Читај ми!

Побуна избеглица у Мађарској, хаотично у Будимпешти и Рескеу

У местима Бичке и Реске мигранти су бежали из прихватних центара и са железничке станице. Запутили су се ка ауто-путу М-5. Прва жртва је Пакистанац стар 50 година. Са станице "Келети" у Будимпешти избеглице кренуле пешке у Беч, јавља репортер РТС-а. Мађарска влада наводи да им је обезбедила сто аутобуса да их превезе до Аустрије.

Мађарски парламент усвојио закон о заштити границе

Посланици мађарског парламента усвојили су великом већином гласова пакет амандмана којима се пооштравају закони о заштити границе и миграцији.

Убудуће ће у Мађарској прелазак и оштећење пограничне ограде бити кривично дело, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора, наводи Ројтерс. Предвиђа се и да дуж мађарске границе са Србијом буду успостављене транзитне зоне, а кријумчарење људи ће носити веће казне него до сада.

Избеглице ће убудуће моћи да поднесу захтеве за азил на самим граничним прелазима, а процес разматрања тих захтева биће убрзан.

Комесар за људска права Савета Европе Нилс Мужнијакс критиковао је став председника мађарске владе Виктора Орбана према избеглицама и осудио најаву криминализације илегалних усељеника и успостављање "транзитних коридора" према Србији. 

Поводом најаве да ће Мађарска подићи ограду на граници са Хрватском, ако мигранти почну одатле да пристижу, портпаролка Жан-Клода Јункера рекла је да Будимпешта тиме неће прекршити европске законе, али да те мере нису у духу ЕУ.

23.35 - Репортер РТС-а јавља да кроз центар Будимпеште пролазе полицијска борна кола са воденим топовима. Саобраћај блокиран око станице "Келети", кордони специјалаца распоређени у околним улицама. 

23.28 - Неколико полицијских хеликоптера интензивно надлеће центар Будимпеште, јавља извештач РТС-а из мађарске престонице.

22.50 - Како јавља дописница РТС-а из Беча, Аустрија је спремна за прихват избеглица.  

22.47 - Ситуација у Будимпешти веома узаврела. Много полицајаца окружује станицу "Келети". Очекује се поново долазак скинхедса, тако да постоји могућност да дође до сукоба, јавља репортер РТС-а.

22.25 - У пограничном селу Реске веома напета ситуација. Присутан је велики број полицајаца опремљених за разбијање демонстрација. Мигранти узвикују "Немачка, Немачка" и "Слобода, слобода".

21.30 - Maђарска влада ће послати аутобусе за превоз миграната до аустријске границе, каже Јанош Лазар, јавља репортер РТС-а.

21.05 - Уочи утакмице националне репрезентације са селекцијом Румуније, мађарски фудбалски навијачи сукобили су се са полицијом испред стадиона "Групама Арена" у Будимпешти.

20.45 - У току је заседање оперативног штаба у згради парламента, саопштено је из Владе Мађарске. Након заседања ванредну конференцију за новинаре одржаће Јанош Лазар, водећи министар у кабинету Виктора Орбана, jaвља извештач РТС-а из Будимпеште.

19.30 - Како јавља репортер РТС-а, у Будимешти је и даље драматично и хаотично. Избеглице покушавају да напусте простор који је полиција за њих наменила. 

19.15 - Maђарска полиција саопштила да се око 800 избеглица креће путем ка Бечу. Процењује се да ће им требати три дана да стигну до аустријске престонице ако наставе овим темпом. 

17.50 - На главној железничкој станици у Будимпешти дошло је до сукоба избеглица и скинхедса, јавља Би-Би-Си.

17.40 - У месту Бичке страдао је Пакистанац, стар 50 година, приликом пада са шина, јавља мађарски портал Индекс.

16.00 - Четврта побуна миграната. Неколико стотина избеглица побегло са железничке станице у месту Бичке. 

15.55 - Мађарска полиција је вратила око 300 миграната који су побегли из прихватног центра близу града Реске, преноси агенција МТИ. Полиција сузавцем "одговорила" избеглицама које су је гађале каменицама.

15.30 - Око 500 миграната пробило полицијску барикаду на ауто-путу који води ка Бечу, јавља Ројтерс.

13.55 - Десетине миграната пробило ограду и у месту Бичке. Њихов услов да остану у центру је да им се обезбеди воз, у супротном жене и деца сутра крећу пешке ка Немачкој.

