereda i nemira", osniva HPC. Šta
reći za državu koja omogućava Matanoviću i
Lalatoviću, "slavnim" Bosancu i Crnogorcu,
da osnuju "crkvu" pravoslavnih Hrvata u
Hrvatskoj?

(понедељак, 15. мар 2010, 10:12) - Pravoslavac@Sidnej [нерегистровани]

Pravi razlog stvaranja HPC

Nista na bih dodao, sa dve recei ste rekli sustinu i razlog stvaranja HPC.
Pozdrav iz Sidneja

(понедељак, 15. мар 2010, 08:05) - Anika [нерегистровани]

Nisam skoro...

...procitala objektivniji komentar.U pravu ste sto se tice toga da se odredjeni broj stanovnistva hvata za slamku,i samo trazi povod za novi sukob.Srecom,takvih je sve manje.Nemaju ti "komentatori" problem sa Hrvatima,nego sami sa sobom.Uostalom,Srbi u Hrvatskoj imaju daleko veca prava nego Srbi u Srbiji(Kosovo),bar sto se tice veroispovesti...

(недеља, 14. мар 2010, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Kako ti ne shvataš?

Ako postoje dve pravoslavne crkve, srpska i hrvatska, to znači da svako ide u svoju i ne vidim kako tako može da se smanji broj Srba u Hrvatskoj. To o čemu ti i gomila drugih naučnika ovde pričate bi bilo moguće samo kad bi SPC nestala iz Hrvatske, tačnije kad bi bila ukinuta, što je protivno hrvatskom ustavu a što jedino može da se učini iz vrha pravoslavne crkve u samoj Srbiji - znači nemoguće je. Sve ovo faktički znači da su u celoj ovoj priči jedino hrvatski pravoslavci obespravljeni jer nemaju svoje objekte, organizaciju, instituciju... Tako ispada. E sad, ti koji hoće da stvore HPC na tako nakaradnim temeljima, to ne bih komentarisao, kao ni njihove motive. Biće da su to ipak marginalci koji nikad neće imati nikakav realan uticaj na bilo šta. Ali svaka priča o bilo kojoj religiji na ovom Balkanu služi ako ni zbog čega drugog, a ono bar da bi se stvorila neka svađa i prepirka. Još pogotovo što u ovim natezanjima na 100% "stavova" dolazi o% poznavanja materije. I Srbija i Hrvatska i Crna Gora i Makedonija su po uređenju i ustavu sekularne države i crkve imaju, na svu sreću, realno minornu ulogu u svemu, mada mnogo ljudi koji ovo komentariše živi u nekom ubeđenju da religije imaju velik uticaj, onaj državotvorni. To nije tačno, opet kažem na svu sreću, ona realno nema nikakvu moć, a jedina sfera njenog uticaja jesu raspaljive emocije kod određenog dela stanovništva.

(недеља, 14. мар 2010, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

///

Nije problem da se pravoslavna crkva u Hrvatskoj,nazove HPC,nego je problem u tome sto bi automatski prisvojila,Srpske pravoslavne crkve svu imovinu na teritoriji
Hrvatske.Lukavo ili sta?

(недеља, 14. мар 2010, 20:39) - Sandinista [нерегистровани]

???

Ti si neki pametan, zar ne? Katolička crkva je centralizovana sa Vatikanom na čelu. Ne postoje nacionalne katoličke crkve. Isto tako, postoje Srbi koji su katolici i to i u samoj Srbiji, a crkve koje koriste su katoličke koje posećuju i svi ostali katolici.
Inače, osnovni postulat savremenog sveta je da svako ima pravo glasa i izjašnjavanja. Ne može se nikome natuknuti na nos da je Srbin ili Hrvat, pravoslavac ili katolik. Pogotovo zato što nismo kao jedinke posisali svu pamet sveta, pa sve znamo i naše je mišljenje amin za sve ostale. Tako verujem da ti zaista nisi znao da postoje Srbi katolici i Hrvati pravoslavci, ali te to ne sprečava da komentarišeš tu kao nešto. Ovde je nacija početak i kraj svega, a pripadnost njoj je kazaljka koja se pomera na našim skalama netrepeljivosti. Religija na Balkanu nije vezana za veru kao individualni unutrašnji sistem vrednosti, već je to institucija u službi nacije, ono što vezuje jedan narod, najčešće u mržnji prema drugima. Tako u silnoj poplavi vernika na svim stranama ne možete naći 2% onih koji u skladu sa učenjem svoje vere i žive. Neznanje, zatucanost, isključivost i licemerje je prokletstvo Balkana.

(недеља, 14. мар 2010, 18:22) - anonymouns [нерегистровани]

svasta

Ja se pitam da li ste vi sto se cudite zasto se neki bune, uopste procitali vest. Ne radi se ovde o tome da nekome smeta osnivanje tamo neke crkve, vec o tome da se vadi iz naftalina genocidni instrument iz vremena NDH. Nije njima cilj da preobracaju Hrvate u pravoslavlje, vec da preobracaju Srbe u Hrvate (i da brisu istoriju Srba u Hrvatskoj, sto je verovatno i bitnije, posto samih Srba i nije ostalo bas mnogo).
Razmotrite ovu vest u kontekstu ideje (lika sa novcanice od 1000 kuna) da Srbi nikad nisu ni postojali zapadno od Drine, vec da su to pravoslavni Hrvati (koji su malo poblesavili, pa resili da se nazivaju Srbima).

(недеља, 14. мар 2010, 11:13) - vlada,bgd [нерегистровани]

istorija

Koliko znam iz istorije a magistrirao sam nedavno baš na oblasti II svetskog rata u Jugoslaviji,HPC je formirana zbog namere nemačkih snaga u Hrvatskoj da se zaustave sukobi na teritoriji koja se zvala NDH.Želja na kojoj je pre svega radio Abwer,vojno obaveštajna služba nemčke vojske,bila je pacifikacija pravoslavnog življa i prestanak zločina Ustaša nad Srbima
Ustašama se ideja nije svidela ali je Abwer jako insistriao na njoj.Pukovnik Abwera Armin Klein je vodio operaciju angažovanja sveštenstva.Uspeo je da angažuje gotovo sve ruske sveštenike u Hrvatskoj ,koji su došli posle propasti Carske Rusije.Bilo ih je 15 a iz njihovih redova je izabran i patriarh.Spskih sveštenika je bilo 13 i to uglavnom iz krajeva u kojima nije bilo vecih nedela Ustaša nad Srbima.Gorski kotar,Podravina,Virovitica...
194.godine je ,HPC, održala osvivački Sabor u Zagrebu i veliku procesiju ulicama Zagreba.
Potom i u Osijeku,Slatini,Virovitici,Ogulinu i nekim manjim mestima.
,HPC, je imala određenih uspeha i došlo je do manje relaksacija odnosa prema Srbima ali jačanje partizanskog pokreta je dovelo da novih sukoba i oupšteno nesigurnosti svih na celom teritporiju ,NDH,
,HPC, je ukinuta posle drugog svetskog rata a svestenstvo je mahom pohapeno a jedan deo a mađu njima i patriarh ubijen posle presude Narodnog suda u Zagrebu.

(недеља, 14. мар 2010, 02:15) - anonymous [нерегистровани]

Nisi shvatio...

Ovo nisu osnovali Hrvati, prvo malo razmisli pa onda nesto napisi...