Кадија тужи избачене Србе

Мило Кадија поднео тужбу против монахиње СПЦ и Веселинке Рајковић пошто их је претходно избацио из ресторана зато што су Срби. Туристичка инспекција затворила етно-село јер Кадија пружа услуге смештаја без дозволе.

Власник црногорског етно-ресторана „Кадми" Мило Кадија предао је полицији на Цетињу кривичну пријаву против једне монахиње СПЦ и Веселинке Рајковић, које је избацио из ресторана зато што су Срби, пошто су, како каже за портал Аналитика, "својим деловањем угрозили безбедност њега, његове породице и локала".

Према писању подгоричких Вијести, Кадија је у суботу увече избацио из свог ресторана једну монахињу СПЦ и гошћу Веселинку Рајковић и њено петоро деце.

Рајковићева је подгоричким Вијестима рекла да је са децом и њиховом верском учитељицом, у повратку из посете манастиру на Превлаци, свратила у ресторан "Кадми" на Његушима, али им је пришао Кадија и рекао да за њих у том локалу нема оброка.

"Прво смо помислили да се шали са нама. Он је, међутим, упитао монахињу да ли ради за српску цркву, на шта му је она кратко потврдно одговорила, да би Кадија након тога казао да за нас у ресторану нема хране, јер је ту све црногорско", навела је Рајковићева.

Кадија је, према њеним речима, потом затражио да напусте ресторан.

Власник ресторана је потврдио Вијестима да је избацио из свог ресторана монахињу и мајку са петоро деце. Он је казао да је то урадио, јер је црногорски националиста и да Срби не могу да једу у његовом ресторану.

"Напишите да сам црногорски националиста и да Срби не могу да једу код мене", рекао је Кадија Вијестима, након чега је, како се наводи, упутио низ погрдних назива за свештенике Српске православне цркве.

Касније je Кадија порталу Аналитика испричао другу верзију по којој је до неспоразума дошло због српске цицваре и црногорског качамака.

Он каже да су гости наручили цицвару, на шта им је конобарица одговорила да имају само црногорски качамак и да би морали да сачекају. Монахиња је онда, према Кадијиним речима, рекла „како немате, кад је овде све пола српско, пола црногорско".

"Кад сам чуо да је то рекла, ја сам ушао и рекао да је све моје и црногорско. Оне су се на то насмејале и изашле на врата".

"Написали су за мене да мрзим Србе и да их зато нисам услужио. Па, ја годинама радим са десет агенција из Србије. Код мене у ресторану имам шест радница из Србије. И конобарица која је услуживала гошће је из Крагујевца", нагласио је Кадија.

Он је још рекао да је претходне ноћи мирно спавао и да му је савест мирна, али и да не зна како су спавале гошће ресторана које су га, како каже, неоправдано оптужиле.

Кадија је за Побједу рекао да је добио више претећих порука телефоном.

"Поруке су стизале са разних страна, из Београда, из Берана. Полиција је долазила, узели су телефон да утврде ко ми је и одакле слао пријетеће поруке", рекао је Кадија.

Кривична пријава против Кадије

Невладина организација "Институт социјалне инклузије" поднела је кривичну пријаву против Мила Кадије. Та организација очекује предузимање службених радњи и тражи да се оцени да ли у поступку Кадије има елемената кривичног дела мотивисаног нетолеранцијом или мржњом.

Коментаришући инцидент на Његушима, министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић је за Радио Слободна Европа оценио да „ниједан ружан гест не може негативно да утиче на црногорску туристичку понуду".

"Нажалост, дешавају се и такви инциденти. То је погрешан гест и не може да пошаље другачију поруку од оне која се већ деценијама шаље из Црне Горе, а то је да црногорска туристичка понуда припада свима, да је Црна Гора отворена туристичка дестинација, посебно према државама региона", истакао је Секулић.

Он је додао и да догађај баца ружну сенку на црногорски туризам и изразио наду да сви знају да је то изолован случај и појединачни инцидент.

Поступак Кадије осудио је и Одбор Скупштине Црне Горе за одбрану и безбедност.

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве у Црној Гори реаговала је због, како су рекли, "немилог догађаја који никоме добра донети неће, а тим више што се то десило на Његушима Светог Петра Цетињског и владике Рада".

"Тужни смо што постоје људи са толиком мржњом, али се, са друге стране, није ни чудити оваквим догађајима с обзиром на то да исте такве и још горе поруке стижу од самога врха власти у Црној Гори, од председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, који Православну митрополију црногорско-приморску назива Окупаторском црквом, а њеног митрополита Амфилохија назива окупатором Цетињског манастира и трона Светог Петра", наводи се у реаговању Митрополије црногорско-приморске.

број коментара 59 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. авг 2012, 14:53) - anonymi ious [нерегистровани]

idiottttt

to je zalosno gdeeee ce ti dusaaaaa

(четвртак, 02. авг 2012, 06:41) - anonymous [нерегистровани]

Čemu frka

Prvo ni u Srbiji prodajne lance ne drže Srbi pošto smo sve prodali ( Slovencima , Hrvatima , Belgijancima....)
Drugo i roba je samo pakovana u Srbiji ali su i tu vlasnici stranci (Hrvati , Slovenci ...)
Treće :Takvih ispada ima svugde, ne zaboravite Tatona, pa Darka Rundeka ....pa onom Japancu ukrali biciklo ....
SVI SMO MI ISTA .......

(четвртак, 02. авг 2012, 02:58) - anonymous [нерегистровани]

monte-kacamak

Oj svijetla majska zoro,majko nasa,,crna goro,,

(среда, 01. авг 2012, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Interesantno

Interesantno je da se u Crnoj Gori mogu naci uglavnom namirnice iz Srbije, te da im najvece prodajne lance drze Srpske firme.

(среда, 01. авг 2012, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Njega ugrozili?!

Majka, sa petoro male (i gladne) dece i monahinjom, ugrozila njega, njegovu porodicu i lokal? Ni sramnijeg ponašanja niti glupljeg opravdanja?!

(среда, 01. авг 2012, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

mile

Mogao si da drzis jezik za zubima i da imas svoj biznis, ovako si puko....Ko te vuko za jezik??

(среда, 01. авг 2012, 00:52) - anonymous [нерегистровани]

srbi iz italije

ukoliko je pisanje podgorickih vijesti tacNO zaista je tuzno izalosno ponasanje vlasnika etno sela i on se treba kazniti po vazecim propisima i ako zakon to dozvoljava zabraniti mu daljibrad dosta nam je podela a posebno kada se radi o najslicniji narodimA NA SVETU

(уторак, 31. јул 2012, 23:54) - zlatko [нерегистровани]

djeca

Djeci ne dati da jedu, to moze samo necovjek.To vise nema veze ni sa nacionalizmom, sovinizmom... Djeca su djeca pa bila ona crnogorska, srpska, hrvatska, albanska... Istjerao ih gladne napolje... e jado jadni...

(уторак, 31. јул 2012, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

RS

Drzava ima da reaguje, ako nema nacina neka stvore, u pitanju su Srbi i moraju biti zasticeni.Bezobrazluk koji prelazi sve granice, grozim se.

(уторак, 31. јул 2012, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Cekajte

pa ovaj Kadija i sam kaze da zaposljava konobarice iz Srbije i da mu nase agencije salju goste.Mozda je sve ovo bilo inat na inat.