13.50 - Неколико стотина миграната са станице "Келети" кренуле пешке ка Бечу, јавља извештач РТС-а са лица места.

13.15 - Око 2.300 миграната из кампа у месту Реске поручује да ће побећи ако се у наредна два сата не испуне њихови услови. Није, међутим, јасно који су то услови.

13.00 - Око 300 избеглица пробило ограду прихватног центра код Реске. Полиција саопштава да је предузела мере усмерене на "хватање" избеглица. Делимично затворен прелаз Хоргош.

У пограничном месту Реске је врло напето и бучно, а присутан је велики број припадника полиције опремљених за разбијање демонстрација. Уз спољну ограду кампа на сваких педесетак метара распоређени су полицајци са псима.

Како јавља репортер Танјуга са лица места, мигранти су се раније вечерас побунили захтевајући да изађу из кампа. Они су ударали рукама у ограду која окружује избеглички камп и викали: "Слобода", "Слобода" и "Немачка", "Немачка". Очевици тврде да се мигранти унтар кампа међусобно туку.

Новинарима и сниматељима није дозвољен улаз у камп, али је могуће снимање са раздаљине од око 50 метара од спољне ограде.

Повремено полиција избеглице убацује у по један аутобус и одвози, али нико не зна где. Неки кажу да их транспортују за Аустрију.

Раније данас, ситуација је у местима Реске и Бичке била веома хаотична. За свега два сата избеглице су се побуниле против забране напуштања тих центара. Са железничке станице у месту Бичке стотине миграната је касније побегло.

Око 300 избеглица у два наврата пробило је ограду у месту Реске и упутило се ка ауто-путу. Три сата касније полиција их је вратила у центар.

Нови инцидент, према саопштењу полиције, избио је нешто после 14 часова када је један број избеглица напао каменицама полицајце, а они узвратили сузавцем.

Убрзо затим, како јавља мађарска агенција МТИ, у месту Бичке 64 избеглицe су такође пробиле ограду. Они који су остали поручују да ће сутра жене и деца ако им се не обезбеди воз кренути пешке ка Немачкој, јавља Ројтерс.

Избеглице су јутрос, после мирне ноћи, одржале протест на железничкој станици у том месту, у коме је јуче заустављен воз у који су се укрцали у Будимпешти. Нешто пре 16 часова више стотина њих је побегло, јавио је Ројтерс. Пробили су полицијски кордон на железничкој станици и кренули да трче пругом према Западу, ометајући саобраћање возова.

Према саопштењу репортера ове агенције, у све већој даљини се могла видети група од најмање 200 миграната како трчи дуж пруге у правцу 135 километара удаљене Аустрије.

Прва жртва избегличке побуне у Мађарској. У месту Бичке страдао је један Пакистанац (50) пошто се срушио на прузи када је група од око 350 миграната побегла са железичке где су власти држале око 800 избеглица, саопштила је данас мађарска полиција. 

Како јавља мађарски портал Индекс, он је ударио главу и превезен је у хитну помоћ, али лекари нису успели да га реанимирају. 

Екипа РТС-а била је јутрос у месту Бичке, где полиција окружује 700-800 људи. Са мигрантима може да се комуницира само преко жице. Кажу да неће ни храну ни воду, само слободу.

Стотине избеглица које се данима налазе на железничкој станици "Келети" у Будимпешти скупиле су своје ствари и кренуле пешке ка ауто-путу који води до Беча, јавио је репортер РТС-а.

Према последњим информацијама, мађарска влада ставиће вечерас на располагање избеглицама који су кренули у Беч стотину аутобуса за превоз до аустријске границе, рекао је после заседања оперативног штаба у парламенту Јанош Лазар, водећи министар у кабинету Виктора Орбана.

Лазар је рекао да понуда важи и за мигранте који се налазе на железничкој станици Келети, јавља репортер РТС-а из Будимпеште.

Ова одлука не односи се на оне који се налазе у прихватним центрима.

Мигранти на станици "Келети", међутим, не верују у намере мађарске владе и кажу да не желе да се укрцају у те аутобусе јер мисле да ће бити превезени у избегличке кампове. 

Екипа РТС-а разговарала је са избеглицама који су кренули пут Беча. Кажу да настављају пут по сваку цену. Полиција их прати, али их не зауставља.

