Тестамент патријарха Максима

Имовина преминулог бугарског патријарха Максима припашће Синоду, јавила је Верска информативна агенција после отварања његовог тестамента.

У Софији је отворен тестамент бугарског патријарха Максима, према којем сву његову имовину добија Синод, јавила је Верска информативна агенција. 

Патријарх није имао лични банковни рачун, станове, виле ни земљу. Од имовине нађен је стари ручни сат и писаћа машина марке Константин коју је Максим купио половну 1968. године од једног адвоката.

Новац није нађен. Месечна плата од 680 лева, осим сто лева за личне потребе, деценијама је уплаћивана дому за хендикепирану децу у Софији, за шта готово нико није знао.

Патријарх није имао аутомобил, већ му је на располагању био 21 годину стар "мерцедес", а од 1971. године имао је истог возача.

Такође, деценијама је патријарху скромну храну припремала домаћица. Понедељком, средом и петком храна је била строго посна.

Тестамент је састављен у децембру 2011. године, а још се не зна да ли ће патријархова најближа рођака и законска наследница, кћи његове рођене сестре имати примедбе. Није познато ни да ли је Максим водио дневник.

Поглавар Бугарске православне цркве умро је 6. новембра у 98. години, после више од 40 година на челу цркве.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. нов 2012, 23:10) - Православац [нерегистровани]

Вечнаја памјат

Тихо,нечујно,мирно,скрушено,скромно,поштено,трпељиво,смјерно...живио је Патријарх Максим...И настанио се у небеском царству поред свог брата у Христа Патријарха Павла.Сваки који поштује ту чињеницу заслужује Божију милост,ма које вјере био.

(понедељак, 12. нов 2012, 22:25) - Sale-Beclija [нерегистровани]

Odgovor bratu muslimanu

Ne mogu da propustim ovu sansu da se zahvalim coveku koji je pokazao svoje i samim tim zasluzio moje postovanje...hvala ti brate muslimane pre svega sto si vernik i covek,moj naklon tebi i tvojoj porodici,da ste nam zivi i zdravi jos mnogo godina....

(понедељак, 12. нов 2012, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

Сад је јасно...

...зашто је човек био 40 година патријарх. Где би нашли бољег?

(понедељак, 12. нов 2012, 13:50) - Voroncov [нерегистровани]

Živeo je dakle skromnim životom

bez ikakvog interesa za materijalnim bogatstvom, baš kao i što dolikuje pravom hrišćaninu.Počivaće u Božijem miru ovaj tako verni sluga Božiji.

(понедељак, 12. нов 2012, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Da li se....

.... Samo meni cini ili je ovo kao da citam biografiju naseg Patrijarha Pavla, cak i duboka starost im je zajednicka. Dobri i Sveti ljudi.

(понедељак, 12. нов 2012, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

pravi hrišćanin

odan Bogu i skromnosti! Viječni rahmet od muslimana vjernika!

(понедељак, 12. нов 2012, 12:07) - NikolaBg [нерегистровани]

Bozija promisao

Gospod Bog, nagradjue sve skromne i posvecene ljude!