Љубљану блокирали демонстранти

У Љубљани одржани митинзи "за" и "против" словеначке владе. На митингу "Трећи словеначки устанак", који је окупио противнике политичке елите и премијера Јанеза Јанше, полиција употребила сузавац. Демонстранти блокирали центар града.

Митинг у центру Љубљане, под слоганом "Трећи словеначки устанак", окупио противнике политичких елита и владе Јанеза Јанше. На протест је изашло око 20.000 људи, а полиција је, на покушај да сруше заштитну ограду око Народне скупштине, реаговала сузавацем.

Више од 20 говорника обратило се учесницима скупа тражећи одлазак премијера Јанше, социјалну државу и власт народа.

После тога, демонстранти су кренули у протестну шетњу централним улицама Љубљане, па је центар града био блокиран, а полиција обезбеђује владине зграде и парламент, док Љубљану надлеће полицијски хеликоптер.

Нешто раније, око поднева, на истом месту у центру Љубљане организован је митинг подршке премијеру Јанезу Јанши, где се окупило више хиљада људи.

На скупу Збора за републику под паролом "За Словенију", према проценама организатора, било је око 12.000 грађана. Према подацима полиције, међутим, скупу је присуствовало око девет хиљада, а новинари су оценили да је број окупљених присталица био између две и три хиљаде.

Митинг је почео извођењем химни Словеније и Европске уније, а главни говорник био је бивши министар правосуђа Ловро Штурм, који је нагласио значај и потребу правне и социјалне државе.

Учесници скупа критиковали су власт политичара повезаних са тајкунима и указали да "грчки сценарио" води у губитак тешко стечене суверености словеначког народа.

Посебно је поздрављена видео-порука премијера Јанеза Јанше послата из Брисела, у којој је оптужио политичке противнике да рушењем његове владе желе да прикрију праве кривце за тежак економски положај Словеније и социјалну кризу.

"Све мирише на пролеће", упозорио је словеначки председник владе и позвао присталице да се одупру, како каже, левим фашистима.

"Они који стоје иза такозваног општенародног устанка крију своја лица и раде у илегали као што је то некада чинила Комунистичка партија, уз подршку медија и неких политичких кругова у Словенији. Изгледа да су одлучили да само они имају уставно право да протестују. Репресија, лажи и пропаганда увек су били њихови методи" , нагласио је словеначки премијер.

Јанша каже да Словенија мора "одлучно наступити против левог фашизма" и тврди да се "историја Словенаца неће завршити на Мурглама", насељу кућа које су у власништву бивших функционера некадашње власти и власти левице у садашњој држави.

Митинг је завршен нешто пре један без инцидената, јавило је Дело.

Организатори оба митинга своје присталице позивали су преко друштвених мрежа Твитер и Фејсбук.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 09. феб 2013, 14:08) - slavko [нерегистровани]

pa izvini

ali u Jugi nismo imali svoje stanove. Bili su društveni. Tek u Sloveniji si mogao odkupiti stan i postati vlasnik. Neki su uzimali kredite i hipoteke a drugi nisu. Kakvu vezu to ima sa Jugom? Zar u Srbiji niko ne uzima kredite i hipoteke? Ah da, sigurno ste primetili koliko jugoslovenskih zastava ima svugde...
Zašto neko u Srbiji misli da Slovenci žele novu Jugu? Nikada to neču shvatiti! Ajde, dođite bar jednom gore pa pogledajte sami.

(субота, 09. феб 2013, 05:15) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Citat: "Pa zar Evropa nije bila san.E moji Slovenci u Yugi ste imali svoje stanove svoje kuce,zemlju licnu imovinu ,a sada sve pod hipotekom to je Evropa.. krediti i sve na kredu,a sta tek ceka Hrvate?"

A sta ceka tek nas Srbe???

(петак, 08. феб 2013, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Evropa

Pa zar Evropa nije bila san.E moji Slovenci u Yugi ste imali svoje stanove svoje kuce,zemlju licnu imovinu ,a sada sve pod hipotekom to je Evropa.. krediti i sve na kredu,a sta tek ceka Hrvate?

(петак, 08. феб 2013, 18:34) - SCEK/NL [нерегистровани]

komentar

Sta to bi?Njima ni ova drzava ne valja.

(петак, 08. феб 2013, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

YU

E'Jugo moja tugo.

(петак, 08. феб 2013, 16:31) - Anonimije Nepoznatović [нерегистровани]

Slika

Slika govori vise od reci.

(петак, 08. феб 2013, 14:38) - Daždevnjak [нерегистровани]

Virus "Milošević"

"Miting i kotramiting" ,o kako mi to zvuči poznato, kao da sam već negde video!?

(петак, 08. феб 2013, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

xD

Kontam da ni oni ne znaju koja su im prva dva ;)