У Будимпешти је дошло до колапса саобраћаја. На станици је остало око 2.000 миграната који су изморени и не знају шта ће даље. Полиције тамо готово да и нема, а ниједан воз не иде за запад.

На железничкој станици "Келети" било је веома напето јер су касније после подне екстремни десничари бацили петарде у импровизовани избеглички камп на платоу испред станице, услед чега су се чуле две гласне експлозије, јавио је извештач Би-Би-Сија са лица места.

"Много избеглица се због тога уплашило, па су неки од мушкараца појурили мађарске десничаре, који су били скинхеди", рекао је дописник британске медијске куће, Бен Браун, а преноси Танјуг.

Током сукоба између избеглица и скинхеада бацане су пластичне боце, а позвана је и интервентна полиција.

Браун наводи да су скинхедси очито дошли испред станице "Келети" како би "провоцирали и подбадали" избеглице.

Сукоби су се убрзо смирили, а избеглице су селе на под платоа испред "Келетија" у знак протеста, пошто им се не допушта да се укрцају на возове за Аустрију и Немачку.

Око 2.000 људи придружило се јутрос аустријској грађанској иницијативи покренутој преко друштвене мреже Фејсбук која позива на формирање конвоја приватних возила који би ишао по мигранте блокиране у Мађарској и доводио их до Аустрије. Иницијатива је, међутим, пропала пошто је мађарска полиција ухапсила четворицу аустријских активиста, јавља дописник РТС-а из Беча.

Мађарске власти данима спречавају избеглице из Сирије и из других земаља да отпутују у Аустрију и Немачку.

Током протекле ноћи полиција је убедила 39 избеглица, углавном Сиријаца, да уђу у аутобус да би их пребацили у имиграциону канцеларију у оближњем граду Ђуру, јавио је МТИ.

Те избеглице су јуче возом кренуле из Будимпеште на запад када је воз заустављен у месту Нађсентјанош.

Синоћ су одржани протести у Будимпешти у знак подршке избеглицама. Протестни марш, у организацији групе "Помоћ мигрантима", кренуо је испред железничке станице Њугати и наставио према Тргу Лајоша Кошута у близини парламента, а учествовало је између две и три хиљаде људи.

У Мађарској је до сада регистровано 162.980 илегалних улазака од којих 162.075 на мађарско-српској граници.

Полиција је у протекла 24 сата ухапсила 3.000 илегалних избеглица и 11 кријумчара људи. До сада је ове године ухапшено 900 кријумчара људи у поређењу са 593 целе прошле године.

Мађарско Министарство спољних послова саопштило је агенцији МТИ да је до сада ове године 150.611 избеглица поднело захтев за азил, међу којима 50.413 сиријских држављана.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(субота, 05. сеп 2015, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Srbija i srpski narod su uvek bili humani prema izbeglicama. Kada nam je bilo najteže, za vreme okupacije, mi smo primali u svoje kuće braću iz Slovenije i svih drugih krajeva. I za vreme hladnog rata smo isto postupali. Ne verujem da će oni koji su u Srbiji bili na dostojanstven način dočekani da to zaborave. Na kraju Sirijci, Iračani, Libijci i svi drugi su bili naši prijatelji. Pamte to oni, bez obzira kojoj veri pripadaju i kojoj zaraćenoj strani. Nas su neprijatelji ubili sa lažima.

(субота, 05. сеп 2015, 07:59) - saša [нерегистровани]

haos

Polako ali sigurno počinje haos u Evropi.....

(субота, 05. сеп 2015, 07:53) - anonymous [нерегистровани]

re Ne radi se o ekonomskoj migraciji

Potpuno je smesno reci kako su to sve obrazovani ljudi sa nekakvim karijerama itd,
Pa pogledajte bilo koju zemlju u svetu, svuda postoji samo par procenata ili manje stanovnistva sa diplomom univerziteta. Sirija, avganistan, irak, libija nisu nikakv izuzetak.
Te tako i medju ovim migrantima tek poneko je stvarno obrazovan.
A i sem toga neko ko je stvarno obrazovan ne radi ono sto oni trenutno rade u madjarskoj.
I mi smo mnogo puta protestvovali,ali svi znamo koji je nivo obrazovanja onih koji divljaju po Beogradu, a kako se ponasaju obrazovani i kulturni.

(петак, 04. сеп 2015, 21:55) - Jelisaveta [нерегистровани]

Ne radi se o ekonomskoj migraciji

vec o ljudima koji su i te kakao imali svoje karijere, zavrsene universitete i posao u svojoj zemlji (Sirija, Irak) ljude koji su gore ili bolje ziveli u svojim zemljama.Ne moze se jednostavno demontirati jedna zemlja kao sto je (Jugoslavija, Sirija, Irak, Libija itd) a da se ne snosne posledice tog cina.Ne moze se prodavati oruzje na sve strane a da se posle ne snose posledice toga.To mora da bude jasno svima instikt za prezivljavanjem je mnogo jaci od bilo koje politicke orijentacije.Dete koje se udavilo na 200 mentara od zapadnih turista u Tusrkoj nije bilo ni baraba ni ekstremista ni tikva bez korena vec dete jedne porodice koja vise nije imala izlaza. Problem je samo u tome sto su ovi ljudi i tekako u krivu ako misle da ih ceka nesto bolje u Nemackoj to sve nema nikakave veze sa visokom politikom ni teorijom konspiracije ovi ljudi o tome niti razmisljaju jednostavno glavom bez obzira beze sto dalje od svoje nesrecne zemlje.

(петак, 04. сеп 2015, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Potpuno si u pravu!

A kada konacno ispune svoj cilj i budu stigli do zemlje svoji snova, Bice im najgori ti koji su im pomogli i docekali u svojoj zemlji! Znam licno iz iskustva posto zivim na zapad!

(петак, 04. сеп 2015, 20:09) - Bobby [нерегистровани]

Између

Између чекића и наковња - неонацисти с једне и борбени мигранти(са ратним искуством) с друге стране.

(петак, 04. сеп 2015, 20:05) - Nikola [нерегистровани]

Migranti

Sada je potpuno jasno da se ovde radi o ekonomskoj migraciji a ne o spasavanju golih zivota, ako neko spasava zivot onda ne postavlja uslove gde ce da ide i kojim prevozom nego bezi u prvu sigurnu zemlju. Pored toliko arapskih zemalja kao npr. Saud. Arabija, Kuvajt, Turska i mnogih drugih, oni bas hoce u Austriju i Nemacku . Mislim da madjari rade pravu stvar a to ce se pokazati u skoroj buducnosti. Nije sve kao sto izgleda, mnogo ozbiljnije stvari su u pitanju.

(петак, 04. сеп 2015, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

Uslovi

Pa ovi jos u startu postavljaju ultimatume sta ce da bude za par godina 

(петак, 04. сеп 2015, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

re; Sta bre, sta Madjari izvode....

tako je....bravo za komentar.....sve istina....
mi koji smo izbjegli bili smo jos I kritizirani I krivi....I od vecine gradjana Srbije koji su nam predbacivali da nismo dovoljno postovali gdje smo....smjestaj za neke nase izbjeglice jos I dan danas je ocajan a primanja katastrofalna.....
a sada se svi busaju u prsa o nekoj humanosti kada su u pitanju neki drugi ljudi....
izvinite na iskrenosti ali tako je.....govorim iz iskustva I nikoga nemrzim ako kazem istinu.....

(петак, 04. сеп 2015, 18:37) - ssss [нерегистровани]

izbeglice

a sta je sa Amerikom? Tvorac arapskog proleca je jako "tih"!

Мађарски парламент усвојио закон о заштити границе

Посланици мађарског парламента усвојили су великом већином гласова пакет амандмана којима се пооштравају закони о заштити границе и миграцији.

Убудуће ће у Мађарској прелазак и оштећење пограничне ограде бити кривично дело, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора, наводи Ројтерс. Предвиђа се и да дуж мађарске границе са Србијом буду успостављене транзитне зоне, а кријумчарење људи ће носити веће казне него до сада.

Избеглице ће убудуће моћи да поднесу захтеве за азил на самим граничним прелазима, а процес разматрања тих захтева биће убрзан.

Комесар за људска права Савета Европе Нилс Мужнијакс критиковао је став председника мађарске владе Виктора Орбана према избеглицама и осудио најаву криминализације илегалних усељеника и успостављање "транзитних коридора" према Србији. 

Поводом најаве да ће Мађарска подићи ограду на граници са Хрватском, ако мигранти почну одатле да пристижу, портпаролка Жан-Клода Јункера рекла је да Будимпешта тиме неће прекршити европске законе, али да те мере нису у духу ЕУ.